afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Gelukkig oud worden, wie helpt?

Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem. Ondernemers komen in actie.

Foto: Nationaal Ouderenfonds

Nederlanders worden steeds ouder. En als we de reclames mogen geloven, zijn dat fitte gepensioneerden die er vrolijk op los leven. Ze reizen, sporten, spreken af met vrienden en familie. Elke dag schijnt de zon. Maar de cijfers geven een minder vrolijk beeld. Eenzaamheid onder ouderen neemt toe. Hoe word je gelukkig oud? En wie helpt je daarbij? 

Vroeger vond ik dat mijn oma goed oud werd. Ze bleef tot op late leeftijd vrolijk en jeugdig in haar hoofd. Maar vanwege allerlei lichamelijke ongemakken verhuisde ze op 90-jarige leeftijd naar een bejaardentehuis. Daar voelde ze zich niet thuis tussen, zoals ze zelf zei: “al die oude mensen”.Ook het eten kon ze niet waarderen. Mijn oma hield van Indisch eten en M&M’s en die kreeg ze niet in het tehuis.

Ik was 21 toen ze overleed. Altijd had ik alleen de vrolijke, lieve oma gezien, die dolgelukkig was als ik even kwam aanwaaien. Heerlijk vond ze het om verhalen te horen over wat ik meemaakte. Nooit was ze teleurgesteld als ik weer wegging. Dat ze daarna weer uren alleen op haar kamer zat, daar stond ik nooit bij stil. Van mijn ouders begreep ik later dat ze zich vaak eenzaam voelde, ook al kreeg ze dagelijks bezoek van haar kinderen of kleinkinderen.

Mijn oma was geen uitzondering.

Een miljoen Nederlanders van 55 jaar en ouder voelt zich eenzaam.

Een vijfde van hen heeft maar een keer in de maand sociaal contact. Schokkende cijfers, die jonge ondernemers aangrijpen (Bron: Het Nationaal Ouderenfonds). Daarom zijn er veel nieuwe innovatieve bedrijven en initiatieven om ouderen in contact te brengen met elkaar, met jongeren of allebei.

Zo kunnen oma’s met breiambitie in regio Rotterdam aan de slag bij Granny’s Finest. Breiend aan mooie sjaals en mutsen bouwen ze hun sociale netwerk op. De Mantelaar en Iemand Thuis ondersteunen mantelzorgers. Oma’s United organiseert workshops waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en mooie dingen maken. Ook daar ligt de nadruk op de gezelligheid van oma’s onder elkaar. Stichting Oopoeh koppelt ouderen zonder huisdier aan werkenden met huisdier. De oudere verzorgt het huisdier, beide partijen ontmoeten elkaar, de oudere blijft in beweging en zelfs de hond of kat is blij.

Een andere oplossing is dat ouderen zich verenigen. Ze gaan samen in een groot huis wonen, waarbij ze voorzieningen delen en voor elkaar zorgen. In Arnhem hebben studenten hun intrek genomen in een bejaardenhuis. De wisselwerking tussen de twee generaties pakt voor beide heel positief uit.

Mijn oma zou het geweldig gevonden hebben, van die leuke jongen mensen in haar omgeving. Zelf vind ik het ook een goed vooruitzicht voor later. Met een watergolf in mijn haar en een rollator (die ik toch niet echt nodig heb) voor de deur, lekker jong blijven tussen de studenten in het bejaardenhuis.

Heb je nog tips van mooie bedrijven en organisaties die iets doen tegen eenzaamheid? Laat het dan vooral weten onderaan de blog, via @vdwvm of facebook.com/voordewereldvanmorgen.nl.

Lees ook: 8 inspirerende initiatieven voor zorg nieuwe stijl.

afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Hoi. Mijn naam is Asceline Groot. Ik ben auteur van het boek 'Het Nieuwe Groen', co-auteur van 'Dromen voor Altijd' en werk nu aan mijn proefschrift. Het onderzoek gaat over de effecten van 'social enterprises' op consumentengedrag en grote bedrijven. Ik ben altijd op zoek naar mooie, bijzondere, concrete, een tikkeltje vage of mindblowing ideeën die onze wereld een beetje mooier maken. Om een blog over te schrijven, of mijn netwerk of kennis mee te delen. Dus twijfel niet als je rondloopt met een vraag of verzoek.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.386 blogs