afbeelding van Willard
Willard Auteur

Ghana, fietsland

In het Afrikaanse land maken ze het duurzame transportmiddel nog net ietsjes duurzamer

Een van de medewerkers in de fabriek van het Bamboo Bike Initiative

Nederland staat bekend als hét fietsland bij uitstek. En daar mogen we trots op zijn. Fietsen zijn immers de duurzaamste manier om je voort te bewegen én het is gezond. Het produceren van fietsen is milieutechnisch gezien alleen niet zo positief. Het gebruik van aluminium, plastic en staal maakt het tot een activiteit waar een grote hoeveelheid CO2 bij vrijkomt. In Ghana pakken ze dat iets beter aan..

Rijden op een fiets van bamboe

Bernice Dapaah heeft in het Ghanese Kumbasi het Bamboo Bike Initiative opgericht. Dit bedrijfje bouwt fietsen van bamboe, wat net zo stevig en veel milieuvriendelijker is dan de traditionele productiemethodes. Met haar bedrijfje heeft ze al 35 jonge mensen weten op te leiden. Het materiaal is overigens volledig recyclebaar én voor elke bamboeplant die ze kappen, planten ze er tien! Zo maakt ze duurzaam transport nog nét een stukje duurzamer.

Innovatie in ons kikkerlandje

Maar laten we vooral niet alle innovatie in Nederland over het hoofd zien. Ook hier hebben we bamboefietsen, we hebben fietsen die licht geven zonder licht, fietsen van duurzaam hout, elektrische fietsen die door de zon worden opgeladen, fietspaden die licht geven zonder stroom. We hebben zelfs fietslampjes op zonne-energie. Genoeg innovatie om de auto te laten staan. Keep bikin', folks!

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs