afbeelding van Margot
Margot Auteur

Gratis educatie of brood op de plank

Het Duurzame Dilemma van Michel Visser, oprichter van Konnektid

Konnekties via Konnektid. Foto: Mariske Krijgsman

Vind jij werken aan een betere wereld soms ook zo lastig? Dan ben je niet de enige! Iedereen die probeert bij te dragen aan de wereld van morgen, komt op zijn tijd een duurzaam dilemma tegen dat best lastig kan zijn. Of je nu bewuster wilt leven, je bezig houdt met het creëren van kansen op de arbeidsmarkt of bij wilt dragen aan duurzame mode, iedereen komt wel eens voor een lastige keuze te staan. In onze nieuwe rubriek - het Duurzame Dilemma - laten we zien hoe anderen daar een inspirerende oplossing voor hebben gevonden. Deze week in het Duurzame Dilemma: Michel Visser van Konnektid.

Gratis nieuwe dingen leren bij jou in de buurt

Michel Visser, 33 jaar oud, is oprichter van Konnektid. Voordat hij een paar jaar geleden voor zichzelf begon, was hij acteur. Met Konnektid wil Michel iedereen gemakkelijk en gratis toegang geven tot educatie. “Wij geloven dat je alles kunt leren van mensen uit jouw eigen buurt”, aldus Michel. Het online platform brengt mensen bij elkaar en vergroot daarmee de sociale cohesie in de buurt. En dat is precies wat er zo mooi is aan dit initiatief: “Vroeger bracht ik af en toe mensen bij elkaar in het theater, nu doe ik dat elke dag.

De website werkt als volgt. Stel, ik wil WordPress leren gebruiken in Maastricht. Dan meld ik me aan op Konnektid; ik geef aan wat ik wil leren en laat zien wat ik voor lessen te bieden heb aan anderen. Konnektid gaat dan voor mij op zoek naar een geschikte docent in de buurt. Docenten die kunnen helpen, geven aan dat ze mijn docent willen zijn, en zo kan ik mijn eigen docent kiezen. Op deze manier kun je eenvoudig en gratis nieuwe skills leren, en tegelijkertijd jouw eigen passies en vaardigheden aan je buurgenoten aanbieden.

Zoeken naar de juiste balans

Het ultieme doel van Konnektid is dat iedereen overal op de wereld via het platform gratis kan leren uit de buurt. Maar hoe zorg je voor brood op de plank als je een gratis dienst aanbied? Dat is hét grote dilemma waar Michel voor staat. “Je wilt mensen graag die gratis toegang geven en je wilt dat de community groter wordt, maar het bouwen en onderhouden van de website en het personeel wat daarvoor nodig is, kosten natuurlijk geld.” Wat doe je wanneer idealen en realiteit zo tegenover elkaar komen te staan? Als je aan iedereen uit de community geld gaat vragen voor het gebruik van de website, dan verlies je de kracht van Konnektid.

Michel loste dit dilemma op door de Konnektid community in te schakelen. Alle gebruikers kregen de vraag voorgelegd of ze op zoek waren naar een professionele, betaalde docent of een gratis docent. Hieruit bleek dat mensen best bereid zijn om voor sommige lessen te betalen. Daarom is het sinds kort mogelijk om te leren van professionele docenten. Deze docenten betalen voor een abonnement bij Konnektid om hun diensten te kunnen aanbieden. “Het blijft dan nog steeds een kwestie van de juiste balans vinden tussen gratis of betaald leren, maar op deze manier kunnen nog steeds heel veel mensen gratis nieuwe dingen leren.” Vanaf 2016 zullen ook een aantal docenten van hogescholen en universiteiten als professioneel docent op Konnektid te vinden zijn. Anders dan bij zogenaamde MOOCs (Massive Open Online Courses) krijg je echt fysiek les van de docent en kun je dus je vinger omhoog steken tijdens de les wanneer je wat wilt vragen. Dat directe contact met je Konnektid docent blijft dus gewoon bestaan. 

Kortom, Konnektid moet geld verdienen om te kunnen blijven bestaan. Maar door de community te vragen waar ze precies naar op zoek zijn, ontdekte Michel dat er een manier is om geld te verdienen én de kern van Konnektid - gratis toegang tot educatie - te laten bestaan.

Wacht je af, of neem je het heft in eigen handen?

Elke week vragen we aan de persoon die we interviewen: welk duurzaam dilemma zou je de Voor de Wereld van Morgen community willen voorleggen? 

Michel: "Afgelopen week was de klimaattop in Parijs. Daar hebben onze 'leiders' afspraken met elkaar gemaakt om er voor te zorgen dat onze aarde maximaal 2 graden celcius warmer wordt. In 1997 werd al het Kyoto protocol opgezet met nagenoeg dezelfde doelstellingen waar we ons niet aan hebben kunnen houden. Wat ga jij doen? Wacht je tot onze 'leiders' of anderen echt stappen gaan zetten of neem je het heft in eigen handen? Eet je 2x minder vlees per week? Geen vliegvakanties meer? Een warme trui in plaats van de verwarming? De auto de deur uit? Ik ben benieuwd naar nog meer praktische en eenvoudige 'doe-het-zelf' tips.

afbeelding van Margot
Margot Auteur

MSc Environmental Sustainability | Hart voor natuur, milieu en échte duurzaamheid | Allergisch voor onrecht en hebzucht | Liefhebber van (Ghandi) quotes zoals “wees de verandering die je wilt zien in de wereld”

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs