afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Eureka!

Wie of wat inspireerde je?

We vroegen de projecteigenaren die hun idee bij het thema 'Duurzame energie, natuur en milieu' hebben ingeschreven om hun drijfveer. "Wie of wat inspireerde je bij de totstandkoming van je idee?"

Afvalstromen bij een multinational

Evelyne Hoogeboom van Koffiedrab.nl: "We werken beiden bij een multinational en nemen daar deel aan een Sustainability werkgroep. In die werkgroep wordt van alles besproken, zoals bijvoorbeeld de afvalstromen. Iedere week zien we daar o.a. 200kg koffiedrab de container ingaan. Aangezien het een organisch afval is, dachten wij: "daar moet je toch iets mee kunnen?" Wij zijn het gaan onderzoeken en na maanden van testen in vochtigheid,  licht/donker, verhoudingen, hadden we eindelijk leven op de koffiedrab! Een eureka-moment. Dit is wat we hoopten! "

Waarom weggooien als het dus blijkbaar een hele voedzame bodem is?

De zoo van Antwerpen

Tony Verhulst van Elephant Haven werd geïnspireerd door olifanten: "Ik werkte meer dan 20 jaar in de zoo van Antwerpen sinds 2001 bij de olifanten.  Elke dag waste ik hun poten. Ik keek hun nagels en tanden na, en de staart. Als het moest, gaf ik ze een voetbad of verzorgde ik ze als ze ziek waren. Lief en leed deel je samen. Zo ontstaat er langzaam een hechte band, vriendschap. Olifanten zijn ontzettend sterk. Je krijgt oog voor het sociale gedrag van de olifanten, voor de sociale structuur die ze onderling creëren, hoe ze voor elkaar zorgen... Olifanten zijn vergevingsgezind,maar vergeten nooit. Ze kennen emoties als jaloezie, verdriet en bescherming. Net als wij hebben ze wel eens een slechte dag. Ze zoeken contact met hun slurf en communiceren met trompetgeluiden. De enige straf die ik mijn olifanten kon geven, is dat ik hen negeerde. Daar kunnen ze niet tegen. Hoe zou je zelf zijn, als niemand nog tegen je zou praten? Olifanten zijn sociale beesten, net als wij.

Elke dag waste ik hun poten

Vroeger zorgde ik voor vier circusolifanten. Mijn lieveling was Bombay, ze was 55 jaar zij is in conflict gekomen met Dumbo, een olifant die er al was sinds 1976. Bombay moest verhuizen naar een dierentuin in Frankrijk, en is daar twee jaar later gestorven. Ook dat hoort erbij in het samenleven met olifanten die je lief hebt: afscheid nemen.Grote en kleine olifanten, sterke en zwakkere olifanten, zieke en gezonde, moeders en kalfjes. Ik heb dus al wat olifanten leren kennen in mijn leven. Ik durf zeggen dat ik vertrouwd ben met hun gebruiken en eetgewoonten, met hun kuren en grillen, met hun sociale gedrag en intelligentie. Maar leer nog elke dag bij. Ik hou van mijn olifanten, en bij uitbreiding van alle olifanten in de wereld. Vandaar mijn gedrevenheid om de droom van Elephant Haven waar te maken. Ik ben klaar om de olifanten in Europa een mooie oude dag aan te bieden.

Joost Vogtländer

Ireen van Balkonton: "Joost , docent duurzaam design aan de TU Delft heeft me duidelijk gemaakt dat duurzaam design meer is dan alleen de 'eco-kosten' omlaag brengen. Je kunt wel een super duurzaam, afbreekbaar, recyclebaar product ontwerpen. Maar als het verder niets toevoegt aan bestaande producten zal niemand het kopen. En dan heb je dus 0,0 impact gehad met je ontwerp. Een duurzaam ontwerp moet dus niet alleen lage LCA waarde hebben. Een duurzaam ontwerp heeft een lager LCA waarde èn een grote toegevoegde waarde. Het biedt de consument iets extra's zodat hij het minder duurzame alternatief graag links laat liggen. Toen ik een cursus duurzaam ontwerpen in de meubelindustrie bij hem volgde, was hij al voorbij zijn pensioengerechtigde leeftijd. Iemand die zo gedreven is dat hij na een succesvolle carrière in het bedrijfsleven na zijn 65ste LCA onderzoek doet en onderwijs geeft aan ontwerpstudenten, met als doel een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld, verdient respect.

Duurzaam design is meer dan alleen de 'eco-kosten' omlaag brengen

De bijen

Pieter van B-Tween: "Die vraag kan ik snel en simpel beantwoorden, dat zijn de bijen. Ik heb het altijd al fascinerend gevonden hoe die vele duizenden kleine beestjes als één geheel samen zeer ijverig werken, dat is toch fantastisch! En dan te bedenken dat de honing nog maar een bijproduct is van het hele proces. Zodra ik in de avonduren wat meer tijd kreeg, heb ik me ingeschreven voor een imkercursus. Daar werd ik bij elke les alleen maar meer geprikkeld om iets te gaan doen voor de bijen. Samen met twee gelijkgestemden heb ik een plan gemaakt over hoe we er nu voor gaan zorgen dat de bijenstand in Nederland flink omhoog gaat. Dit plan hebben we ten uitvoer gebracht en is sinds dit jaar de stichting officieel van start gegaan.

hoe die vele duizenden kleine beestjes als één geheel samen zeer ijverig werken, dat is toch fantastisch!

Wie inspireerde jou? Laat het ons weten wereldprijs@voordewereldvanmorgen.nl

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs