afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Fill bellies, not bins: Damn Food Waste

Het zal je vast niet ontgaan zijn: afgelopen 29 juni was DAMn Food Waste op het Museumplein in Amsterdam. De bedoeling: 5000 mensen trakteren op een lunch van eten wat normaalgesproken richting de afvalbak zou gaan.  Uiteindelijk werden het er 6500. Hoe, en waarom, dat lees je hier.

Wij gooien met z'n allen veel eten weg. Kromme komkommers en rechte bananen worden vaak al weggegooid vóórdat ze in de supermarkt belanden. Consumenten houden niet van gekke groenten denkt men. Toch is de smaak niet anders van die gekke groenten, dus weggooien is zonde. In de weken voor het event gingen vrijwilligers bij boeren op bezoek, om eten wat ‘niet geschikt voor de verkoop’ was te verzamelen. En op de Dam krijgen die afdankertjes toch een kans om kennis te maken met onze tanden – en dat smaakt!

Discosoep en muskusrat

Om twaalf uur zouden de curry- en soepkeukens open gaan voor het hongerige publiek. Om kwart voor twaalf stonden er aan weerszijden van het Museumplein al rijen nieuwsgierige mensen. Dankzij de vele vrijwilligers liep binnen no time iedereen die zich aansloot in de rij vrolijk weg met een bord discosoep (kleurrijke heldere groentesoep) of groentecurry met papadums. Daarnaast was er vanalles te proeven, zoals muskusrat van De Keuken van het Ongewenste Dier. Met ruim honderd vrijwilligers is het gelukt om binnen 4 uur zo’n 6,500 mensen blij te maken met een gratis, gezonde, vegetarische lunch. Maar waarom dan?

Waar maken we ons druk om?

1/3 van al het eten dat we wereldwijd produceren gooien we weg. Naast het feit dat veel eten de consument nieteens bereikt, gooit de gemiddelde Nederlander ook nog eens 50 kilo eten per jaar in de prullenbak. En dat is hartstikke zonde, want naast voedingsstoffen verspil je daarmee ook alle grondstoffen die nodig waren voor productie. Wist je bijvoorbeeld dat voor één kilo rundvlees 15.000 liter water nodig is? Dat kiwi’s uit Nieuw-Zeeland 18.500km afleggen naar Nederland? Daar komt meer dan 200kg CO2 bij vrij. En soms is dat dus letterlijk een wereldreis naar de vuilnisbak.

Wat kun jij als consument doen?

  1. Informeer je, bijvoorbeeld met de factsheet van NCDO of de site van DAMn Food Waste
  2. Plan je maaltijden met wat je in huis hebt, zodat je eten niet bederft
  3. Doe je boodschappen op de dag zelf
  4. Koop die kromme komkommer of die gerimpelde paprika zodat hij niet de prullenbak in gaat
  5. Maak van eten wat er niet puntgaaf uitziet soep, saus, of een heerlijke smoothie!

 

Dus: Fill bellies, not bins!

DAMn Food Waste is een initatief van Feeding the 5K en werd georganiseerd door FoodGuerrilla (van NCDO),VoedingscentrumWageningen URYouth Food Movement en Natuur & Milieu. Zelf bijdragen? Onderteken het pact van Food Waste!

Om op de hoogte te blijven volg je de initiatiefnemers Tristam Stuart, Samuel Levie of #damnfoodwaste, of zoek ze op bij de volgende DFW event in Portugal.

afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Duurzaam denken en doen is geen linkse hobby. Denken en doen met oog op sociale, economische en ecologische duurzaamheid is van essentieel belang om toekomstige generaties van een goed leven te voorzien, te zorgen dat ook zij hun potentie om de wereld te ontwikkelen kunnen inzetten om spannende en broodnodige wetenschappelijke ontwikkelingen te verzorgen, inspirerende maatschappelijke projecten kunnen uitvoeren, en zichzelf kunnen ontplooien. Bloggen voor Voor de Wereld van Morgen betekent voor mij dat ik een kijkje mag nemen in de keuken van deze toekomstige wereld: hoe komt deze tot stand, welke mensen en manieren dragen bij aan een groene, duurzame wereld van morgen? Zo kom ik op allerlei toffe evenementen en maak ik kennis met initiatieven die mij inspireren op professioneel en persoonlijk vlak. Uit de ontmoetingen met gelijkgestemden en de kennismaking met innovatieve ideeën haal ik energie die ik in de projecten stop waaraan ik deelneem, of dat nu mijn werk als onderzoeker is, mijn rol binnen IDleaks, Lisse Duurzaam of Lekker Utregs.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.399 blogs