afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Groene maaltijden bestellen: waar doe je dat?

We bestellen steeds meer maaltijden online, hoe kunnen we dat zo groen mogelijk doen? 
Waar kun je gezonde en duurzame maaltijden bestellen?

Thuisafgehaald (Maaltijd overdracht)
Thuisafgehaald (Maaltijd overdracht)

Verse sushi, regenboogwortels met honing en tijm, of toch liever die Surinaamse pindasoep? Het aanbod van online te bestellen maaltijden groeit groter met de dag. We kunnen kant en klare maaltijden laten bezorgen, zelf koken met verschillende maaltijdboxen en aangeven op welk tijdstip we die wensen te ontvangen. Maar hoe kunnen we gezond en lekker eten vanaf de bank bestellen en tegelijkertijd rekening houden met duurzaamheid?

“2015 was hét jaar van bewustwording”, vertelt Pauline van de foodblog Uit Paulines Keuken. Ze vervolgt: “Voedsel verspillen is een no go. Hierdoor zijn er allerlei goede initiatieven ontstaan die afdankertjes gebruiken voor mooie gerechten, zoals Krommunity en Instock. Ook in de keuze van ingrediënten werden we steeds bewuster. We willen alleen nog maar goed vlees, of geen vlees. En vis, het liefste duurzaam. Niet persé bio maar wel zo puur en lokaal mogelijk. We willen weten waar ons eten vandaan komt, en dat zal in 2016 alleen maar blijven groeien.”

Twee uiteenlopende trends

“Volgens mij zie je op dit moment een paar trends die niet altijd op één lijn zitten”, vertelt Marieke Hart van Thuisafgehaald. “Aan de ene kant willen mensen steeds gezonder eten, we willen weten wat we eten en gebruiken liever geen pakjes en zakjes meer. We vinden het belangrijk dat ons eten duurzaam is en willen het liefst lokaal eten. Dat is een prachtig streven.”

“Een andere trend die we zien, botst daar mee. We willen steeds meer gemak. We willen maaltijden bestellen en we willen precies kunnen plannen hoe laat de bezorger met onze maaltijd op de stoep staat. Dat botst met elkaar. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven die daar op een leuke manier op inspelen.”

Groene maaltijdservices

Voorbeelden van initiatieven die groene maaltijden verzorgen zijn:

Rechtstreex

Bij Rechtstreex kan je heerlijke producten uit je eigen buurt bestellen, die je vervolgens ophaalt bij een wijkchef. Ze laten precies zien waar een product vandaan komt, hoe het gemaakt is en wie het gemaakt heeft. Hun missie is om samen voor een transparante, eerlijke en nieuwe voedselketen te zorgen. Op dit moment zit Rechtstreex in Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.TringTring

TringTring wil de stad een beetje mooier maken door boodschappen, pakjes en maaltijden te bezorgen met de fiets. Via een app kan je je aanmelden om bezorger te worden of juist iets te bestellen. Koeriers krijgen een klein bedrag, een stukje beweging, zorgen voor schone lucht en halen jouw lievelingsproducten op bij lokale winkeliers. 

We horen dan ook vaak dat mensen buiten het platform vrienden met elkaar worden, kookclubjes organiseren en zich meer thuis voelen in de buurt.

Marley Spoon 

Bij Marley Spoon kan je maaltijdboxen bestellen om zelf een maaltijd te koken. Ze kopen ingrediënten waar mogelijk in bij lokale, duurzame en verantwoorde producenten. Daarbij houden ze rekening met dierenwelzijn en het milieu.Thuisafgehaald

Thuisafgehaald gelooft in mensen verbinden door eten met elkaar te delen. Mensen uit de buurt kunnen porties eten ophalen bij elkaar, tegen een kleine vergoeding. Zo kunnen kookliefhebbers nét een beetje extra maken, en kan iemand die misschien wat minder goed te been is of minder tijd heeft toch van een lekkere en gezonde maaltijd genieten.

Eten verbindt

“Het delen van eten is zo’n leuke manier om je buurt te leren kennen,” vertelt Marieke Hart enthousiast. “Dat gaat over meer dan gezond en lekker eten. Het is fijn als iemand met liefde een hapje eten voor je heeft gemaakt. We horen dan ook vaak dat mensen buiten het platform vrienden met elkaar worden, kookclubjes organiseren en zich meer thuis voelen in de buurt. Zo ga je ook eenzaamheid tegen. Bovendien speelt duurzaamheid een grote rol: door alle ingrediënten te benutten wordt er minder eten weggegooid.“

Roel Mos van TringTring voegt daar aan toe: “Dagelijks worden we bevestigd dat verantwoord eten de toekomst heeft. Kijk maar naar de omzetdaling van McDonalds afgelopen jaar. We zijn er van overtuigd dat door het inzetten van de fiets als vervoermiddel in steden, een groot deel van de vervuiling die gepaard gaat met traditioneel vervoer geëlimineerd kan worden. De typisch als hoogste drempel geziene 'last mile' van de logistiek wordt door ons uit handen genomen. We koppelen vervoerders aan zelfstandige fietsers en maken het proces zodoende groener, simpeler en goedkoper.”

Klein is het nieuwe groot

“We denken dat mensen alleen nog bewuster gaan worden van de rol van eten in het milieu.” zegt Roel Mos. “De interesse voor lokaal vlees en groene bezorg-methoden spreken daar voor. Dat zal gaan voortzetten. Op den duur zal in stedelijke gebieden de (bak)fiets het vervoer gaan overnemen van de brommer, auto en bestelbus. Dat weten we zeker.”

 

Vroeger gingen we naar de kerk, nu zoeken we nieuwe manieren om een gemeenschapsgevoel te creëren. Eten kan daarin een mooie rol spelen.

“Wij geloven ook echt dat klein het nieuwe groot is", zegt Marieke Hart. “Vroeger gingen mensen in de buurt samen naar de kerk, nu zoeken we eigentijdse manieren om dat gemeenschapsgevoel te creëren. Eten kan daarin een mooie rol spelen. We gaan samen moestuinieren, nieuwe verbindingen leggen en bewuster met onze omgeving om. Dat blijft in de toekomst groeien.”

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs