afbeelding van Milou
Milou Auteur

Groene goede voornemens

Standaard voornemens zijn zó 2018, hiermee maak je pas echt een goede start.

Gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken of minder drinken. Dat waren de populairste voornemens voor 2018. Dat kan groener! Met deze voornemens maak je in 2019 meteen een groene start. Goed voor jezelf en de planeet.

Duurzaam bankieren

De makkelijkste groene daad die er is: bankieren bij een duurzame bank. Zonder er iets voor te hoeven doen, doet je bank uitsluitend goede dingen met je geld. Zo investeert ASN Bank niet in wapens, doet niet aan bonussen en houdt juist wel rekening met het klimaat en dierenwelzijn. Je bankiert er super easy met de app of online, krijgt rente over je saldo en hulp bij het overstappen. Met de overstapservice zet je je adressen makkelijk over en worden je bij- en afschrijvingen automatisch 13 maanden doorgestuurd. Je hoeft alleen je nieuwe rekeningnummer door te geven aan de instanties waar je geld van ontvangt. Duurzaam bankieren, peanuts!  

Gezondere lucht

De luchtkwaliteit in ons land is niet overal even best, en aangezien je 20.000 keer adem haalt op een dag kan dat vervelende gevolgen hebben. Zorg daarom in ieder geval in huis voor gezonde(re) lucht, met planten! Al dat groen ziet er niet alleen leuk uit, planten zijn ook goed voor je. Ze verhogen de luchtvochtigheid en verbeteren de luchtkwaliteit. Voordat we nu en masse planten gaan inslaan, check vooral deze plantenasiels voor tweedehands groen en Sprinklr voor duurzame gekweekte planten inclusief verzorgings-app.

plantDoor de planten je bank niet meer zien, goed bezig. | Foto Brina Blum via Unsplash

Lagere energielasten

Geld besparen en zelf comfortabeler wonen, dat is pas echt een win-win! Met wat simpele aanpassingen kun je je huis vaak beter isoleren en daarmee besparen op je energierekening. Simpele radiatorfolie bijvoorbeeld, wist je dat je daarmee heel veel warmte binnen kunt houden? Er zijn handige kant-en-klare pakketjes met magneetstrips, maar met aluminiumfolie waarbij je de glanzende kant naar de radiator houdt en wat magneetjes lukt ’t ook. Opbrengst: een dinertje voor twee, ieder jaar weer! Wil je het groter aanpakken? Lees dan eens hoe Martijn en Wouter hun energierekening terugbrachten van 190 naar 50 euro in de maand.

De natuur in

Lekker rommelen in de tuin of een lange herstwandeling maken, doe jij dat regelmatig? Onderzoek wijst uit dat natuur een positief effect heeft op je gezondheid en geluksgevoel. We moeten er nog vaker op uit dus! Of pak het rigoureuzer aan, verruil je bureau voor groen en ga werken in de natuur zoals deze vier ondernemende mensen deden. Marianne was restauranteigenaar en werd schaapsherder en grafisch ontwerper Dylan werd ecoloog.

Een goede daad

Een (mid)dagje koffie schenken in het zorgcentrum om de hoek, opstaan voor iemand in de trein, vaker of volledig vegetarisch eten, lokaler kopen of nog beter je afval scheiden. Een goede daad is eigenlijk zó makkelijk, en je krijgt er ook meteen een goed gevoel voor terug. Misschien kunnen deze kleine en grote heldendaden je inspireren? Doe er iedere maand eentje, mooi meegenomen en prima vol te houden.

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.399 blogs