afbeelding van Mirjam
Mirjam Auteur

Groningse Vegan Switch, met een Mexiaans tintje

Van vlees naar vega? De Vegan Switch van Viva las Vega's en NJR geeft je de mogelijkheid dit te proberen. Het concept is even simpel als doeltreffend: met zoveel mogelijk mensen volledig plantaardig uit eten. Niet alleen de bezoekers krijgen iets bijzonders op hun bord, ook de deelnemende restaurants staan voor een uitdaging: volledig veganistische gerechten in een gewoon restaurant. Op 7 mei prikte ik een duurzaam en diervriendelijk vorkje mee in Mexicaans restaurant Four Roses in Groningen.

Aan tafel!

Rond 6 uur verzamelde een groep van zo’n 25 duurzame eters bij het restaurant. Hoewel er ook veel vegetariërs en vleeseters zijn, zit ik tussen een groepje veganisten. De één eet al 10 jaar vegan, de ander pas een half jaar, maar allemaal blijken ze behoorlijk gemotiveerd. Ai, ik hoop niet dat ze mijn leren schoenen zien… Maar ik ben wél blij dat ik deze ervaringsdeskundigen om advies kan vragen. Ik eet zelf weinig vlees en zuivel, maar kan vast nog veel verbeteren. In een open en ontspannen sfeer praat iedereen met elkaar en er worden veel tips uitgewisseld. 

Van vleeseter naar veganist

De meeste vegans zijn langzaamaan steeds minder dierlijke producten gaan eten: “Je gaat steeds een stapje verder waarbij je elke keer denkt: dit is niet meer haalbaar. En dan lukt het toch weer!” Niemand vindt volledig plantaardig eten dan ook echt moeilijk. Behalve de beperkte keuze in restaurants, er staan nog niet veel veganistische gerechten op de menukaarten. Zijn de vegans niet bang in restaurants een gerecht voorgeschoteld te krijgen waar toch stiekem dierlijke ingrediënten in zijn verwerkt? Je kunt dat immers niet altijd proeven. “Nee, ik vertrouw er gewoon op dat het goed zit. Al heb ik wel eens een veganistische roomsaus gekregen die wat verdacht smaakte,” vertelt mijn tafelgenoot. En wat missen deze Hollandse vegans het meest? “Kaas. En frikadellen!” 

 Plantaardig eten: niet saai maar juist smaakvol!

Ik ben benieuwd wat het restaurant van deze actie vindt en spreek iemand van de bediening aan. “Leuk!” is het antwoord. “En knap. Ik at een tijdje vegetarisch, maar helemaal plantaardig eten zou ik niet kunnen.” Het blijkt voor dit restaurant niet moeilijk een veganistisch gerecht te maken. Hun taco met groenten is volledig vegan als de zure room en kaas worden weggelaten. “Maar dan wordt het wel minder lekker,” zegt de serveerster er achteraan. Daar hebben wij geen last van. Iedereen om me heen heeft zijn bord leeg. En met kruiden kun je elk gerecht veel smaak geven en gelukkig is ook de tabasco is geschikt voor veganisten! Op weg naar huis realiseer ik me dat ik niet alleen vanavond, maar zelfs de hele dag plantaardig heb gegeten. Zonder dat ik er speciaal mijn best voor heb gedaan! Zo makkelijk kan het dus inderdaad zijn...

afbeelding van Mirjam
Mirjam Auteur

Ik ben voedingskundige en werk momenteel bij Food Cabinet: een project- en campagnebureau gespecialiseerd in voedselvraagstukken. We schrijven inhoudelijke adviezen voor allerlei partijen, maar initiëren ook grote campagnes zoals Damn Food Waste en Big Bang Broccoli. Ik was ook één van de oprichters van YFM Groningen. Ik hou van koken, zingen en ben aan het trainen voor een marathon. Tijdens mijn studie Voeding en Gezondheid kwam ik erachter dat er niet alleen veel te verbeteren valt op het gebied van gezonde voeding, maar ook op het gebied van duurzame voeding. Nu probeer ik die twee te verbinden. Iedereen heeft dagelijks met eten te maken. Wat en hoe we eten heeft een enorme impact op onze omgeving. Je eetpatroon aanpassen is een van de makkelijkste en meest tastbare manieren om je in te zetten voor een duurzamere wereld. Ik wil graag helpen om mensen hier bewust van te maken.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.399 blogs