afbeelding van Manon Michelle
Manon Michelle Auteur

Expeditie deeleconomie

Samen delen, op allerlei manieren wordt steeds meer de normale gang van zaken. Ook het begrip deeleconomie wint aan bekendheid. Deel je auto, huis of boot, het wordt niet alleen steeds gangbaarder het wordt ook steeds makkelijker. Steeds meer initiatieven werken aan en volgens deze nieuwe vorm van economie. Voorbeelden hiervan zijn OuiShare en Europe Refresh. Het weekend van 15 november stond Brussel in het teken van deze innovatieve economische ontwikkeling.

OuiShare: deel gerust

De deeleconomie staat niet alleen in het teken van spullen en bezit delen. De mensen achter deze initiatieven zijn veelal idealisten met ondernemerszin. Zij delen graag kennis en ervaring met elkaar om samen de deeleconomie mainstream te maken. OuiShare is een community waar mensen hun idealen, kennis en ervaringen delen, zowel online als offline. Dit najaar organiseerde OuiShare een Europese tour met 60 evenementen in 25 steden door heel Europa. De evenementen koppelen de lokale initiatieven met elkaar. Zij worden georganiseerd naar de lokale community waardoor zij allen verschillend van karakter zijn. Zo was ik in oktober al bij de start in Berlijn, een stad waar een echte start-up cultuur heerst. Hier kwam ik een enorm aantal deelinitiatieven tegen. Het eind event van de OuiShare Europe Tour op 15, 16 en 17 november vond plaats in Les Halles – Brussel in de vorm van een summit.

Wereldwijd delen De OuiShare summit had een gevarieerd programma met verschillende onderwerpen. Zo werd de deeleconomie in het algemeen behandeld, maar ook OuiShare zelf kwam aan bod. Er werd veel nagedacht hoe OuiShare optimaal ingezet kan worden om een sterk wereldwijd netwerk voor de deeleconomie te creëren. Welke events moet OuiShare dan organiseren? In welke vorm? Waar moeten de discussies over gaan? Etc. Etc.

Geen conferentie

Behalve discussies werden er ook basecamps en een Unconference georganiseerd. Een Unconference is een niet-conferentie. Van te voren werd online in kaart gebracht welke onderwerpen aan bod moesten komen tijdens de gesprekken en workshops. Deze crowdsourcing leverde thema’s op als vertrouwen, hoe bouw je een sterke community en het basisinkomen voor iedereen. Je kon zelf kiezen waar je bij wilde zijn. Ik koos voor een sessie over het deelpaspoort, zoals Trustcloud. Dit is een online verzamelplaats van jouw activiteiten en reputatie binnen de deelplatformen. Zo hoef je bij elk platform waarbij je een account aanmaakt niet opnieuw vertrouwen op te bouwen van de community. Uiteindelijk bleek dit onderwerp complexer dan ik van te voren had gedacht. We spraken over welke informatie wel of juist niet zichtbaar moet zijn, hoe je privacy van gebruikers kunt waarborgen en hoe je een reputatie kunt samenvatten zonder te kort door de bocht te zijn.

Europe Refresh

Gelijktijdig met de OuiShare Summit vond Europe Refresh plaats. Dit is een initiatief van KissKissBankBank, een crowdfunding platform dat creatievelingen de mogelijkheid biedt om geld voor hun projecten op te halen. Deelnemers aan KissKissBankBank kunnen projecten die aan hun hart gaan financieel steunen om hen werkelijkheid te laten worden. Dat KissKissBankBank actief is binnen OuiShare verbaasde mij daarom niet. Binnen Frankrijk zijn zij al het grootste crowdfunding platform en in Europa staan zij nummer drie. Vrijdagavond werd het platform officieel gelanceerd in België. Waar het presenteren van de projecten normaliter online gebeurt, was er nu voor de gelegenheid een offline event gecreëerd waar de leden zich konden presenteren. Van fotografen tot een dansproject met kinderen in India. In Nederland zijn zij momenteel nog niet actief, maar daar komt heel snel verandering in. Dit weekend in Brussel kwamen zoveel voorbeelden voorbij hoe de deeleconomie leeft en grenzen overschrijd, dat ik er een hoopvol gevoel van kreeg: we kunnen impact maken als we de handen ineenslaan!

afbeelding van Manon Michelle
Manon Michelle Auteur

Vroeger vroeg ik me wel eens af waarom ik commerciële economie was gaan studeren. Met veel dingen die we leerden was ik het niet eens. Toen ontdekte ik sociaal ondernemerschap. En dat je business júist voor positieve verandering kunt inzetten. Hallelujah! Sinds die tijd ben ik enorm gepassioneerd over mijn vak. Ik heb vele verschillende (startende) ondernemers geholpen met het optimaliseren van hun plannen, met name betreffende hun marketing en communicatie strategie, het opzetten en managen van crowdfunding campagnes en het hosten van design thinking/ co-creatie bijeenkomsten. Dit doe ik nog steeds met veel liefde. Naast het helpen van andere ondernemers is het nu ook tijd om zelf een sociale onderneming op te zetten. Sinds ik tijdens één van de co-creatie events die ik organiseerde mensen van Healthy Seas ontmoette en hoorde wat er allemaal mogelijk is met Econyl, loop ik met het idee om een duurzame badmode lijn te starten. De afgelopen paar jaar heb ik veel uit een tas heb geleefd. Het grootste deel van de tijd heb ik in Zuid-Spanje doorgebracht. Met name in en rondom Granada. Daar leerde ik voor het eerst over de enorme problemen die droogte en daardoor verarming en verwoestijning van onze vruchtbare grond met zich meebrengen. Ik ben me hier verder in gaan verdiepen. Inmiddels is het voor mij één van de voornaamste dingen die ik in mijn leven wil doen, bijdragen aan het oplossen van dit probleem. Met Turtles&Trees wil ik mijn passies combineren. Meer duurzame kleding beschikbaar maken die ook nog eens bijdraagt aan het opschonen van de oceanen, mensen het belang laten inzien van minder consumeren en bijdragen aan het herstellen van verwoestijnde landschappen. Turtles&Trees is een 'eco active lifestyle brand'. Producten die perfect passen in een levensstijl in de stad en met name ook daarbuiten. Zelf vind ik het héérlijk om in de natuur te zijn. Lekker actief; wandelen, fietsen, klimmen, yoga, zwemmen.. Daarvoor heb je vaak allerlei verschillende kleding en producten nodig. Niet handig wanneer je uit een tas leeft. Mijn doel is om mooie producten te ontwikkelen die multi-functioneel zijn. Zodat je minder nodig hebt, en de spullen die je hebt mooi zijn en lang mee gaan. Ik kan niet wachten om te horen welke avonturen mensen met Turtles&Trees producten gaan beleven, en om te zien hoeveel bomen we met zijn allen gaan planten! :)

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.388 blogs