afbeelding van Sarah
Sarah Auteur

Goed speelgoed van afval

Spelletjes zijn leuk en leerzaam voor iedereen. Maar niet iedereen kan spelletjes kopen. Vanuit Beyond Your World was ik in Brazilië en ontmoette de onderwijzeres Zamira Meyer. Zij kon zelf geen spellen kopen en ook haar school had geen geld ervoor. Daarom bedacht zij een oplossing en startte haar eigen organisatie.

Mens Erger Je Niet

Iedereen heeft vroeger spelletjes gespeeld. Mens Erger Je Niet, maar ook spelletjes die je leren getallen te begrijpen of je geheugen trainen. Mastermind is hiervan een goed voorbeeld. De meeste spellen zijn mooi uitgevoerd en zijn kostbaar. Zamira komt uit een gezin van 13 kinderen. Haar ouders hadden geen geld om voor alle kinderen speelgoed te kopen en spellen werden daarom ook niet aangeschaft. Zamira leerde van jongs af aan haar eigen speelgoed te maken van alle dingen die ze om zich heen vond. Inmiddels werkt Zamira als onderwijzeres op een school in Campinas, Brazilië. Haar school heeft geen geld voor educatief speelgoed, daarom ging Zamira opnieuw zelf aan de slag.

Dobbelstenen van kurk

"Voor kinderen is het heel belangrijk dat zij spelenderwijs kunnen leren," legt Zamira uit. Aan dit uitgangspunt koppelt zij haar duurzame ambities: "Het is daarbij ook goed om kinderen te stimuleren zelf speelgoed te maken. We leven in een luxe wereld waarin we alles willen kopen. Maar spullen hergebruiken kan ook. Daar leer je van, je bespaart op afval en het scheelt geld. Eigenlijk kan je elk stuk speelgoed uit de winkel ook zelf maken." Het project van Zamira is uitgegroeid tot de vrijwilligersorganisatie Ecobrinquedoteca. Met een team van mensen maakt zij educatief speelgoed. Zamira laat ons een spelletje zien waarin wij de dopjes van pakken sap herkennen. Dobbelstenen maakt zij van halve kurken en voor Rummikub gebruikt zij schuimrubber.

Spelen voor een betere wereld

In Brazilië worden vooral gokspellen gespeeld, daarom wil Zamira met haar bordspellen gezinnen motiveren meer gezelschapsspellen te spelen. Ecobrinquedoteca maakt niet alleen speelgoed, zij geven ook cursussen voor leerkrachten. Zo leren zij om zelf hun eigen educatieve spellen te maken. Voor kinderen organiseert Ecobrinquedoteca speelplekken voor kinderen in de weekenden. Met hun eigen educatieve en upcycled speelgoed natuurlijk.

afbeelding van Sarah
Sarah Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs