afbeelding van Lisa
Lisa Auteur

Escola Viveiro Multiplicadora Artesã

Niet weten is geen excuus (meer

© Escola Viveiro Multiplicadora Artesã
© Escola Viveiro Multiplicadora Artesã

In Campinas, stad in de buurt van São Paulo, woont Tarcisio Penteado Vecchini. Een vrolijke en gezellige man met passie voor zijn gevarieerde baan bij Escola Viveiro. Een baan die niet met een paar worden is te omschrijven is.

Van ondernemer naar sociaal ondernemer

Tot 12 jaar geleden runde Tarcisio 5 verschillende koffietentjes. De zaken gingen goed, maar toch heeft hij een overstap gemaakt. Op een dag kwam hij een oude vriend, van beroep advocaat, tegen in de supermarkt. Ze raakten in gesprek en Tarcisio vertelde over een idee dat al langere tijd in zijn hoofd zat: het opstarten van een organisatie die zich inzet voor het licht brengen van sociale problemen. Er zijn veel (milieu)problemen, maar mensen doen er niets mee. Dat komt vooral doordat ze niet beter weten. "Daarom moeten mensen, en vooral kinderen weten wat er in de wereld gebeurt," aldus Tarcisio. Deze vriend, de advocaat, vertelde hem over een wetsverandering die het aantrekkelijker maakt om zijn idee uit te uitvoeren. Tarcisio heeft vervolgens zijn baan opgegeven en is het avontuur aangegaan. Zo ontstond Escola Viveiro.

Mensen doen niets aan (milieu)problemen omdat ze niet beter weten. Daarom moeten mensen en vooral kinderen weten wat er in de wereld gebeurt.

Tweede natuur

Tarcisio is al zijn hele leven bezig met alles rondom omgang met de natuur. Hij had als klein kind al interesse in planten, bomen en struiken. Niet gek als je een boer als vader hebt en bent opgegroeid in een landelijke omgeving. Daarnaast heeft Tarcisio met succes een studie sociologie afgerond. Hij ziet een match tussen bedrijfskansen en sociale problemen, en wil zich daarvoor inzetten. Als er iets gebeurt waar hij het niet mee eens is, doet hij er wat aan om verandering te stimuleren. "Mensen weten niet zo veel van de wereld. Ze weten iets van hun eigen vakgebied, maar niets van al dat van andere."

Onderwijs op verschillende manieren

Er zijn veel projecten waar Escola Viveiro zich mee bezig houdt. Als eerste geven ze onderwijs aan kinderen om ze bewust te maken van sociale problemen. Wanneer iemand er niet van weet doet hij of zij ook niets, is de insteek. Als tweede is er bij het kantoor een galerie waar elke maand een lokale kunstenaar zijn werk mag tonen. Op deze plek organiseert Escola Viveiro ook workshops en events, zoals het schilderen van potjes en cinepizza (pizza eten en op groot scherm film kijken). Daarnaast zetten ze zich in om planten te planten op plekken die herstel nodig hebben. Deze plekken zijn zo aangetast dat alleen professionele hulp ze kan redden. Als vierde hebben ze een trainingsproject samen met de Unicamp (universiteit in Campinas). Om studenten te onderwijzen en in contact te brengen met sociale problemen. Als laatste activiteit hebben ze een kantoor in São Paulo waar ze kunstonderwijs geven.

Zonder winstoogmerk toch financiëel gezond

Geld is een bijzaak bij deze onderneming. Hoofddoel is mensen bewust maken en op de hoogte stellen van wat er gebeurt op de wereld. Toch gaat het goed met de onderneming, ze hebben veel aanloop en hebben sinds anderhalf jaar een pand waar iedereen welkom is.

Geld is een bijzaak, toch gaat het goed met de onderneming.

De toekomst

Voor de toekomst wil Tarcisio doorgaan met het combineren van innovatie, productiviteit en creativiteit om zo duurzaamheid te genereren. Mensen bewust maken van hun gedrag en er zo misschien voor te zorgen dat ze dat aanpassen naar een natuurvriendelijkere manier van leven.

Meer informatie of volgen? www.escolaviveiro.org.br en www.facebook.com/escolaviveiro

afbeelding van Lisa
Lisa Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.382 blogs