afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Ga zaaien met The Pollinators

Op zondag 22 april is het de Dag van de Aarde, die door The Pollinators wordt aangegrepen om overal in het land bloemen te gaan zaaien!

The Pollinators
The Pollinators

Heb je zin om binnenkort eens goed de bloemetjes buiten te zetten? Zet dan 22 april in je agenda want deze dag is uitgeroepen tot Landelijke Zaaidag. In het hele land gaan mensen aan de slag met bloemzaad zodat bestuivende insecten komende zomer voldoende voeding hebben. Het is overigens ook Nationale Bijenteldag, dus als je toch in de tuin bent kun je meteen kijken hoeveel bijen er rond zoemen.

Bestuivers als bijen en vlinders zijn essentieel voor onze voedselketen want 70% van onze voedselgewassen is voor hun voortbestaan afhankelijk van bestuiving door insecten. Omdat niet meer overal een gevarieerd aanbod van bloemen met veel stuifmeel en nectar aanwezig is, hebben bestuivers het steeds moeilijker.

Er zijn gelukkig door het hele land al een hoop initiatieven die zich over dit probleem ontfermen. The Pollinators zetten deze clubs in de spotlights zodat steeds meer mensen bestoven worden met het idee om de omgeving van voedingsrijke bloemen, planten en bomen te voorzien.

Voedselbank voor bijen

Van plan om op 22 april in je eigen buurt te zaaien? Zoek een mooi stukje grond uit en haal gratis biologische bloemzaden bij een van de uitdeelpunten! Op thepollinators.org lees je hoe je precies aan deze zaden komt. Je krijgt er een zaai-instructie bij, zodat je weet wat je ermee moet doen. Ook kun je jezelf aanmelden als voedselbank voor bijen. Zo help je de mensen in je eigen buurt op weg. De zadenmix met wilde bloemen komt van de Bijenstichting, die in 2015 de Nationale Zaaidag samen met Stichting Bijenvrienden uitriep.

The Swarm

De landelijke zaaidag is ook hét moment voor The Pollinators om zaaiacties te versterken. Initiatiefnemer Tom van de Beek: "We organiseren 22 april een echte zaaitoer langs verschillende steden. Een zwerm van elektrische auto's volgeladen met biologisch bloemzaad legt, samen met onze ambassadeurs Egbert Jan Weeber, Hannah Hoekstra, Manuel Broekman, Kiki van Deursen, Tycho Gernandt en Adriana Mosk een route door het land af." 

"De optocht zoemt - met verschillende BN'ers achter het stuur - naar Utrecht waar we zaaien bij de Metaal Kathedraal. Daarna wordt gezaaid en gevoed (lunch) in Den Haag bij Proeftuin Erasmusveld. Vervolgens verplaatst de stoet zich naar Fort Vijfhuizen, waar we het Bijenmuseum bezoeken en natuurlijk ook een mooi veld inzaaien met de bloemenmix. Het eindpunt is MijnStadstuin in Amsterdam. Ook daar wordt weer gezaaid, maar ditmaal onder het genot van versgebakken pizza's uit de houtoven.”

Op elke locatie wordt met hulp van boeren, burgers en buitenlui een mooi stuk grond ingezaaid. Voor de reis hebben zich al verschillende BN’ers - zoals Tygo Gernandt, Hannah Hoekstra, Manuel Broekman, Tatum Dagelet en Egbert Jan Weeber - aangemeld om mee te rijden. Naast de plekken waar The Pollinators aan de slag gaan, zijn er verspreid over het land meer lokale initiatieven bezig.

Vorig jaar was de zaaidag een groot succes. Ben jij er dit jaar bij?

afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een goed idee of mooi initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.610 blogs