afbeelding van Pien
Pien Auteur

FALAFVAL maakt de lekkerste falafel van groentepulp

Van gezond groen sapje naar fingerlicking lekkere falafel. Het Rotterdamse FALAFVAL bewijst dat afval naar meer smaakt!

FALAFVAL in actie op een festival
In 2019 verkocht FALAFVAL meer dan 2.000 broodjes van hun heerlijke circulaire falafel

Een goed broodje falafel, wie houdt daar nou niet van? Voedzaam, (meestal) vegan en lekker vanaf de lunch tot na het stappen. Het Rotterdamse FALAFVAL geeft deze klassieker uit het Midden-Oosten een duurzame twist: zij maken falafel van groentepulp dat overblijft na het juicen en normaal gesproken in de prullenbak verdwijnt. Wij spraken met Ayuk Bakia over haar super yummy start-up.

Voedselafval als waardevolle bron

Van het ontbijt tot onze midnight snack: alles wat we eten heeft impact op onze wereld. Dat begint bij hoe we ons voedsel produceren en eindigt bij eten dat onnodig op de afvalberg belandt. Ayuk Bakia en Scifo Minnaard, de oprichters van FALAFVAL, droomden al langer van een passieproject rondom eten, maar dan zonder de negatieve impact die voedsel kan hebben.

Er gaat al zoveel waardevol voedsel verloren, daar wilden we niet aan meedoen. Dus onderzochten we welk voedselafval we zouden kunnen omtoveren tot een lekker en duurzaam product. Op een dag belde Scifo me op en zei: ‘FALAFVAL’. Daarna keken we niet meer terug”.

Ayuk van FALAFVAL in actie tijdens De Geheime Tuin Ayuk van FALAFVAL in actie tijdens De Geheime Tuin

Samenwerking met juicebars

De falafel van FALAFVAL is volledig plantaardig en bestaat voor 50% uit groentepulp dat overblijft bij het persen van sapjes, en 50% uit good old kikkererwten. “Kikkererwten zorgen voor die klassieke smaak van falafel en zijn bovendien een goed bindmiddel. En ook niet onbelangrijk: kikkererwten zijn een duurzame voedingsbron. De productie kost weinig resources, zeker als je het vergelijkt met de productie van vlees”.

De groentepulp in FALAFVAL komt bij juicebars uit Rotterdam vandaan. “Mensen houden van verse sapjes, maar weten vaak niet dat daarna nog pulp overblijft. Deze pulp is hartstikke smaakvol en voedzaam, het perfecte ‘afval’ om weer iets nieuws mee te maken”. 

2.000 verkochte broodjes

Dat FALAFVAL ook lekker smaakt, bewijzen de successen van afgelopen jaar. In 2019 verkocht FALFAVAL ruim 2.000 circulaire broodjes in de smaken wortel, spinazie en biet. “Afgelopen jaar stonden we op verschillende Rotterdamse evenementen en hebben daar ontzettend veel complimenten gekregen. Van echte falafelliefhebbers tot mensen die nog nooit falafel hebben gegeten. Je vindt je eigen product natuurlijk fantastisch, dus die bevestiging was te gek”.

Ook won FALAFVAL in 2019 de RET Aardig Onderweg Award, een award die gaat naar initiatieven die Rotterdam mooier, slimmer en duurzamer maken. “Aan die award zat ook een geldbedrag gekoppeld waardoor we nu een mooi startkapitaal hebben. Daarmee kunnen we onze productie en distributie op een duurzame manier opschalen”. Onder andere werken Ayuk en Scifo aan elektrisch vervoer voor de catering op festivals en willen ze de rest van hun broodje verder verduurzamen.

FALAFVAL wint de RET Aardig Onderweg Award In 2019 won FALAFVAL de RET Aardig Onderweg Award. Congrats guys!

FALAFVAL als symbool

Op dit moment is FALAFVAL alleen te krijgen op evenementen, maar als het aan Ayuk ligt, is FALAFVAL straks door heel Nederland te krijgen. “Als we ons product geperfectioneerd hebben, willen we zeker in de supermarkten komen te liggen, en dat je FALAFVAL in plaats van bitterballen kan bestellen op een terrasje”.

Naast de Nederlandse markt veroveren heeft FALAFVAL ook een hoger doel. “Onder het motto ‘de één zijn afval is een ander zijn FALAFVAL’ willen we mensen inspireren om alles uit hun eten te halen, om alles te gebruiken wat we produceren. Vrienden zeggen weleens voor de grap dat ze ‘falafvallen’ als ze iets lekkers maken van eten wat anders in de prullenbak zou belanden. Dat is precies wat we willen bereiken, dat FALAFVAL een symbool wordt”.

Gewoon beginnen

Ayuk heeft ook nog een tip voor iedereen die een goed idee heeft: “Begin gewoon. Dat hebben wij ook gedaan. Ga mensen bellen, experimenteren in je keuken, raak geïnspireerd. Dat is wat wij deden, en kijk waar we nu staan. Als je maar begint, dan gaat de bal vanzelf rollen”. 

Heb je ook een goed idee voor een duurzamere wereld? Meld je dan aan bij de Voor de Wereld van Morgen community en geef je onderneming een kick-start!

Ook deze ondernemers geven smaak aan afval

afbeelding van Pien
Pien Auteur

Interim communitymanager Voor de Wereld van Morgen, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van slimme ideeën die de wereld een stukje mooier maken. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.270 blogs