afbeelding van Susan
Susan Auteur

Elk seizoen zijn eigen smoothie: sinterklaasspecial

Hét recept voor de sappige Sinterklaas smoothie

Om deze drukke periode door te komen, drinkt de Sint dagelijks 1 glaasje sappige Sinterklaas Smoothie, zo verzekerde hij VDWVM

Een smoothie is gezond en lekker. Maar al die exotische vruchten zijn niet heel goed voor het milieu. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van producten uit de buurt en van het seizoen, dat is namelijk het allerlekkerst en het best voor het milieu. Om je een handje op weg te helpen introduceert VDWVM een nieuwe rubriek: elk seizoen zijn eigen smoothie. In aflevering 2 een speciale editie: de sappige Sinterklaas smoothie

Trippel trappel trippel trap

December is druk, en zit vol met gezellige feestdagen. Tijdens deze wintermaand december zijn er veel verleidingen wat betreft eten. Daarom is hier een gezond alternatief voor al die etenswaren waarmee je je volstopt zoals pepernoten, speculaaskoeken en gevulde amandelstaven. De smaak van al dat lekkers in een gezonde smoothie, de sinterklaas special!

Winterse kolen

In de winter zijn vooral de kolen en spruiten aan de beurt om geoogst te worden. Bloemkool is een groente die behoort tot de koolsoorten. Witte bloemkool is het bekendste, maar er bestaat ook groene, oranje en paarse bloemkool dus wees creatief en varieer hiermee om de smaak en kleur te veranderen. Boerenkool is een makkelijk bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. Er is een herfst- en een winterteelt. In Vlaanderen noemt men dit soms ook krulkool of krolkool. Boerenkool is – met vitamine C en E, bètacaroteen, ijzer en calcium - de gezondste wintergroente! Bovendien zit het ook nog een boordevol vezels.

Ingrediënten voor één groot glas Sappige Sinterklaas smoothie

Boerenkool - 50 gram

Bloemkool – 50 gram

Banaan – ½

Mandarijn – 1 (zonder schil, wel zo lekker)

Sojamelk of amandelmelk – 150 ml

Amandelen – 1 eetlepel

Speculaaskruiden – 1 theelepel

Honing – 1 theelepel

Zo maak je het

Als voorbereiding moet je de boerenkool even klein snijden, zodat je het gemakkelijk in de blender kan stoppen. Stop de banaan, mandarijnen en het vocht in de blender. Voeg daarna de boerenkool toe en blender totdat het fijngemalen is. Hak de amandelen grof (let goed op je vingers!) en voeg deze ook toe samen met de speculaaskruiden en honing. Wil je een iets dunnere smoothie? Voeg dan nog wat meer amandelmelk of water toe. Vind je de smaak van speculaas erg lekker? Wees dan niet te zuinig met de kruiden!

Wanneer de kleur een beetje bruin is, schrik niet. Dit betekent dat je het goed hebt gedaan! Dit komt voornamelijk door de combinatie van de kruiden en de groenten. Wil je er een paarse smoothie van maken? Gebruik dan een keer een andere kleur bloemkool, bijvoorbeeld de paarse! Een echte vitamine boost waardoor je snel weer bezig kan met met je suprise, gedicht of last-minute cadeautjes!  Drink smakelijk!

VARIATIE TIP

Naast een smoothie kan je ook een milkshake van dit recept maken! Gebruik dan bevroren banaan die je in plakjes invriest. Dit doe ik altijd met zeer rijpe bananen die anders in de vuilnisbak belanden, een stukje voedselbesparing.

TIP: Weet je niet precies wat de groente- en fruit soorten van het seizoen zijn? Kijk dan eens op de encyclopedie van het Voedingscentrum of op de website van milieu centraal. Milieu Centraal heeft een groente- en fruitkalender samengesteld, waarmee in één oogopslag is te zien hoeveel energie het heeft gekost om een product in een bepaald seizoen in de winkel te krijgen.   

In de eerste aflevering maakten we de Heerlijke Herfstsmoothie

afbeelding van Susan
Susan Auteur

Mijn naam is Susan Kok, ben 22 jaar, en heb een hele grote passie voor sport en gezonde voeding. Ik ben afgelopen februari afgestudeerd als Beweeg-en Leefstijladviseur en doe nu ervaring op bij Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) in de gemeente Aa en Hunze. JOGG heeft als doel kinderen een gezondere leefstijl aan te leren, zodat zij dit in hun verdere leven meenemen. Ook ben ik werkzaam als fitnessinstructeur en voedingsadviseur bij Daoud Rahimi Gym in Rolde. Ik ben in mijn vrije tijd vaak bezig om steeds weer een nieuwe smoothies te ontdekken met seizoensgroenten en fruit, om zo het milieu minder te belasten. Doe jij ook mee?!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs