afbeelding van Hanna
Hanna Auteur

Financier je duurzame energieproject

Duurzame energie opwekken kan op steeds meer manieren, maar hoe financier je zo'n project? CleanDrinks buigt zich met experts én deelnemers over dit thema. Voor jullie heb ik een overzicht gemaakt van de meest praktische manieren van financieren:

Clean Drinks, is dat iets met water? Nee, het is een netwerkborrel (drinks) met als onderwerp de overgang naar een duurzamere economie (clean). CleanDrinks dus. De avond vond deze keer plaats in een leegstand pand in Utrecht. Het thema: financieren van duurzame energieprojecten. Welke manieren van financieren zijn er?

ESCo’s

Financieren kan met de hulp van een Energy Service Company aldus key-note spreker Bert Krikke (4theCITY). Hij legt uit waar ESCo voor staat en wat het is: een bedrijf dat de aanleg, het onderhoud en het beheer van gebouwinstallaties verzorgt, oftewel al die dingen die ervoor zorgen dat je prettig in een gebouw kan zijn of werken. Denk aan licht, temperatuur, etc.

  • De voordelenESCo's hebben veel kennis in huis over energiebesparing aldus Bert. Een ESCo kan dan ook een besparing garanderen. Hierdoor is het relatief makkelijk om de financiering te regelen voor duurzame energieprojecten. Een groot deel van of zelfs de gehele energiebesparing gebruik je voor de aflossing van de financiering.

 

  • De nadelenVolgens Alexandra Boot (Boot Advocaten) gaat er nogal wat mis in de communicatie en organisatie met ESCo’s en staat het nog in de kinderschoenen. In het buitenland zijn er opleidingen voor deze specialistische kennis over de combinatie van techniek, financiën en juridische en fiscale aspecten. 'In Nederland zijn we nog aan het experimenteren met ESCo’s, het is een specialisme, een vak apart.' Wat werkt niet? Te klein denken en gebrek aan synchroniteit. Wat werkt wel? Samenwerken. ESCo's lijken mij vooral geschikt voor grote bedrijven met enorme kantoorpanden.

Crowdfunden

Geld ophalen uit je omgeving en extended network. Het lukt veel organisaties, startups en bedrijven om op deze innovatieve nieuwe manier hun projecten of investering te financieren, dus waarom zou je crowdfunding niet voor je duurzame energie project inzetten? Duurzame en sociale ondernemingen met kleinere projecten kunnen terecht bij Oneplanetcrowd. 'Vernieuwend, positief en vooruitstrevend dat is belangrijk,' aldus Maarten de Jong. Zij zoeken interessant rendement met een acceptabel risico, oftewel met bewezen technologieën. Windenergie projecten zullen het op dit platform beter doen dan zonne energie projecten, vanwege het lagere rendement en de langere terugverdienperiode van zonnecellen.

Waarom zou je crowdfunding niet voor je duurzame energie project inzetten?

Leningen 

 

  1. Bij de bankGeert Fijnaut (ASN Bank) benadrukt de noodzaak om gezamenlijk het belang van alle duurzamere energie en energiebesparing voor het voetlicht te brengen. Zowel wind-, zonne energie, als bodemenergie, alle kleine beetjes moeten helpen tot acceptatie en verspreiding van duurzame energie. Tips voor het aanvragen van leningen bij de bank geeft Geert ook. 'Zorg dat je professioneel bent. Kom met een helder verhaal en wees realistisch.' Een goede balans tussen conservatieve schattingen over de opbrengst en optimisme is de truc. En de omvang van een gemiddeld te financieren duurzaam bouwproject bij de bank? Dat is ongeveer 1 miljoen.
  2. Bij een fonds Bij het Energiefonds Utrecht, kunnen bedrijven terecht voor leningen van €5000, tot twee ton.  Roy Ellenbroek vertelt de insteek van het fonds: 'Groot denken maar klein beginnen.' De doelstelling van het fonds is het mogelijk maken van bouwprojecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparingsprojecten, een hoog rendement is daarbij geen vereiste. Goed om te weten: het fonds heeft de komende 5 jaar 6 miljoen euro ter beschikking.
afbeelding van Hanna
Hanna Auteur

Andere blogs van mij kun je lezen via deze link! En op twitter ben ik ook: https://twitter.com/Hanna_van_H

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.628 blogs