afbeelding van Sabrine
Sabrine Auteur

Groen komt steeds dichterbij!

Hoe groen is jouw buurt? En hoe breng je groen dichterbij?

Groene buurtprojecten

Voor de derde keer organiseerde het platform voor groene buurtprojecten Groen Dichterbij hun festival. Een dag met een groot WAUW-gehalte met veelbelovende ideeën uit heel Nederland. Ik heb alleen maar mensen gesproken die bevlogen, dan wel niet aangestoken zijn met enthousiasme voor groene buurtprojecten. Daarom een overzicht van mijn hoogtepunten:

Klaar voor de start

Na een heerlijke versnapering gaf Rachelle Eerhart van Groen Dichterbij een introductie. Dankzij Groen Dichterbij is duidelijk dat er enorm veel verschillende redenen zijn om een groen buurtproject te starten. Met diverse, en vooral veel positieve ervaringen. Vorig jaar selecteerde Groen Dichterbij 12 icoonprojecten, die dit jaar hun successen vieren. Een mooie compilatie van de resultaten is er gemaakt in de vorm van een boekje: Hoe groen goed doet. En met deze kennis op zak konden we ons klaarmaken aan de twee workshop rondes. Ik ging naar de ‘Toffe Tuintjes’ en ‘Permacultuur’.

Een beetje natuur, een groot effect

Nog voor de workshops begonnen gaf Mark Mieras een indrukwekkende presentatie over de kracht van groen. Wat doet natuur allemaal met een mens? Groen stimuleert je te bewegen, het verbindt sociaal, creëert bewustzijn en men leert op meerdere vlakken. Het lijkt wel alsof groene initiatieven een stofje binnen mensen genereert wat kriebelt als een vlinder, waardoor mensen gaan glunderen. Met erg mooie beelden en een verhaal vol wetenschap hield Mark een verhelderend betoog. Hij legde uit dat het belangrijk is om successen in de natuur te ervaren om de fascinatie voor dit onderwerp te stimuleren en te delen. De sfeer was al enthousiast, maar met deze woorden kwam er nog een tikje energie bovenop wat maakte dat we niet konden wachten te beginnen met de workshops.

Het lijkt alsof groene initaitieven een stofje binnen mensen genereert wat kriebelt als een vlinder, waardoor mensen gaan glunderen.

Een tuintje voor iedereen

Toffe Tuintjes zijn tuinen waarin kinderen een heel seizoen een moestuin bijhouden. In Zaltbommel is in de Toltuin dit jaar voor het eerst Toffe Tuintjes georganiseerd. Samen met de twee begeleiders hebben de kinderen de tuintjes aangelegd, in gezaaid en er ook samen van gegeten! Het is een succes gebleken. En ook vriendjes, familie en kennissen enthousiast zijn geraakt over deze tuintjes. En het mooie is dat de begeleidsters twee vrouwen zijn die in eerste instantie geen verstand van tuinieren hadden of het leiden van projecten. Maar door juist laagdrempelig te starten met vooral iets leuks om samen te doen, zijn ze heel snel veel verder gekomen en zijn de tuintjes voor volgend jaar alweer besproken.

Duurzaam? Nee: Regenereren!

De tweede workshop ademde een heel andere sfeer, maar was eveneens heel positief. Voor mij was het een eerste introductie op permacultuur: door beter te begrijpen wat bomen en planten doen en nodig hebben kun je met slim inzetten ervan het onderhoud van de planten minimaliseren. Een voorbeeld is dat je een uienplant goed naast een wortelplant kunt zetten, omdat deze planten de vliegjes weren die op de andere plant afkomen. Geweldig om te weten en hier meer mee te doen. In buurtprojecten of zelfs voor gemeenten. Linder van Heerik vertelde is dat wat hem betreft de term duurzaamheid de lading niet dekt van wat er bedoeld wordt. Het betekent eigenlijk dat alles hetzelfde blijft voor een lange tijd. Maar dat willen we toch helemaal niet? Wat we namelijk proberen is het groen in Nederland nieuw leven in te blazen: het regenereren van een ecologisch systeem. Regenereren klinkt alleen iets minder romantisch dan duurzaamheid vond hij.

Door beter te begrijpen wat bomen en planten doen en nodig hebben kun je met slim inzetten ervan het onderhoud van de planten minimaliseren.

Mix and Match

Met zoveel verschillende initiatieven op dit evenement is het leuk om er nog een paar te noemen. Want het geheel is opgezet om elkaar te vinden. Zoals Mark Müskens met zijn Boommm.nl: constructies speciaal ontworpen voor de kale straten waar echte bomen niet de kans hebben om echt te groeien.

Of DE variant op de aloude bloempot: een bloemTAS van moezziez.nl. Het ziet er hartstikke leuk uit en het is ook nog eens goed voor de plant. De essentie zit namelijk in het luchtdoorlaten aan de onderkant van de (gerecycled plastic) tas waardoor de plant optimaal zuurstof krijgt en dus nog beter kan groeien.

Ook de biologische zaden van Het Bijenlint Zutphen verdienen aandacht. Om de bijen in Nederland zonder gif te laten genieten is het een kleine moeite om bio-bolletjes in je tuin te planten.

En zo is het maar net welk initiatief bij je past. En de drempel is laag om in contact te komen met deze mensen die erg vrolijk worden van groen! 

Werk jij ook aan een groen buurtproject? Of ken je een mooi groen buurtproject? Laat het me weten in de reacties!

afbeelding van Sabrine
Sabrine Auteur

Het is zo fijn dat er veel na wordt gedacht over Duurzaamheid. Dat leidt namelijk tot goede initiatieven. En daarom wil ik ook graag hardop meedenken over hoe het anders kan en wat al goed gaat. Voornamelijk ben ik geinteresseerd in: Corporate Responsibility, Workforce Development, Resource Efficiency, Organizational Learning, Health & Wellbeing en Globalism, Consumerism & Trade.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs