afbeelding van Marijke
Marijke Auteur

Groen en Doen reikt €100.000,- uit aan groene vrijwilligersprojecten!

Diep in november 2013. Op het landgoed Marienwaerdt zie en ruik je dat: Bezinningsperiode. Maar toen ik over dat prachtige landgoed het koetshuis in liep, waande ik mij in de lente, vroege zomer. Ik kwam namelijk in aanraking met prachtige, voor mij nieuwe, initiatieven.  Groen Leven. Er toe doen.

Groen en Doen is een programma van het ministerie van Economische Zaken om vrijwilligerswerk op het gebied van natuur- en landschapsbeheer te ontwikkelen en te stimuleren. Dat stimuleren doen ze onder anderen door geldprijzen uit te loven voor goede ideeën. Om dit jaar in aanmerking te komen voor een geldprijs, moesten de projecten zoveel mogelijk stemmen werven via social media en de website. De jury maakte op 27 november op Landgoed Marienwaerdt bekend welke drie van de acht genomineerde projecten een hoofdprijs van €25.000 wonnen en welke vijf een bedrag van €5.000 euro.

Ik luisterde vol bewondering naar de acht genomineerden, die stuk voor stuk vol passie hun project presenteerden. De jury had haar beslissing al gemaakt, wij konden nog even genieten van de passie van de deelnemers.

Project Tegeltuin of Egeltuin

De egel is een indicator voor biodiversiteit. De KNNV maakte mij in korte tijd duidelijk hoe gemakkelijk iedereen een egelvriendelijke tuin kan maken: waterbakjes, hoopjes bladeren, doorkruipjes in schuttingen. Met het project Egeltuin of Tegeltuin maken vrijwilligers mensen bewust van het gemak waarmee je iets groots kunt bereiken: alle groene tuintjes in heel Nederland vormen samen weer een natuurgebied waar de egel, en dus ook jij, graag komt. Dus wat je doet in je tuin, doet er toe!

De geldprijs wordt gebruikt voor het opzetten van de opleiding Tuinambassadeur en het opzetten van een landelijk netwerk. Tuinambassadeurs geven informatie en advies voor het diervriendelijker inrichten van de tuin. Ik wil wel zo’n tuinambassadeur op bezoek!

Project De Groene visite. Uit het isolement door de natuurkoffer

Ogen dicht doen. Pak iets uit de mand. Is het een kastanje, pluk wol, een eikel of een blad? Voelen, ruiken en kijk wat je je herinnert. Welke verhalen komen boven?  Simpel maar het werkt! Bij mij kwamen herinneringen boven waaraan ik een lange tijd niet meer heb gedacht. Ik kreeg een grote glimlach om mijn mond. En daar gaat het om: Vrijwilligers gaan met een koffer vol natuurelementen op visite. Op visite bij veelal oudere, dementerende mensen die nauwelijks meer buiten komen. Om zo, via de natuur weer in gesprek te komen en herinneringen op te roepen en te laten glimlachen. Natuuractiviteiten hebben een positieve invloed op de gezondheid van ouderen. Ik werd van hun korte introductie in ieder geval al gelukkig!

Project Hotspot Hutspot. Verbinden van mens en natuur door gezond eten

Rotterdam: ergens op een braakliggend terrein is een groentetuin. En ergens in de stad, in een leegstaand pand, is een restaurant gevestigd. En uit die tuin koken Rotterdamse tieners voor buurtbewoners, die voor 7 euro komen eten in dat restaurant. De aardappel die ze ’s morgens rooien, presenteren ze ’s avonds op het bord van de buurtbewoners. Samen met het zelfgebakken brood en prachtige seizoensgerechten uit de streek. Een mooi project waar groen doen en sociaal elkaar weer prachtig treffen. Tieners en buurtbewoners actief betrekken bij stadslandbouw en gezonde voeding binnen ieders bereik brengen. Verbinden van mensen en natuur met heerlijk en gezond eten. Dát is Hotspot Hutspot.

Project Miljoenenlijntje. Natuur en cultuur, al 25 jaar

Ze rijden met de oude, goed gerestaureerde stroomtrein om historie en de natuurwaarden in stand te houden. In een lang lint, langs het spoor Simpelveld – Kerkrade – Valkenburg ligt al met al héél véél natuurgebied. Hier vind je een grote diversiteit aan landschap waar door de Universiteit van Wageningen veel bijzondere waarnemingen gedaan wordt.

Met de hoofdprijs wil de Miljoenenlijn een natuur- en cultuurleerpad op het bijzondere spoorwegemplacement realiseren. Hiermee willen ze iedereen laten ervaren wat voor kans het is om hier op gebied van cultuur en natuur vrijwilligerswerk te kunnen doen.

Project Ossenbeemd

Ossenbeemd: Een knooppunt voor vrijwilligers, bezoekers laten spelen en leren met natuurlijke materialen. Het natuurgebied, midden in het centrum van Deurne, is erop gericht om veel mensen, jong en oud te ontvangen. Hier kunnen ze op speelse en ontspannende manier kennis maken met de natuur. En dat allemaal midden in het centrum van Deurne. Het is een aantrekkelijke plek. Het prijzengeld zullen ze gebruiken om meer bezoekers te trekken, om ze kennis te laten maken met de prachtige natuur, zo dicht bij.

Project De tuinen van de Kaardebol

Een mooie plek bij Zutphen, vol natuur. Bloemenweides, jeugdtuinen, groentetuinen. En er komt een restaurant. Het heeft alles om een mooi, educatief bezoekerscentrum te worden. En met name jeugd te trekken naar deze bijzondere, leerzame plek. Als ondernemer verdien je niets aan jeugdtuinen. De Kaardebol vindt het toch belangrijk om de jeugdtuinen verder te ontwikkelen, met vrijwilligers. En dáárvoor gebruiken ze het prijzengeld.

Project Een dak boven het hoofd van meester Gert.  ‘Het schilletje kun je ook opeten’

Onder de rook van Nijmegen ligt een grote moestuin, de Nijmeegse schooltuinen. Hier tuinieren acht groepen basisschoolleerlingen. Onder begeleiding van de tuinmeester, meester Gert, leren ze heel veel in korte tijd over voedsel en de natuur.  Meester Gert heef het meegemaakt : ”Ineens lusten ze groenten.” Een juf van de basisschool vertelde: ”Ze lopen met sla door de gangen alsof ze goud hebben gevonden.”

Het animo is groot en kinderen willen na hun moestuinjaar graag nog blijven werken in de moestuin. Dit belooft wat! Het prijzengeld wordt gebruikt voor een tuinlokaal. Daar kunnen kinderen schuilen, koken én leren!

Project Blij met Bijen: Creëer je eigen bijenparadijs in je tuin!

“Blij met bijen” is een inspirerend bijvriendelijk paradijs bij De Ulebelt in Deventer. Het grote insectenhotel staat centraal: een nestgelegenheid voor verschillende soorten solitaire insecten, met name ook veel wilde bijen.

Door samen met vrijwilligers te bouwen en te planten, maken steeds meer mensen kennis met de mogelijkheden om meer ruimte te maken voor bijen, vlinders en andere insecten. Vrijwilligers laten zien met welke eenvoudige middelen je je eigen tuin tot een bijenparadijs maakt.

Het prijzengeld zetten ze in om het terrein  (nog) aantrekkelijker maken voor bijen en vlinders. En dat is nodig voor deze ernstig bedreigde diersoort!

Ik geloof erin: Nederland wordt weer mooi!

Wat een mooie projecten. En wat goed te horen dat dit het topje van de ijsberg is. Wat een impact, en dat allemaal dankzij vrijwilligers. De Staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma, zal zich binnenkort hardmaken voor groen. Hardmaken in politiek Den Haag door te roepen dat de natuur in de samenleving een plek moet krijgen met meer aandacht voor vrijwilligers en initiatieven. En ondertussen gaat Nederland gewoon door. Door met het behoud van onze natuur. Dankzij de vele, vele belangrijke vrijwilligers. Daar wordt Nederland weer mooi van.

afbeelding van Marijke
Marijke Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.478 blogs