afbeelding van Nanne
Nanne Auteur

Fit de zomer in met sustainable sportkleding

Ben jij al summerproof? Ga gymmen in een duurzame outfit gemaakt van garnalen, bamboe of koffiedik.

Foto: Ev via Unsplash
Foto: Ev via Unsplash

De zomer staat bijna voor de deur, tijd om weer fit voor de dag te komen dus. En daar hoort natuurlijk fijne sportkleding bij. Je ziet vaak de meest modieuze pakjes voorbijkomen, maar het belangrijkste is dat jouw outfit comfortabel en functioneel is. En duurzaam gemaakt, maar kan dat wel? Het gebeurt niet altijd, maar gelukkig wel steeds vaker! 

Biologische grondstoffen

Laten we eerst eens kijken waar die duurzame sportkleding van gemaakt wordt. Tegenwoordig zijn er steeds meer sportmerken die het initiatief nemen duurzame sportkleding te ontwikkelen en te verkopen. Bijvoorbeeld sportkleding gemaakt van bamboe, koffiedrap, vermalen schaal- en schelpdieren en - het wat bekendere - gerecyclede plastic.

Hoe dan?

Kleding uit koffieresten wordt gemaakt door gebruik te maken van ongeveer dezelfde techniek als waarmee kleding van bamboe gemaakt wordt. Bamboestengels worden geplet, gestoomd en gekookt met natuurlijke enzymen waardoor het zachte pulp wordt. De natuurlijke vezels worden dan mechanisch uitgekamd en tot garen gesponnen. Het resultaat: lichte en luchtige stof, waarin je gemakkelijk kunt bewegen.

In sommige kleding worden ook schaal- en schelpdieren verwerkt. Deze vervangen bepaalde chemicaliën. Er wordt chitine - dat zijn de eiwitten - uit het karkas en/of de schalen van de dieren gehaald. Chitine hoeft na het maken van de kleding niet uit het textiel te worden gewassen. Dat betekent minder vervuiling en besparing van water en energie. Deze schalen worden bijvoorbeeld opgehaald bij grote garnalenpellers. Op die manier wordt hun afval gebruikt als grondstof voor een nieuw product.

PEF-vezels

Het is bij jullie vast al bekend dat er al shirts worden gemaakt van gerecyclede PET-flessen, maar dat recycleproces is inmiddels een stap verder. Zo is Avantium uit Amsterdam samen met Coca Cola bezig met de productie van PEF. PEF (polythylene furanoate) is 100 procent bioplastic dat wordt omgezet in kunststofgaren. Van dat garen wordt nieuwe kleding gemaakt. De kledingstukken worden dan eigenlijk op dezelfde manier gemaakt en geverfd als dat nu bij polyester kleding gebeurt, maar dan beter.

Nederland

In Nederland zijn er meerdere duurzame sportmerken, waaronder deze:

  • Redmax Sportswear uit het Brabantse Zundert bijvoorbeeld. Bij hen kun je kleding krijgen die gemaakt is van onder andere bamboe, koffiedik, en gemalen schaal- en schelpdieren.
  • Pixie koopt alle stoffen voor haar sportkleding binnen Europa, zij voldoen dus zeker aan alle Europese normen en de kleding is ook vrij van kinderarbeid. Bonus: je kunt zelf je eigen kleding ontwerpen bij Pixie! Vooral de dames hebben heel wat keuze, en nog verantwoord ook. 
  • Op duurzaamsportwebshop.nl kun je sportkleding bestellen van meerdere merken die volgens de eigenaren duurzaam is geproduceerd. Zoek hier dus de kleding uit die je nodig hebt, zonder dat je er op hoeft te letten of de kleding duurzaam gemaakt is. Lekker makkelijk!
  • Van de grotere, bekende internationale sportmerken is Puma volgens de rankabrand.nl het meest duurzaam van allemaal. Inmiddels dus genoeg keuze om fair fit te blijven!
afbeelding van Nanne
Nanne Auteur

Ik ben Nanne Nicolasen. Een kritische en creatieve freelance journalist met ambitie. Ik schrijf graag sfeerverhalen over reizen, sport en duurzame projecten. Ook vind ik het interessant onderwerpen aan het licht te brengen door middel van diepgaande interviews en research.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.397 blogs