afbeelding van Milou
Milou Auteur

Geen vlees op het menu

Zero, noppes, nada! Want van 11 tot en met 17 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees.

De Knakwortel is de streetsnack van 2018
De streetsnack van 2018, de Knakwortel! | Foto: Knakwortel

7 maanden douchewater, 111 kilometer auto rijden en 1 blije kip. Dat is wat wij per persoon besparen door een week geen vlees te eten. Doe je ook mee met de Nationale Week Zonder Vlees? De week is een initiatief van Isabel Boerdam - oprichter van De Hippe Vegetariër.  Tot nu toe doen al 33.427 deelnemers mee. Sluit jij aan? 

Verborgen impact

Wist je dat vlees op nummer 2 staat van de impact top 10? (op nr.1 staat spullen en wonen staat op 3). De meeste impact zit verborgen in de productie van het veevoer. Er is veel water voor nodig, het tast de bodem aan en er vindt op grote schaal ontbossing plaats om ruimte te maken voor het verbouwen van dat veevoer. Tot slot bevatten de boeren en scheten van de dieren een krachtig broeikasgas: methaan. De initiatiefnemers van deze week vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Ze willen een flexitarisch eetpatroon promoten, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. 'Proberen en proeven is geloven. Want vegetarisch eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld.'. De ambassadeurs Sophie Hilbrand, Jort Kelder, Gaite Jansen, Sanne Vogel, Kasper van Kooten en Nina Pierson onderschrijven dit. 

33.000 blije kippen

Het is heel goed voor moeder aarde om je vleesinname te verminderen, en voor deze week even helemaal te schrappen! Het team van Voor de Wereld van Morgen doet samen met alle collega's van ASN Bank ook mee. Op de website van het initiatief kun je je als deelnemer aanmelden. Je ontvangt dan het digitale Week Zonder Vlees-magazine. Hierin staat inspiratie om 7 dagen te genieten, met allerlei recepten en leuke groenteweetjes. 'Een kickstartpakket voor jouw week zonder vlees!'. Oh en als je je inschrijft dan telt ook de teller op de website lekker door. Op dit moment doen al meer dan 33.000 mensen mee. Goed voor een besparing van meer dan 4.345.000 liter water, 2.540.452 km autorijden en 25.739 kilo dierenvlees. Hoewel deze getallen natuurlijk niet voor élk stukje vlees gelden, zo legt deze boer uit. Goed bezig allemaal!

 Week zonder vlees

Foto: Week zonder vlees

Vegetarische restaurantweek

Onderdeel van de Nationale Week Zonder Vlees is de Vegetarische Restaurantweek. Heerlijk vegetarisch eten doe je namelijk niet alleen thuis, zeker ook buiten de deur! Zoals te lezen op de website laten de chefs van de deelnemende restaurants je zien, proeven en ervaren hoe fantastisch de groentekeuken kan smaken. Op de site kun je de deelnemende restaurants bekijken en direct een tafeltje reserveren. Een vegetarisch 3-gangen menu kost je 25 euro maar er zijn ook andere varianten mogelijk. Kijk snel bij welke restaurants in jouw woonplaats je terecht kunt.

Ben je op zoek naar meer food-inspiratie voor de week? Die hebben we voor je! Heb je dé streetsnack van 2018 al geproefd, een broodje Knakwortel it is! Een bezoekje aan de Dutch Weed Burger Joint in Amsterdam is trouwens ook altijd een goed idee. In dit eerste, volledig plantaardige fastfood restaurant van Nederland geniet je onder andere van zeewierburgers.

FEBO wordt VEBO

Speciaal voor de Vegetarische Restaurantweek doopte FEBO zijn vestiging aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam vorig jaar om tot VEBO. Hier wordt FEBO's befaamde grillburger in een vegetarische variant onthuld. De vega grillburger is gemaakt van tarwevezel, soja en kruiden. Net als de originele grillburger komt deze op een sesambroodje met ijsbergsla en FEBO’s signature grillburgersaus. Nog steeds is de Vega grillburger permanent verkrijgbaar in alle FEBO-vestigingen. 

Vebo

De FEBO aan de Ferdinand Bolstraat wordt omgedoopt tot VEBO | Foto: FEBO

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.397 blogs