afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Eten, bidden, beminnen #vegavariant

Turijn is een van de eerste vegetarische steden in wording. Burgemeester wil vegetarisch eten verplicht stellen voor de hele stad.

Turijn is een nieuwe vegetarische stad. Bron: inhabitat.com
Turijn is een nieuwe vegetarische stad. Bron: inhabitat.com

Italië staat bekend om haar heerlijke keuken, vol met vlees- en visrijke gerechten rijkelijk vloeiende wijn. De nieuwe burgemeester brengt daar op rigoureuze wijze verandering in. Hoe? 

Veranderen doe je zo 

Volgens de onlangs gekozen burgemeester van Turijn, moet je het probleem bij de kern aanpakken. We hebben het over Chiara Appendino, zij had tijdens de verkiezingen beloofd om voeding op haar prioriteitenlijstje te zetten. Het is even wennen, want ze heeft besloten dat de hele stad op een vegetarisch dieet gaat. Gerechten uit eigen regio zoals brasato al barolo (in wijn gestoomd vlees) en vitello tonato (kalfsvlees in tonijnsuas) mogen niet meer geserveerd worden. Ook heeft het consequenties voor de vleesboerderijen en kleine winkeltjes, die veel van hun inkomsten te danken hebben aan de vleesproductie. Daarop zegt Chiara Appendino: 'We gaan op zoek naar alternatieven voor deze bedrijfjes, want we willen hun inkomsten niet vernietigen.' De partij M5S, waar Chiara toe behoort, heeft meer politici die vegetarisch eten actief aanmoedigen. Het bevorderen van een vegetarsche leefstijl kan tot de kernpunten van deze partij gerekend worden.

Een 'groener' eetpatroon

De rigoureuze stappen die in Turijn gezet worden, komen niet uit het niets. Een vegetarische eetstijl wordt steeds 'gewoner'. Het besef dat een leefstijl zonder vleesconsumptie bij kan dragen aan een beter klimaat en vermindering van dierenleed, dringt nu echt door. Mocht je op zoek zijn naar nog meer initiatieven die het klimaat een beetje beter maken, hebben we er hier drie op een rijtje gezet. Rooffood is een systeem dat het mogelijk maakt om groenten en kruiden op daken te houden en om regenwater vast te houden. Ook The Dutch Weed Burger gelooft in een gezonder eetpatroon dat het milieu minderbelast. Volgens hen kan plantaardige voeding en zeewier een mooi en smakelijk middel zijn om ons ecosysteem te ontlasten. Het kan de impact van de vlees- en zuivelindustrie minimaliseren, de uitstoot van broeikasgassen terug brengen, duizenden liters vers water besparen en duizenden hectare grond- wat nu voor veeteelt gebruikt wordt- herstellen. En SUR+ wil voedselverspilling tegengaan op een wel hele innovatieve manier: zij verbindt groente- en fruittelers met restaurants en voedselbank, waardoor vers voedsel minder verspild wordt en voedsel in de cyclus blijft.

Wat is jouw manier om het voedselsysteem een beetje beter te maken?

Dutch Weed Burger, gemaakt van zeewier. Bron: degelderlander.nl

 

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.389 blogs