afbeelding van Maaike-Louise
Maaike-Louise Auteur

Er is maar 1 reden om geen Fairphone te kopen

© Fairphone
© Fairphone

Dit is niet zo maar een stukje over een mobiele telefoon. Dit is een blog over de Fairphone, een telefoon die er voor zorgt dat jij en ik gaan nadenken. Nadenken over waar onze telefoons eigenlijk vandaan komen en over hoe ze zijn gemaakt.

Wist je bijvoorbeeld dat er goud en tin in een telefoon zitten? De mijnwerker die dat goud en tin gedolven heeft, heeft die dat vrijwillig gedaan? Of moest hij (zij?) dat doen onder dwang van een gewapende bende? Wie zet ons mobieltje in elkaar? Is dat op een veilige werkplek gebeurt? En wat denk je, zouden fabrieksarbeiders fatsoenlijk salaris krijgen?

Mijnwerkers die goud en tin voor onze mobieltjes delven, doen dit onder gevaarlijke en oneerlijke omstandigheden.

Hoe wordt mijn mobiel gemaakt?

Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe mijn mobieltje precies gemaakt is. Ik hoop natuurlijk dat dit op een eerlijke manier gebeurt. Eigenlijk ben ik daar heel nieuwsgierig naar. Heb ik even geluk dat ik Roos van de Weerd van Fairphone mag interviewen. Laat ik maar meteen verklappen dat als ik 40 minuten later de telefoon ophang, ik waanzinnig geïnspireerd ben door Fairphone.

Eerlijk systeem?

Roos legt me uit dat Fairphone een social enterprise is: "Fairphone gebruikt commerciële stappen voor het bereiken van sociale impact. Als onderneming behalen we winst maar dat is niet ons uiteindelijke doel. Om sociale impact te maken, herinvesteren we de winst. Hoe lastig het ook is, we proberen elk facet van de productieketen bloot te leggen. Is het huidige systeem waarbinnen producten gemaakt worden eerlijk? Kan het anders? Als de consument weet wat het verhaal is achter een product, maakt die dan een andere keuze?"

Fairphone gebruikt commerciële stappen voor het bereiken van sociale impact. Winst maken is niet ons doel, deze herinvesteren we.

Dat wil je niet weten

Ik kom er achter dat bij elke schakel van de productieketen van elektronische apparatuur wel iets te verbeteren valt. Het gaat om zaken die je misschien liever niet wilt weten: Minderjarigen in mijnen, bergen met gedumpte mobieltjes in Afrika, kinderen die met open vuurtjes de edele metalen uit die oude mobieltjes halen (gevaarlijk!) en ga zo maar door. Er is zelfs een woord voor al die troep: e-waste. Er valt dus veel te verbeteren in de productieketen.

Ook wij moeten nog stappen maken

Ik vraag Roos waarom Fairphone zelf mobieltjes produceert: "We willen mensen niet de les lezen. We willen ook niet de nummer 1 speler worden op mobiel gebied. We willen zorgen dat de industrie zich bewust wordt van de footprint die ze achter laat. Wat is de huidige manier van werken? Is dat eerlijk? En zo niet, hoe kunnen we dat dan eerlijker maken? Ook wij kunnen nog vele stappen maken. Fairphone wil structurele veranderingen teweeg brengen. Daarom hebben we industriële successen nodig om te laten zien dat veranderingen uitvoerbaar zijn."

Dozen met koekjes

Roos vertelt verder: "Wij hebben de consument nodig, die willen we kritischer maken. Wij delen al onze kennis en uitdagingen die we meemaken op ons blog. We hopen dat consumenten door onze kennis ook kritischer kijken naar andere producten. We snijden veel onderwerpen aan. Het gaat van mijnen naar open source tot werkomstandigheden in China. Het fijne is dat veel verschillende mensen daardoor aanknopingspunten vinden bij Fairphone. We krijgen zelfs fanmail met tekeningen opgestuurd en filmpjes en zelfs dozen met koekjes. Dat is heel bemoedigend!" vertelt Roos lachend.

Wij willen niet mensen de les lezen, maar de consument wel bewust en kritischer maken.

Maar koop er geen?

Ik vind het idee achter Fairphone ontzettend cool. En het is nog een mooie, goedwerkende telefoon ook. Als ik er achter kom dat je Fairphone gewoon bij een KNP abonnement kan krijgen, ben ik geneigd om er meteen eentje te bestellen. Maar daar gaat Fairphone nou juist niet over. Fairphone gaat er over dat je zuinig bent met grondstoffen en niet meteen een nieuwe telefoon aanschaft omdat er toevallig een iets nieuwere versie uit is.

Dus ik besluit heel hip: nieuw is niet cool, lang met je oude mobiel doen, dat is pas stoer. Ik wacht wel even tot mijn oude telefoon het echt begeeft!

afbeelding van Maaike-Louise
Maaike-Louise Auteur

Maaike-Louise houdt van een duurzaam en vrolijk leven. Op haar blog I Love Eco schrijft ze over fijne restaurantjes, hippe fairtrade winkels, duurzaam frøbelen en alles wat nog meer in haar bolletje opkomt.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs