afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Gezond eten is een mensenrecht

Bij Everytabe zijn de prijzen van de maaltijden afhankelijk van de wijk waarin het restaurant staat

Everytable
Everytable

Gezond en voedzaam eten voor iedereen. En dan ook nog eens betaalbaar. Dat is precies wat Everytable wil bewerkstelligen. De prijzen van de maaltijden die ze verkopen verschillen per locatie. Afhankelijk van de buurt waar het restaurant gevestigd is.

Healthy Food is a Human Right

'9 dollar voor een sapje en 12 dollar voor een groene salade maken gezond voedsel een luxe product dat voor veel mensen niet te betalen is.' Everytable doet het anders. Zij passen de prijzen van hun gezonde en voedzame maaltijden aan op de wijk waarin het restaurant gevestigd is. Zo kunnen ook de inwoners van zogenaamde 'food deserts', waar men veelal aangewezen is op fast-food ketens, gezond eten voor een betaalbare prijs. Bij Everytable betaal je bijvoorbeeld in South LA 4$ voor je maaltijd en in Downtown LA betaal je voor hetzelfde 8$. Al het voedsel dat overblijft aan het einde van de dag wordt gedoneerd aan lokale opvangcentra voor daklozen.

Restaurants met een sociaal tintje

Weleens bij het GEEF Cafe geweest in Amsterdam? In dit sociale restaurant wordt heerlijk gekookt met producten die dagelijks 'over' zijn bij de groothandel en bepaal je zelf wat je betaalt. Alles wat je meer bijdraagt wordt gebruikt om meer mensen een maaltijd te geven. Nog zo'n mooi voorbeeld is InStock. Oprichtster Selma zag als trainee bij Ahold hoeveel goed voedsel er dagelijks werd weggegooid. Daar moest toch iets tegen te doen zijn? Ze startte samen met collega's restaurant InStock. Dagelijks halen ze onverkochte producten op bij plaatselijke Albert Heijns en andere productenen. Groente en fruit met een schoonheidsfoutje, brood van een dag oud of vlees dat over is. Gerechten met die producten staan bij InStock vervolgens op de kaart! 

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs