afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

For the love of chocolate

Geef toe, een tentoonstelling die de titel ‘For the love of chocolate’  draagt, wekt bij menig Nederlander al snel de aandacht. Want wij Nederlanders zijn een heel chocolade minnend volkje. Voor ons staat chocola gelijk aan genieten, geluk en gezelligheid. Ook voor mij! Maar stiekem besef ik me ook dat er heel wat haken en ogen zitten aan de manier waarop het door mij zo geliefde stukje chocola tot stand komt. Hier wil ik meer over weten. Op naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam waar fotojournalist Kadir van Lohuizen en Solidaridad je ‘meenemen’ naar Ivoorkust. Opzoek naar de oorsprong en de toekomst van onze chocoladereep.

Wake up call

Ja... Tijd om wakker te worden. Als we niets doen raakt de chocolade namelijk op. Wereldwijd neemt de vraag naar cacao toe en toch leven miljoenen cacaoboeren in armoede. Door te lage prijzen, gebrek aan kennis en scholing en klimaatveranderingen levert hun cacao te weinig op.  Hierdoor kiezen steeds meer boeren ervoor om bijvoorbeeld rubber of palmolie te gaan verkopen. Als dit zo doorgaat wordt cacao op termijn een schaars goed.  

Dichtbij

'For the love of chocolate' laat op een mooie, objectieve manier zien welke weg de cacaoboon aflegt. Kadir van Lohuizen en Solidaridad zijn er wat mij betreft in geslaagd om, zonder met een vingertje te wijzen, in beeld te brengen waar de knelpunten liggen. De prachtige foto’s zijn indringend. Ook al is het voor mij een ver van mijn bed show, door de pure beelden heb ik ineens het idee dat ik heel dichtbij sta. Dat ik de families van Emile en Enan - de hoofdrolspelers van deze tentoonstelling – ken.

“Het bewustzijn dat wij willen creëren is dat er voor verandering veel meer nodig is dan bepaalde certificeringen en fair-trade keurmerken. Het echte verschil ligt niet bij de consument. Dat verschil moet gemaakt worden vanuit de cacao business zelf,“ vertelt Bram Verkerke Campaigns and communication Solidaridad.  “De lokale overheden, de cacao en chocolade bedrijven. Zij hebben de meeste invloed en daar zijn ze zich meer en meer bewust van. Als zij niet ingrijpen door middel van bijvoorbeeld scholing, ondersteuning en eerlijke handel is er straks geen business meer...”

Toeval?

Amsterdam heeft de grootste cacaohaven ter wereld. Er wordt hier jaarlijks ruim 600.000 ton cacao overgeslagen. Dit is 20% van de wereldvoorraad. Niet geheel toevallig dus dat ‘For the love of chocolate’  te zien is in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. En deze locatie geeft ook echt een extra dimensie. Een fijne plek om je een middagje onder te dompelen en te laten inspireren. Kortom; gaan!

Een erg mooi voorproefje van de tentoonstelling vind je hier (beeld: Kadir van Lohuizen)

En ook op de site van Solidaridad lees je vanalles over de huidige situatie van de cacaoboeren en de cacao-industrie.

For the love of chocolate is nog tot en met 16 februari 2014 te zien in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

afbeelding van Maartje
Maartje Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs