afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Geluk moet je doen

Op bezoek bij Geluksroute040

Team Geluksroute040
Het team van de Geluksroute040 bezig met het verzamelen van geluk in de gelukspot. Foto: Saskia Holtjer

Iedereen is op zoek naar geluk. En naar een betere wereld. Bij de Geluksroute040 brengen ze geluksbrengers en gelukzoekers bij elkaar. Overal in de stad. Ik ging op bezoek bij het team om meer te horen over dit bijzondere initiatief. 

Geluk hoef je niet op te zoeken, het is

Deze quote raakt meteen. Tijdens de vergadering voor de laatste voorbereidingen van de Geluksroute040 borrelen deze quotes als vanzelf op tussen de afspraken door. Inge van de Vorst vertelt over het moment dat ze de uitspraak hoorde: "Hélène Christelle vluchtte als jong meisje met haar ouders uit Rwanda en belandde in Woensel West. Tijdens de Tegenlicht Meetup Rendement van Geluk nam ze het woord. Ik was diep onder de indruk, net als veel andere aanwezigen." De Geluksroute stroomt over van geluk, niets moet, alles mag, als je er zelf maar blij van wordt. Helene Christelle merkte ook op: "Ik snap niet waarom jullie allemaal op zoek zijn naar geluk. Geluk, daar moet je niet achteraan lopen. Geluk is gewoon. Het is. Waar ik vandaan kom, daar hoeven we het niet te zoeken. "

Er is overwaarde

De Geluksroute, een 'ongedwongen uitwisseling van geluk die voor inspirerende ontmoetingen en mooie ontdekkingen zorgt', heeft zijn wortels in Leiden en is uitgeslingerd over het hele land. Vier jaar geleden begon de Geluksroute040 met het laten zien, ervaren en vinden van geluk. Want, zo zegt teamlid Inge- zelf ook geluksbrenger met de Liefdesdokter - "We vergeten te vaak dat we onze talenten ieder moment kunnen delen. Er is zoveel talent, zoveel overwaarde, laten we dat delen. En wat blijkt: met de kleinste dingen kun je al iets moois teweeg brengen. Neem het voorbeeld van de complimentenmachine. "Mijn dochter van 17 kwam thuis met een post-itje met daarop een complimentje van deze machine. En ze vond het geweldig", aldus één van de teamleden. De uitnodiging is simpel: waar word jij gelukkig van en wil je dat delen?  

Be the change

Volgens Leo Bormans, schrijver van het boek 'The world book of happiness', zijn er drie factoren die geluk kunnen beinvloeden: autonomie, competentie en verbinding. Ook is vertrouwen een heel belangrijke factor. "In Nederland beoordeelt men de kwaliteit van leven als hoog. En dat is te danken aan de grote mate van vertrouwen die we in de ander hebben." Iedereen doet in zijn of haar leven wat hij doet, om gelukkig te zijn of een beetje bij te dragen. Bormans vertelt dat ons wordt wijsgemaakt dat we in een crisis leven. "Maar dat is niet waar. Wij leven in een tijd van continue verandering. En die verandering kun je door externe factoren laten bepalen of ze zelf in handen nemen."    

Zo word je 100 gram gelukkiger

Bormans vertelde onlangs tijdens een lezing dat het belangrijk is om aan mensen in je omgeving te vragen waar ze van dromen: "Vraag ze om te dromen, vraag ze om groot te dromen." Geluksplekken zijn een metafoor om geluk bespreekbaar te maken. Ze zijn allemaal te vinden in een brochure bij de VVV Eindhoven. Als je zo'n plek bezoekt, vergeet dan niet de bijbehorende vragen te beantwoorden samen met je reisgenoot. En let op de gouden tips die je er kunt aantreffen. Daar word je 100 gram gelukkiger van. Want pas als je dingen gaat doen, word je gelukkiger. "Het helpt niet om de hele dag boeken over geluk te lezen. Ga iets doen!" aldus Bormans. Het hele jaar door kun je de 25 geluksplekken bezoeken. En een aantal van deze aangemerkte geluksplekken vind je ook komend weekend in de Geluksroute040, zoals bijvoorbeeld bij het Wasven waar je tijdens de Geluksroute040 klavertjes vier kunt plukken.  

Laat je verrassen of verras jezelf

Komend weekend kun je geluk proeven, delen en ervaren tijdens de Geluksroute040. Laat je verrassen door talenten van geluksbrengers, ontmoet onbekenden, ervaar het geluk van nieuwe dingen doen en word een geluksplukker. Of verras jezelf en zeg: "Ja, wat ik te bieden heb, draagt bij aan het geluk van de wereld" en word een geluksbrenger. "Want ook het benoemen van je talent draagt al bij aan geluk", aldus Inge. 

Een slinger van geluk 

In de hele stad is volgende week, op 11 en 12 juni, geluk te vinden. Van een before I die wall waar men wensen op kan krijten, tot een gratis kopje koffie in ruil voor een complimentje of het plukken van klavertjes vier in een weide: je vindt het allemaal volgende week in Eindhoven. Inge vertelt: "De studenten van Sint Lucas hebben een schatkaart gemaakt waarop je al je geluksschatten kunt aanstippen. Een opgerolde kaart neem je mee en je gaat op zoek naar zoveel mogelijk geluksschatten. Voor de studenten is dat al hun geluksmoment. En zo is de hele route naar aankomend weekend dat voor mij. Er ontstaan zo mooie verbindingen en momenten, dat is geweldig."

De route

  • Ook meedoen als geluksbrenger? Meld je aan via de website.
  • Ga je de geluksroute bewandelen als geluksplukker? Download de app op Iphone of Android.
  • Opening van de Geluksroute040 bijwonen? Op zaterdag 11 juni om 11.00u opent wethouder Scheurs de route op de Smalle Haven (omgedoopt tot geluksstraat)
  • Vergeet de Picknick van Overvloed niet: Zondag 12 juni om 16.00u op Gardenmania, Strijp S
afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Online communitymanager | B.Bloom | graag in de natuur | fan van duurzame innovatie | legt mooie avonturen vast op de gevoelige plaat | altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen en ideeën voor een betere wereld | Eindhoven | www.buro-bloom.online

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs