afbeelding van Milou
Milou Auteur

Europa's eerste elektrische watertaxi vaart in Nederland

Het klassieke houten bootje werd door middel van Tesla accu's omgebouwd tot elektrische variant.

Minos Eigenheer bouwde de houten watertaxi om tot elektrische variant
Minos Eigenheer bouwde de houten watertaxi om tot elektrische variant | Foto via Watertaxi Rotterdam

Misschien heb je ze weleens over de Maas zien zoeven of er zelf in gezeten: de watertaxi! Bij een van de 50 opstapplekken in Rotterdam kun je kiezen uit de snelle zwart-gele boot of de traditionele houten variant. Er is onlangs een bijzonder exemplaar bijgekomen, want begin juni werd de vloot uitgebreid met de eerste elektrisch aangedreven watertaxi van Europa.

Gebruikte Tesla accu's

In 2016 werd al een plug-in-hybride watertaxi geintroduceerd maar deze nieuwe, volledig elektrische, taxi is de volgende stap naar schoon vervoer. Het gaat om een traditioneel houten bootje dat door werktuigbouwkundige Minos werd omgebouwd tot elektrische variant. Dat deed hij met behulp van gebruikte Tesla accu's uit een sloopauto. Eerder al bouwde Minos een Citroën HY uit 1971 om tot enerziezuinige bolide met 12m2 aan zonnepanelen op het dak, die toffe bus doet nu dienst als rijdende koffiebar.

Een dag lang varen

Het bootje is door de technische dienst van het watertaxi bedrijf eerst helemaal opgeknapt, de dieselmotor met brandstoftank (en keerkoppeling) is eruit gehaald. Vervolgens is er een volledig elektrisch aandrijfsysteem voor in de plaats gekomen. "Wij hebben kunnen profiteren van de gigantische ontwikkeling binnen Tesla. Die accu's zijn inmiddels zo klein en licht, hierdoor konden we haast het dubbele aan batterijen kwijt. Met andere technieken zou dat veel moeilijker zijn geweest."

Op de krachtige accu's kan een dag lang gevaren worden met een gemiddelde snelheid van 12 kilometer per uur.

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.271 blogs