afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Foodlovers op het Fair Food Festival

© www.d-raw.nl Roos Oosterbroek
© www.d-raw.nl Roos Oosterbroek

Biologisch, puur en eerlijk eten. Een hype, of een duurzame levensstijl? VDWVM-blogger Madelon ging naar het Fair Food Festival en raakte geïnspireerd!

Duurzame producten = duurzame start-ups? Door alle fair food-initiatieven, die als paddenstoelen uit de grond schieten, zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Ik vraag me dan ook af hoe het deze start-ups met duurzame producten lukt om zelf duurzaam te zijn. Een aantal initiatieven weten me te overtuigen én te inspireren.

Biologisch, puur en eerlijk eten, een hype of een levensstijl?

(H)eerlijk kokenAl lopend over de Zandvoortse boulevard komt de geur van het brandende houtskool van de barbecue je tegemoet, met daarop gemarineerde garnalenspiesjes en geroosterde groenten. De echt stoere bezoekers, in de leeftijdscategorie van 5-10 jaar, trotseren het weer. Gewapend met regenjassen en -laarzen. Ze volgen een minicursus bij het kinderkookcafé Appeltje Eitje of proberen de (h)eerlijke pannenkoeken van Tante Ans.

Eerlijke granolaOndertussen vermaken de volwassenen zich binnen. De informatie over eerlijk en verantwoord eten vliegt je om de oren. Bij binnenkomst tref je al vrij snel de Groene Zusjes, met 100% pure granola. Vrij van suiker, tarwe en lactose, omdat de zusjes puur en gezond willen leven.

Biologische olijfolieHet haardvuur brandt, bezoekers genieten van een verantwoord hapje en soms een borrel. Vol enthousiasme vertelt Lucie Wijsen over haar biologische olijfolie en balsamico. Bijzondere smaak, vooral die met rozemarijn en sinaasappel. Leuk ook, als cadeautje. Ik koop een potje honing bij haar buurman, imker Henk Hortensius, ter bevordering van de bio-diversiteit.

Snoepen magGenietend van een lactosevrije cappucino en Mercado Uno’s urban street food, nodigt Nour Bahgat me uit om haar truffels te proeven. Absoluut geen straf. Je voelt je niet eens ongezond na het snoepen, want dat is het niet. Ondertussen lijkt het zangeres Laurèn ter Horst absoluut geen moeite te kosten om de foodlovers enthousiast te krijgen en mee te laten zingen met haar coversongs.

De meeste bezoekers zijn hier vanwege een gezonde, pure levensstijl.

Passie voor etenDe meeste bezoekers zijn hier niet vanwege allergieën of toleranties. Hun drijfveer is een gezonde, pure levensstijl. Hoewel ik graag gezond eet, lijkt een volledig lactose-, gluten-, koemelk-, suiker- of tarwevrij dieet me lastig, vooral op lange termijn. Toch voel ik me geïnspireerd. Een vega&bio sushi workshop van Sushi & Chispa lijkt me een mooi begin.

afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Een realistische idealist en online (eind)redacteur. Geïnspireerd door reizen en door clichés als “als niets zeker is, is alles mogelijk”. Verdiept zich graag in nieuwe technieken, mensen, systemen en de wereld. Dol op lijstjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs