afbeelding van Maaike
Maaike Auteur

Food for thought - VeganChallenge, the movie

‘Viva las Vegas, Las Vegas?’ Als ik vertel dat ik naar het Viva Las Vegas festival ga, kijken sommigen mij een beetje schaapachtig aan. ‘Begrijp je? Vega, vega’s?’ Het kwartje valt en vriendinnen lachen. Viva Las Vega’s haalt met deze knipoog verantwoorde voeding uit de geitenwollensokken-sfeer. Precies de doelstelling van dit grote eendaagse gratis vega festival: zoveel mogelijk mensen door middel van workshops, films en vooral heel veel lekker eten in aanraking brengen met plantaardige voeding.

Viva Las Vega’s is er voor flexitariërs, vegetariërs en veganisten, en dan met name de laatsten. Tijdens het Viva Las Vegas Food Festival lanceerden zij VeganChallenge, de film. Twee jongeren deden mee met de VeganChallenge en aten een maand lang veganistisch. In het studentenhuis van Friso eten de huisgenoten vooral avg’tjes: aardappelen, vlees en groenten en organiseren zij chicken nights.

Blackfish

Voor Friso is vegan eten dus echt een nieuwe ervaring. Sophia, de andere hoofdrolspeler, vindt het vooral moeilijk om vis te laten staan. We denken dat er bij visvangst minder dierenleed en milieuschade is, maar niets is minder waar: Sophia en Friso bekijken Blackfish en leren dat bijvangst een groot probleem is. Selectief op een soort vissen bestaat niet, de grote netten vangen alles en voor 80 tot 90% van de vangst heeft de visser geen vergunning en belandden als afval in de zee. Er zijn dus grote verborgen ‘kosten’. Dan kijk je toch anders naar je bakje garnalen aan de kassa.

Food for thought

Actiegroep Ongehoord informeert Sophia en Friso over de vleesindustrie en legt uit waarom je met biologisch vlees niet per se beter zit:

De dieren gaan naar dezelfde slachthuizen en krijgen dezelfde stressvolle doodbiologische koeien hebben eten, transport en koeling nodig, wat een grote impact maakt op het milieuethische problemen in de biologische veehouderij

In de veeindustrie verwijderen boeren staarten van varkens om bijten te voorkomen. Bio varkens leven mét staart, maar uit verveling happen ze daar wel in. Wonden kunnen ontsteken, waarnee het ontbreken van antibiotica niet per sé beter is voor dieren welzijn. Food for thought! Niet om weer regulier vlees te eten, maar om vraagtekens te zetten bij het eten van vlees in het algemeen.

Eten zonder angst

Als je toch je eetpatroon onder de loep neemt… Sophia vraagt zich af of het wel natuurlijk is om als volwassene nog (baby)melk te drinken van een andere diersoort. Maar wat moet je dan? Viva las Vega’s toont met veel kleurrijke eettentjes hoe je gevarieerd veganistisch eet. Ik had een heerlijke salade met pittige kikkererwten, spinazie, aardbeien en zoete dressing, maar ik denk dat de meeste mensen in de praktijk best eenzijdig eten: in de documentaire kwamen opvallend veel pizza’s en pasta’s aan bod. Ik sprak een moeder en dochter die op zoek waren naar inspiratie. De dochter wilde na het zien van Earthlings veganistisch eten, maar herstellend van anorexia is dit best een uitdaging. Haar moeder begrijpt haar overwegingen, maar maakt zich ook zorgen en kan zich goed vinden in de aanpak van Sophia: sinds de VeganChallenge eet zij vooral veganistisch en soms vegetarisch uit sociaal en praktisch oogpunt.

Vegansnacken

Een gezellige groep meiden die bij elkaar in de klas zaten bleken allemaal veganistisch, geen last van sociale druk of praktische problemen dus! Des te schrijnender is het verhaal van het meisje met haar moeder, die zich waarschijnlijk al minder snel begrepen voelt en ook geen vrienden heeft om haar veganistische idealen mee te delen: ‘Een vriendin weet ervan en begrijpt het, maar we praten er nooit over.’ Ik vind het bijzonder dat zij zo overtuigd kiest voor haar idealen. De onbezorgde groep meiden heeft hier gelukkig geen last van. Zij zagen zelf ook wel in dat dit een bijzondere situatie is. ‘Normaal eten we heel gezond, maar vandaag zijn we lekker aan het vegansnacken.’

Vegansnacken? Lekker eten hoef je als vegan echt niet te laten staan en je kan zelfs in de supermarkt behoorlijk veel vegan zoetigheid inslaan. In mijn blog VeganSnacken, een 'eitje'! vertel ik hier meer over!

afbeelding van Maaike
Maaike Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.399 blogs