afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Groen dak van condooms en maandverband

Een goedje van maandverband, natte doekjes en condooms wordt binnenkort mogelijk gebruikt op groene daken.

Groen dak van condooms en maandverband
Foto via Rooftop Revoltion | Alice Wielinga

Wist je dat condooms, tampons, natte doekjes en maandverband uit het riool een goede basis vormen voor een groen dak? Dat ontdekten studenten Jelle Scharff, Anne Korthals en Bas van der Leeden. Ze deden mee aan de BlueCity Circular Challenge, een competitie waarbij studenten en young professionals een oplossing bedenken voor de vaak waardeloze reststroom van deelnemende bedrijven. Het drietal dook in het riool van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK). En met succes, want ze wonnen de competitie!

(Hele) natte doekjes

De studenten hadden veel over voor de challenge, want stap één was het opvissen van condooms, tampons, maandverband en natte doekjes uit het riool. Dit restafval blijft steken achter het rioolrooster (ook wel roostergoed genoemd) en wordt later verbrand. Maar dat kan anders, vonden Jelle, Anne en Bas. Na verschillende tests kwamen de studenten erachter dat ongeveer 85 procent van het materiaal dat blijft steken uit hygiënische doekjes bestaat, die je eigenlijk niet door de wc mag spoelen. Jelle: "Al snel bleek dat juist die natte doekjes heel interessant zijn, omdat ze heel veel vocht absorberen. De link met het groeien van plantjes of het ontkiemen van zaden was toen gauw gelegd." Natuurlijk moet er nog wel het een en ander gebeuren voordat de natte doekjes en condooms de basis vormen voor een groen dak. Het afval wordt eerst grof vermalen en in platen geperst. 

Voorheen werd het roostergoed niet hergebruikt, omdat de verschillende materialen simpelweg nauwelijks te scheiden zijn. "Binnen ons concept vindt dit scheidingsproces op de groene daken plaats. Alleen de niet-afbreekbare materialen zullen aan het eind van de levensduur van het dak overblijven", aldus Jelle. Het restmateriaal is dan veel makkelijker te recyclen.

Risico's

Het drietal had zes weken de tijd om hun idee uit te werken. Ze hebben verschillende proeven gedaan en weten nu dat planten goed groeien op het rioolmateriaal. Maar is rioolafval, zoals hygiënische doekjes, niet schadelijk voor de plant? "De risico's zijn we nog aan het onderzoeken. We kijken daarbij niet alleen naar de plant, maar ook naar de veiligheid voor mens en milieu", aldus Jelle. Onderdeel van dat onderzoek is het uitlogen van het rioolafval, zodat ze weten welke stoffen zich in het materiaal bevinden. Op dit moment worden in groene daken filterlagen gebruikt die eventuele schadelijke stoffen tegenhouden. Mogelijk gaan de studenten deze laag ook toepassen in combinatie met het rioolafval. 

Groene daken

Buiten dat groene daken in opkomst zijn, kunnen ze ook de druk op rioleringssystemen verlagen. Jelle: "Waar regenwater vroeger rechtstreeks kon worden opgenomen in de grond, hebben we nu alles geasfalteerd. Hierdoor wordt de riolering zeer zwaar belast bij zware regenval. Hoe mooi is het dat wij door middel van een restproduct uit het riool de druk op datzelfde rioleringssysteem kunnen verlagen?" En groene daken hebben nog veel meer voordelen: ze hebben een positief effect op de isolatie van gebouwen, de levensduur van daken en de vermindering van fijnstof. 

De huidige groene daken hebben een substraatlaag (dat is de laag waarop de planten groeien). Doorgaans bestaat deze laag uit lava dat wordt gewonnen in het Eiffelgebied, vertelt Jelle. En dat is niet zo duurzaam. "Maar ons materiaal kan die substraatlaag van lava vervangen. De groene daken worden daarmee een stuk duurzamer."

Op naar een pilot

Veel organisaties hebben interesse getoond in het idee van de studenten en willen graag een pilot doen. "Voordat we het idee in de praktijk brengen willen we 100% zekerheid hebben dat het op een veilige en duurzame manier kan, dus we doen nu veel onderzoek. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) biedt daarbij ondersteuning." Als het drietal klaar is voor een pilot gaan zij eerst in overleg met HHSK en BlueCity (de organisator van de challenge) om te bepalen wat de mooiste locatie is. "We hopen begin volgend jaar een eerste pilot te kunnen doen!"

Heb je vragen of tips voor Bas, Anne en Jelle? Stuur ze een mailtje!

Deze drie studenten ontwikkelden een goedje voor op een groen dak

Van links naar rechts: Bas, Anne en Jelle. Beeld: Jelle Scharff

Meer groene daken?

Rooftop Revolution legt nieuwe natuurgebieden aan in Nederlandse steden. Waar? Op de grootste braakliggende terreinen: daken! Ze helpen initiatiefnemers hun dak te ‘vergroenen’ en geven advies aan bedrijven en overheden die hun vastgoed willen verduurzamen. Iedereen kan zelf aan de slag met het online stappenplan.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs