afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Eufrosina’s Revolution

Movies that Matter Festival
Movies that Matter Festival

Uitgehuwelijkt op je 12e en je eerste kindje op je 13e. Dit overkwam de zus van de Mexicaanse Eufrosina. Luciana Kaplan volgde Eufrosina en maakte een inspirerende documentaire over de politieke carrière van Eufrosina. Tijdens het jaarlijkse Movies that Matter Festival zag ik deze film. Van 20 t/m 26 maart kun je rondom het Spui in Den Haag allerlei films zien over issues als vluchtelingenstromen, mensenhandel, vrede en gerechtigheid.

De revolutie van onderafTijdens de openingsavond zag ik de documentaire Eufrosina’s Revolution, een documentaire over een Mexicaanse vrouw, Eufrosina. Ondanks dat zij zich niet als burgermeester verkiesbaar mocht stellen in haar dorp, blijft zij zich inzetten voor de rechten van de inheemse bevolking. Of misschien juist daarom. Zij maakt zich met name sterk voor het stemrecht én de verkiesbaarheid voor vrouwen. Eufrosina wordt van alle kanten bekritiseerd. Veel dorpsgenoten vinden het namelijk niet kunnen dat zij zich zo bemoeit met zaken die al jarenlang hetzelfde zijn. Zij vinden haar een opstandige vrouw, politici noemen haar een inheemse dwaas. Het gaat zelfs een stap verder: politici die zich door de roep om emancipatie en gelijke rechten van Eufrosina bedreigd voelen hangen in dorpen waar zij actie voert posters op met allerlei beschuldigingen. Toch gaat zij onverminderd door. Dóór met confronterende gesprekken waarin zij alcoholisten die hun gezinnen verwaarlozen; dóór met lobbyen voor een brug om dorpen beter bereikbaar te maken; dóór met fondsenwerven voor sociale projecten.

Ondanks dat zij zich niet als burgermeester verkiesbaar mocht stellen in haar dorp, blijft zij zich inzetten voor de rechten van de inheemse bevolking. Of misschien juist daarom

De macht van de politiekEufrosina heeft ook aanhangers. Wanneer zij in het congres een plek krijgt aangeboden, slaat de twijfel bij haar toe. Als ambtenaar kan ze op hoger niveau strijden voor de veranderingen en verbeteringen die zij voor ogen ziet. Maar zal ze als politica nog wel serieus genomen worden bij de inheemse bevolking? Kan ze de zo vurig gewenste verandering teweegbrengen of zal ze verdwalen in de ellenlange monologen in zinloze vergaderingen? De film laat zien dat ze besluit de stap te wagen. Eufrosina zit aan de keukentafel: 'Ik ben nooit bang geweest, maar nu ben ik bang.'

Don't let yourself be told what to doNa de indrukwekkende film is er een Q&A met de documentairemaakster Luciana Kaplan en Eufrosina zelf. Dat is mooi, want het geïnspireerde en ontroerde publiek heeft allerlei vragen: waar haalt ze haar drive vandaan om alsmaar door te blijven gaan? Wat kunnen andere mensen met ideeën voor een betere wereld van haar leren?

Uitgehuwelijkt op haar 12e en haar eerste kindje op haar 13e, Eufrosina zet zich in voor de vrouwen uit haar gemeenschap

“Wat doe je nu?” vraagt Karin Gottlieb, hoofdredacteur 360 magazine. Nu Eufrosina in het congres zit, werkt ze aan reformatie van de wet, zodat lokale gemeenschappen in Mexico niet langer volgens traditie vrouwen hun stemrecht of verkiesbaarheid kunnen ontzeggen. Wat drijft haar? “Het onrecht wat ik om mij heen zag – mijn moeder die om drie uur ’s nachts op moest staan, mijn zusje dat op haar 12e uitgehuwelijkt werd en op haar 13e een kind kreeg, de valse beloftes van politici die zeggen ons te vertegenwoordigen…” “Wat zou je tegen jonge meisjes in de dorpen willen zeggen?” vraagt een vrouw in het publiek. “Onze cultuur niet te verliezen. Inheems zijn betekent niet dat ons ontwikkeling ontzegd mag worden. Don’t let yourself be told what to do.” Dat doet Eufrosina zeker niet. Zij komt op mij over als een oprechte vrouw die dicht bij haar eigen doelen blijft en zichzelf in de politiek niet verloochent. In joggingbroek en sportschoenen beantwoordt deze powervrouw opvallend bescheiden en verlegen de vragen uit het publiek.

afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Duurzaam denken en doen is geen linkse hobby. Denken en doen met oog op sociale, economische en ecologische duurzaamheid is van essentieel belang om toekomstige generaties van een goed leven te voorzien, te zorgen dat ook zij hun potentie om de wereld te ontwikkelen kunnen inzetten om spannende en broodnodige wetenschappelijke ontwikkelingen te verzorgen, inspirerende maatschappelijke projecten kunnen uitvoeren, en zichzelf kunnen ontplooien. Bloggen voor Voor de Wereld van Morgen betekent voor mij dat ik een kijkje mag nemen in de keuken van deze toekomstige wereld: hoe komt deze tot stand, welke mensen en manieren dragen bij aan een groene, duurzame wereld van morgen? Zo kom ik op allerlei toffe evenementen en maak ik kennis met initiatieven die mij inspireren op professioneel en persoonlijk vlak. Uit de ontmoetingen met gelijkgestemden en de kennismaking met innovatieve ideeën haal ik energie die ik in de projecten stop waaraan ik deelneem, of dat nu mijn werk als onderzoeker is, mijn rol binnen IDleaks, Lisse Duurzaam of Lekker Utregs.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs