afbeelding van Ype
Ype Auteur

Er gaat niets boven duurzaam Groningen

© Let's Gro
© Let's Gro

Groningen stond dankzij het festival ‘Let’s Gro’ een weekend lang in het teken van de toekomst. Inspiratie ging hand in hand met duurzaamheid en innovatie. Door de hele stad waren verschillende initiatieven te bewonderen en beleven die te maken hadden met de thema’s ‘energiek’, ‘levendig’ en ‘slim’.

Youth Food Movement

Binnen het thema energiek organiseerde de Groningse afdeling van Youth Food Movement (YFM) een Walking Dinner. Deelnemers werden langs verschillende locaties geleid waar zij hapjes voorgeschoteld kregen die passen in de denkwijze van YFM. Bij YFM, of algemener, Slow Food, gaat het om: good, clean and fair. Initiatieven als Walking Dinner zet YFM in om mensen bewuster te maken van de voedselkeuzes die ze maken.

Bij Slow Food gaat het om: good, clean and fair. 

De Vier Parmentiers

Walking Dinner leidde ons allereerst langs ‘De Vier Parmentiers’, een groep biologische aardappelkwekers. De kwekers hebben hun naam afgeleid van de 18e eeuwse legerarts August Parmentier. Hij heeft de aardappel een prominente plek gegeven in de Franse keuken en zorgde hiermee voor meer voedsel voor de arme onderlaag van de bevolking. De Nederlandse Parmentiers hielden een interessante voordracht over aardappelopties buiten de gangbare mogelijkheden van de vastkokende en de kruimige aardappel. Ze lieten ons vier van hun elf biologische aardappelrassen proeven die zij telen en door kok Tom heerlijk waren bereid.

Toetjes- en taartjeshuis TOET

Vervolgens werd de groep meegenomen naar het café voor toetjes en taartjes, TOET. Hier werden wij verblijd met chocoladefondant met fairtrade chocolade van Tony Chocolonely. Bij deze versnapering vertelde TOET ons over het gebruik van duurzame producten in de horeca en welke dilemma’s men soms tegenkomt. Zo is het bijvoorbeeld best lastig in te schatten of de klant bereid is een hogere prijs te betalen voor een product met duurzamere ingrediënten.

Het is lastig in te schatten of consumenten bereid zijn een hogere prijs te betalen voor een product met duurzamere ingrediënten volgens TOET.

Koffiebranderij Koffiestation

Ter afsluiting van de middag vertelde de medeoprichter van de Groningse microbranderij Koffiestation, waar TOET haar koffie inkoopt, over de herkomst van hun koffie. Deze koffie wordt kleinschalig ingekocht, daardoor is de bedrijfsvoering volkomen transparant. Op deze manier kunnen zij beter gegaranderen dat de koffie op een verantwoorde wijze tot stand komt, zowel wat betreft arbeidsomstandigheden van de boer als het milieu. Om de duurzaamheid van dit bedrijfje nog extra kracht bij te zetten, bezorgen zij de koffie in de stad per fiets!

Bewust met voedsel

Een middag als deze vind ik heel belangrijk. Het draagt op een leuke, laagdrempelige manier bij aan het bewustzijn hoe wij omgaan met ons voedsel. In een tijd waarin grote hoeveelheden voedsel verspild worden en tegelijkertijd mensen moeite hebben met rondkomen, is elke stap in de goede richting van belang!

In een tijd waarin grote hoeveelheden voedsel verspild worden en tegelijkertijd mensen moeite hebben met rondkomen, is elke stap in de goede richting van belang!

afbeelding van Ype
Ype Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.389 blogs