afbeelding van Jorien
Jorien Auteur

Food Film Festival: voor iedere smaak wat wils

© Marije Brouwer
© Marije Brouwer

Drie dagen lang de lekkerste films, smaakmakende discussies en heel veel (h)eerlijk eten. Dat is het Food Film Festival, dat voor de derde keer plaatsvond in Amsterdam. Dit evenement is opgericht door de Youth Food Movement en is inmiddels een begrip onder filmliefhebbers en foodies. Ik bezocht het festival op de zondag en had gelijk de smaak te pakken.

Goed, duurzaam en eerlijk

Het Food Film Festival draait, hoe kan het ook anders, om de beste films over voedsel. Dat kunnen documentaires zijn, maar ook speelfilms of shorts, waarbij steeds de waarde van eten in onze maatschappij centraal staat. Het festival is een middel om de Slow Food ideologie – meer good, clean en fair voedsel voor iedereen - onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. 

Meer good, clean en fair voedsel voor iedereen

Zelf aan de slag

Net als tijdens de voorgaande edities was de hoofdlocatie Studio K, maar dit keer waren er ook films te bewonderen in filmhuis Kriterion. Naast films, waren er ook diverse debatten, feestjes en workshops. Zo mocht ik even de sfeer proeven tijdens ‘Bakken met MAMA’, gegeven door broodkunstenaar Karel Goudsblom. In Van Niftrik leerden de deelnemers leerden letterlijk de fijne kneepjes van het vak: in twee uur tijd ontpopten zij zich tot professionele bakkers.

Food for thought

’s Ochtends begon ik met de documentaire Rauwer van Anneloek Sonnart, het vervolg op het veelbesproken Rauw. De film gaat over Tom, een jongen van vijftien die al jaren leeft op een dieet van rauw voedsel. Rauwer is een goed voorbeeld van het type films dat vertoont wordt tijdens het festival. Je krijgt verhalen over eten in de breedste zin van het woord voorgeschoteld, waardoor je als kijker geprikkeld wordt om na te denken over de herkomst van dat wat je op je bord aantreft.

Als kijker wordt je geprikkeld om na te denken over de herkomst van dat wat je op je bord aantreft

De rol van voedsel

Verder stonden diverse liveshows op het menu, zoals Food Film Talks, een talkshow waarbij regisseurs en filmkenners aan tafel schuiven bij presentatrice Froukje Jansen. Aan de hand van diverse film fragmenten vertelden zij over de rol van eten in films. Van een shot van kuikentjes op de lopende band, via Carice van Houten die een wel heel uitgeklede versie van een salade bestelt, naar een kijkje in de keuken van Johannes van Dam. Allemaal scènes waarin een verhaal verteld wordt met voedsel.

Smaakmakers

Tussendoor kon er uiteraard ook geproefd worden. Zo kon je je te buiten gaan aan verse frietjes, warme soepen en heerlijke scones. Bewuste gerechten die voor een groot deel gepresenteerd werden vanuit vrolijke food trucks. De dappere snackers negeerden de koude oostenwind en installeerden zich met een broodje köfte of een stuk worteltaart aan één van de houten picknicktafels. Maar ook binnen kon men genieten van een (h)eerlijk menu dat was samengesteld door Samuel Levi, oprichter van Youth Food Movement, en topchef Joris Bijdendijk.

Food Film Festival 2013 smaakte naar meer!

afbeelding van Jorien
Jorien Auteur

Na een aantal jaar bij een internationale ontwikkelingsorganisatie te hebben gewerkt, ben ik inmiddels communicatiemedewerker bij de Vrije Universiteit van Amsterdam. In mijn vrije tijd fiets ik het liefst over de grachten van onze hoofdstad en ontdek ik nieuwe leuke plekken. Zonder kroost, maar ook zeker mét. Op Barts Boekje Junior, Twitter en Instagram tref je het bewijs (@jorien_thijs).

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.388 blogs