afbeelding van Susanne
Susanne Auteur

Filmtips voor de kerstvakantie

De beste films, series en docu's om bij geïnspireerd te raken.

Foto: Wildlife Amsterdam ©

De kerstvakantie: hét moment om met een warm dekentje op de bank te kruipen en te relaxen bij een lekkere film, serie of docu. Die tijd kun je natuurlijk prima gebruiken om weer even geinspireerd te raken over de Wereld van Morgen. Wij zetten onze tips voor je op een rij:

Before the Flood (2016)

Als je hem nog niet hebt gezien: zet deze dan op nummer 1 in je kijklijst. Na het zien van de film van Leonardi DICaprio weet je meteen hoe het er aan toe is met ons klimaat. En je krijgt slimme tips wat je (nog meer) kunt doen om het verschil te maken. 

Wit is ook een kleur (2016)

is de perfecte tweede. De nieuwe domentaire van Sunny Bergman over racisme en witte privilege is een must-see voor iedereen die de wereld beter wil begrijpen. Zet je mind open en kijk eens kritisch naar je eigen rol in het diversiteitsdebat.  

Terra (2015) 

is een prachtige documentaire die je laat zien hoe onze relatie met andere levende wezens verandert nu we steeds verder verwijderd raken van de natuur. 

De kinderen van Juf Kiet (2016)

is een documentaire waar je blij van wordt. Juf Kiet geeft les in een klas met migrantenkinderen en doet dat op haar eigen, unieke manier. Hadden we allemaal maar zo'n juf! 

De Slag om de Klerewereld (2015)

We wisten al dat het er bar slecht aan toe gaat in de textielwereld, maar Teun van de Keuken liet ons in zijn documentaireserie soms nog echt schrikken. Undercover als textielhandelaar zoekt hij precies uit hoe het werkt, en waarom. 

Cowspiracy (2014)

Een oldy, but goodie! Als je overweegt om meer vegetarisch of vegan te eten, of als je altijd al meer wilde weten over de vleesinductie, dan is deze docu een mooi begin. Nouja, mooi... indrukwekkend in ieder geval!

Amsterdam Wildlife (2016)

bewijst dat je niet ver weg hoeft om van de natuur te genieten. De natuurdocumentaire gemaakt in de hoofdstad gooide al hoge ogen tijdens het Wildlife Film Festival in Rotterdam, en is nog steeds te zien in EYE in Amsterdam. Of je bestelt een DVD voor tijdens de koude winteravonden. 

True Cost (2015)

We hebben heb je al vaker getipt: de documentaire True Cost legt haarfijn uit wat de impact van mode op ons en op de planeet is. Kun je meteen checken waarom een nieuwe kerstoutfit helemaal niet zo nodig is, als je misschien dacht. 

Als de dijken breken (2016)

is een ontzettend gave serie van de NPO over wat er allemaal zou kunnen gebeuren als er vandaag de dag een watersnoodramp zou zijn. Wat zou jij doen? 

Emma wil leven (2016)

maakte bij ons op de redactie een hele diepe indruk. Deze docu laat zien hoe de jonge Emma worstelt met haar lichaam, haar zelfbeeld en haar anorexia. Hoe ze kiest voor het leven. En erachter komt dat het te laat is. 

Requiem for the American Dream (2015)

is een wake-up-call van Noam Chomsky waarin hij uitleg hoe de hang naar meer en beter ervoor heeft gezorgd dat de American Dream kapot is gegaan. Waarom is dit interessant voor ons in Nederland? Omdat ook in ons eigen land groei niet oneindig is. 

afbeelding van Susanne
Susanne Auteur

Freelance programmamaker & Ideeënfontein | Schrijft, fotografeert & presenteert | Kunst & Design, Duurzaamheid, Social & Innovatie | Nieuwsgierig sinds 1979

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs