afbeelding van
Auteur

Eten voor een schijntje

Bom Prato vezorgt al meer dan 10 jaar de maaltijden voor honderden inwoners van Campinas. De middenklassers, armen en daklozen kunnen voor één Reais (dertig eurocent) een voedzame maaltijd krijgen. Bom Prato is een initiatief van de overheid van Sao Paulo die door de Brazilianen met beide handen wordt aangepakt. 

2000 goed gevulde magen

In een enorme zaal, gevuld met rijen tafels en stoelen zitten overal etende mensen. Donker, getint, blank, klein, groot, mannen, vrouwen of kinderen, iedereen is welkom en voor iedereen wordt ruimte gemaakt. De manager van Bom Prato, Reuber Boschini, vertelt hoe het in zijn werk gaat: “Bij binnenkomst betalen de mensen eerst 1 Reais. Dan komen ze bij de keuken waar wij een voedzame maaltijd opscheppen. Dit is belangrijk, want de meeste mensen die hier komen zijn arm en ondervoed. Elke dag worden er hier meer dan 2000 maaltijden uitgedeeld.”

Middenklassers

Bij Bom Prato werken twintig mensen aan de maaltijden in de keuken en in de zaal lopen vijf vrijwilligers rond. Zij zorgen voor de hygiëne in de zaal en serveren de gehandicapten hun eten. Graziela is verantwoordelijk voor het eten en vertelt dat er ook steeds meer middenklassers naar Bom Prato komen. “Dat is eigenlijk niet de bedoeling, want Bom Prato is vooral bedoeld voor mensen die echt arm zijn. Maar hoe weiger je een middenklasser? Je kan moeilijk zeggen: jij wel en jij niet.”

Bom Prato is vooral bedoeld voor mensen die echt arm zijn, maar hoe weiger je een middenklasser? Je kan moeilijk zeggen: jij wel en jij niet. 

Sociale verbinding

Graziela vertelt dat het bijna nooit gebeurd dat mensen geen eten krijgen. “Iedereen is hier welkom. Dat komt vooral omdat de mensen hier voor de gezelligheid komen. Het eten is vooral een hele fijne bijkomstigheid. Er wordt hier met elkaar gepraat en naar elkaar geluisterd.” In de zaal, maar ook op de buitenplaats zitten mensen met elkaar. Grazila legt uit: “Die buitenplaats is vooral bedoeld voor daklozen. Niet om onderscheid te maken, maar om het voor iedereen zo comfortabel mogelijk te maken om te eten. In het begin at iedereen nog in dezelfde ruimte. Maar de geur die van de daklozen afkomt, ontnam de eetlust van de anderen. Het is een langzame verandering geweest dat de daklozen nu buiten zitten. Maar ze hebben er geen problemen mee.”

Iedereen is welkom, het eten is een fijne bijkomstigheid. Er wordt hier met elkaar gepraat en naar elkaar geluisterd

Crisis

Ook Bom Prato moet door de economische crisis de broekriem aanhalen. Het limiet aan maaltijden wordt elke dag ruim overschreden. “Natuurlijk proberen wij zoveel mogelijk mensen te helpen, maar het gebeurt bijna dagelijks dat we mensen met een lege maag weer weg moeten sturen omdat het eten op is. In deze tijden leren we vooral creatief te zijn om toch alles eruit te halen wat erin zit."

Dankbaar

Graziela is enorm dankbaar voor het werk dat ze hier kan doen. “Ik wilde verpleegster worden omdat ik voor mensen wilde zorgen. Maar hier doe ik dat op een andere manier. Het eten verbindt de mensen en dat probeer ik door te zetten. Soms kan je mensen helpen en soms ook niet. Maar als je al één persoon kan helpen, ben ik al dankbaar en dat wil ik elke dag blijven doen.”

afbeelding van
Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.388 blogs