afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Food Film Festival: Denkvoer om van te genieten

Foodies, filmfreaks, idealisten en levensgenieters: welke VDWVM-lezer plaatst zich niet soms één van deze hokjes? En was jij dit jaar ook op het  Food Film Festival? Dit jaarlijkse filmfestival gericht op eten en duurzaamheid werd afgelopen weekend voor de derde maal georganiseerd door Youth Food Movement en was terecht een drukbezochte, regelrechte hit.

Gekleurde vlaggetjes, de geur van blije-varkentjes-worsten broodjes en ambachtelijke pizza's (de draaitechniek voor het deeg leer je eenvoudig via Youtube) en het geluid van honderden snuffelende, filmkijkende, pratende, wijndrinkende bezoekers en verkopers wapperen je zaterdag 23 maart tegemoet met een siberische wind die ons land deze weken teisterde. 

Ambacht en liefde

Gelukkig serveren de food trucks warm en duurzaam eten (yum! Het broodje duif van de Keuken van het Ongewenst Dier is écht een aanrader!) en is er binnen in Studio K ook genoeg te doen. Er is een enorm aanbod aan films, workshops en events over álles wat met eten te maken heeft. En dat is veel: gezondheid, het productieproces, ambacht, liefde, identiteit, emotie. In een debat over GMO komt het allemaal aan bod: welke kansen en gevaren brengt genetische manipulatiemet zich mee? Hoe gaan we om met de machtsverhoudingen in de voedselindustrie? Wat voor landbouw willen wij in Nederland?

Stress-vrije kaas

Ook buiten houdt de passie van de kraamhouders je warm: Dorine van Nieuw Vers vertelt hoe zij  vooruitstrevende producenten onder de aandacht brengen, zoals een boer die de kalfjes bij hun moeders laat om zo stress-vrije mogelijke kaas te produceren (smaakt goed!). Tastethys promoot en verkoopt prachtige producten van kleine boerenbedrijven uit de Mediterranée. 'Veel beter dan uit de standaard supermarkt, en ook nog eens goed voor keine lokale ondernemers,' legt de vriendelijke Griekse olijfolieproducent uit.

Food Film op de fiets

We sluiten de dag af met het FFF Live event, waar Carolyn Steel al fietsend een heel nieuw licht op de kaart van Amsterdam schijnt door precies te vertellen welke voedingswaren op welk plein te koop waren, en waarom. Jan Willem van der Schans, veranderingsonderzoeker van de Universiteit Wageningen, enthousiasmeerde het publiek verder met verhalen over urban agriculture en hoe zijn druivenstruik een multiculturele buurt bijeen bracht. 

Volgend jaar weer, wees erbij!

afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Duurzaam denken en doen is geen linkse hobby. Denken en doen met oog op sociale, economische en ecologische duurzaamheid is van essentieel belang om toekomstige generaties van een goed leven te voorzien, te zorgen dat ook zij hun potentie om de wereld te ontwikkelen kunnen inzetten om spannende en broodnodige wetenschappelijke ontwikkelingen te verzorgen, inspirerende maatschappelijke projecten kunnen uitvoeren, en zichzelf kunnen ontplooien. Bloggen voor Voor de Wereld van Morgen betekent voor mij dat ik een kijkje mag nemen in de keuken van deze toekomstige wereld: hoe komt deze tot stand, welke mensen en manieren dragen bij aan een groene, duurzame wereld van morgen? Zo kom ik op allerlei toffe evenementen en maak ik kennis met initiatieven die mij inspireren op professioneel en persoonlijk vlak. Uit de ontmoetingen met gelijkgestemden en de kennismaking met innovatieve ideeën haal ik energie die ik in de projecten stop waaraan ik deelneem, of dat nu mijn werk als onderzoeker is, mijn rol binnen IDleaks, Lisse Duurzaam of Lekker Utregs.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.397 blogs