afbeelding van Marly
Marly Auteur

Haast u langzaam

Tekeningen van de schrijver- en illustrator Dick Bruna op verkeersborden moeten ervoor zorgen dat wij langzamer gaan rijden.

Verkeersborden met tekeningen van Dick Bruna
Dit zijn de verkeersborden Beeld: Dick Bruna

Zou er een verband zijn tussen de snelheid van automobilisten en de manier waarop ze worden gevraagd rekening te houden met de maximumsnelheid? Dat vroegen verkeerspsychologen zich af.

Het bestaat

En ja, dat verband lijkt te bestaan. Meer dan duizend automobilisten deden mee aan een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). In dit onderzoek werden de automobilisten gevraagd hoe hard zij verwachten te gaan rijden in twee verschillende situaties. In de ene situatie wordt er gebruik gemaakt van de reguliere roodomrande borden met de snelheid erop. In de tweede situatie werden verkeersborden met afbeeldingen van Dick Bruna gebruikt.

Associaties

Uit het onderzoek bleek dat de meeste bestuurders hun eigen snelheid, en de snelheid van anderen, lager inschatten als ze een Dick Bruna bord zien. Maura van Strijt van SWOV legt uit: ’’Doordat je die Dick Bruna-borden ziet roept het associaties op met kinderen, waardoor je onbewust al minder hard gaat rijden.'' Het gedrag van mensen verandert dus doordat er een bepaald beeld wordt opgeroepen. Door deze borden zullen er naar verwachting veel minder verkeersongevallen plaastvinden.

In de praktijk

De metropoolregio Rotterdam-Den Haag is erg onder de indruk van dit onderzoek. Ze willen nu ook een fase ingaan waarin de Dick Bruna borden ook echt op de weg worden getest. Als dat een succes is, wie weet krijgen we dan wel Dick Bruna verkeersborden.

Heb je al gehoord van Hook’d?  Zij willen ook op hun eigen manier bijdragen aan verkeersveiligheid. Maar je kan ook de auto vermijden en in plaats daar van de metro (of nog beter; de fiets) pakken.

afbeelding van Marly
Marly Auteur

Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs