afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Ga zaaien met The Pollinators

Op zaterdag 22 april is het de Dag van de Aarde, die door The Pollinators wordt aangegrepen om overal in het land bloemen te gaan zaaien!

The Pollinators
The Pollinators

Heb je zin om binnenkort eens goed de bloemetjes buiten te zetten? Zet dan 22 april in je agenda want deze dag is uitgeroepen tot Landelijke Zaaidag. In het hele land gaan mensen aan de slag met bloemzaad zodat bestuivende insecten komende zomer voldoende voeding hebben.

Bestuivers als bijen en vlinders zijn essentieel voor onze voedselketen want 70% van onze voedselgewassen is voor hun voortbestaan afhankelijk van bestuiving door insecten. Omdat niet meer overal een gevarieerd aanbod van bloemen met veel stuifmeel en nectar aanwezig is, hebben bestuivers het steeds moeilijker.

Er zijn gelukkig door het hele land al een hoop initiatieven die zich over dit probleem ontfermen. The Pollinators zetten deze clubs in de spotlights zodat steeds meer mensen bestoven worden met het idee om de omgeving van voedingsrijke bloemen, planten en bomen te voorzien.

The swarm

De landelijke zaaidag is hét moment voor The Pollinators om zaaiacties te versterken. Initiatiefnemer Tom van de Beek: "We organiseren 22 april een echte zaaitoer langs verschillende steden. De dag begint in Amsterdam, vanwaar een zwerm van zeven elektrische auto's volgeladen met biologisch bloemzaad een route door het land aflegt."

"De optocht zoemt - met verschillende BN'ers achter het stuur - naar Utrecht waar we zaaien bij de Metaal Kathedraal. Daarna wordt gezaaid en gevoed (lunch) in Den Haag bij Proeftuin Erasmusveld. Vervolgens verplaatst de stoet zich naar Fort Vijfhuizen, waar we het Bijenmuseum bezoeken en natuurlijk ook een mooi veld inzaaien met de bloemenmix. Het eindpunt is MijnStadstuin in Amsterdam. Ook daar wordt weer gezaaid, maar ditmaal onder het genot van versgebakken pizza's uit de houtoven.”

Op elke locatie wordt met hulp van boeren, burgers en buitenlui een mooi stuk grond ingezaaid. Voor de reis hebben zich al verschillende BN’ers - zoals Tygo Gernandt, Hannah Hoekstra, Manuel Broekman, Tatum Dagelet en Egbert Jan Weeber - aangemeld om mee te rijden. Naast de plekken waar The Pollinators aan de slag gaan, zijn er verspreid over het land meer lokale initiatieven bezig.

afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een goed idee of mooi initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.482 blogs