afbeelding van Milou
Milou Auteur

Fietsen in het donker was nog nooit zo leuk!

Een verlicht fietspad zonder energie te gebruiken. In Polen is het zover!

In Polen is een lichtgevend fietspad geopend - foto BoredPanda
In Polen is een lichtgevend fietspad geopend - foto BoredPanda

We schreven al een keer eerder over lichtgevend cement. Alleen al de plaatjes daarvan zijn betoverend mooi. In Polen werd een lichtgevend fietspad geopend en het is weer net zo indrukwekkend.

Let the sun shine!

Het verlichte fietspad, dat in het noorden van Polen te vinden is, is gemaakt van synthethisch materiaal. Overdag neemt het zon op en 's nachts kan het tot wel 10u licht geven. Het concept is geinspireerd op Starry Night van Daan Roosegaarde. Maar volgens de makers is de technologie erachter een tikkeltje anders. In de versie van Studio Roosegaarde wordt gebruik gemaakt van LED lampjes. De Poolse variant werkt volledig op zonnestralen.  

Lichtgevend cement

De Spaanse wetenschapper José Carlos Rubio onderzocht de mogelijkheden van cement en zonne-energie. Door cement op te lossen in water, ontstaan vlokken. Deze vlokken zijn de basis voor een nieuwe structuur die overdag zonne-energie opneemt en het in het donker afgeeft. Zo verlicht de weg zonder gebruik van elektriciteit. Ook op zo'n lichtgevend fietspad moet je zelf goed zichtbaar zijn. Ken je de slimme fietsverlichting van Rydon al? Het lampje laadt zichzelf op door een geintegreerd zonnepaneel.

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.216 blogs