afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Geef oud tafelzeil een tweede leven

DIY: maak je eigen duurzame lunchzakje

Herken je dat? Je hebt een mooie rol tafelzeil om je oude, verweerde, tafel of bankje op te knappen, blijft er een stuk zeil over. Heel jammer! We hebben een oplossing voor je: gooi het zeil niet weg, maar maak er in een paar eenvoudige stappen een kek boterhamzakje van. Handig en hip! En je hoeft nooit meer plastic boterhamzakjes te gebruiken, dus super duurzaam.

Benodigheden

Wat heb je nodig? Allereerst het zeildoek van 51 bij 23 cm, een stuk klitteband, dubbelzijdige tape, garen en naald, je lunch

Maak het zakje

 1. Gebruik dubbelzijdige tape om de stukjes klittenband te bevestigen aan het zeildoek. Naai het klittenband in het midden vast, 2.5cm van de hoeken.
 2. Vouw het tafelzeil, zodat de binnenkant van je lunchtasje aan de buitenkant zit (klittenband aan de binnenkant).
 3. Naai de zijkanten vast. Zorg ervoor dat je aan het begin en einde een dubbel stiksel gebruikt zodat het goed dicht blijft zitten.
 4. Markeer vierkantjes van 2,5cm op de onderste hoeken van elk stuk.
 5. Voeg de markeringen samen door naad tegen naad te drukken.
 6. Stik langs de lijn in elke hoek.
 7. Snijd het overtollige stof weg. Herhaal de stappen 2-7 voor een tweede stuk.
 8. Keer een van de twee stukken om zodat de goede kant aan de buitenkant zit (zeil aan de buitenkant). Stop deze dan in het andere stuk zodat de twee kanten met zeil tegen elkaar aan zitten.
 9. Leg de zijnaden tegen elkaar en zet vast met spelden.  Zet de spelden strak langs de rand zodat je geen speldgaatjes meer ziet.
 10. Naai rond de bovenkant, maar laat ¼ open. En zorg weer dat je aan het begin en het einde een dubbel stiksel gebruikt zodat het goed dicht blijft zitten.
 11. Stop nu alles met de goede kant naar buiten en duw één stuk in de andere om de tas te maken. Controleer of het klittenband aan de buitenkant zit.
 12. Sluit de opening in het stof waar je net het stof doorheen hebt getrokken.
 13. Stop je lunch erin!
 14. Rol op, zodat het klittenband aan elkaar plakt.

Eet smakelijk!

afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Online communitymanager | B.Bloom | graag in de natuur | fan van duurzame innovatie | legt mooie avonturen vast op de gevoelige plaat | altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen en ideeën voor een betere wereld | Eindhoven | www.buro-bloom.online

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.369 blogs