afbeelding van Iris-Carolina
Iris-Carolina Auteur

Eerste Hulp Voor Fair Fashion!

Duurzame fashionista’s hebben misschien een beetje het nakijken: je hebt een groen, eerlijk hartje, maar al die trends en inspiratie die om de paar weken op je afkomen... Hoe ga je daar het beste mee om? Kopen? Negeren? Het eerste Fair Fashion Festival in Utrecht schoot te hulp. De Winkel van Sinkel bood een enorme diversiteit aan fairtrade mode, styling, informatie en workshops: Eerste Hulp Voor Fair Fashion!

Informatie  en inspiratie

Het afwisselende programma van het Fair Fashion Festival bood voor ieder wat wils. Lynsey Dubbeld (Mode voor Morgen) legde de achterkant van modeproductie uit en het belang van duurzame en eerlijke kledingproductie. Tara Scally van FairWearFoundation (en een beetje van Voor de Wereld van Morgen) gaf informatie over de activiteiten van de organisatie. Daarnaast was er een (informatie) markt met onder andere A Code of Origin, Goodfibrations, de eerlijke schoenen van En& en Lotika, fair goud van GoLDFABRIK (die kennen we nog van de #ModeBattle!) en waren er diverse workshops waar je zelf de meest trendy accessoires kon maken. Voor de modeliefhebber die meteen wilde weten hoe al dit moois zou staan organiseerde Fashionista gone Green een fotoshoot. 

Ga niet voor wegwerp-kleding, maar kies items waarmee je een relatie aan wil gaan. Na een paar jaar in de kast is kleding vaak met een zoompje hier en daar weer helemaal trendy!

Favoriete kledingstukken

Ik was nieuwsgierig naar de lezing van Hasmik Matevosyan: Clothes Relationship. Ik ga graag relaties aan met mijn kleding (na 5 jaar in de kast en met een extra zoompje is kleding vaak weer helemaal te gek!) en was benieuwd of Hasmik mij en de rest van het publiek op nieuwe ideeën kon brengen. En dat deed ze! In hoog tempo maakte Hasmik duidelijk waarom duurzame kleding nog niet de standaard is (ontwerpers zijn nog niet voldoende opgeleid, consumenten willen vooral aansluiten bij trends en kopen graag zo goedkoop mogelijk en de retail is teveel gebaat bij het verkopen van grote volumes). Hasmik pleit voor voorlichting van en voor alle partijen (kijk voor informatie op haar platform ModeVlinder).

200.000.000 kilo per jaar

Ik heb de nulletjes voor de zekerheid nageteld: per jaar gooien we in Nederland 200 miljoen kilo kleding weg volgens Hasmik. Per persoon komt dit neer op zo'n 9 kilo per jaar. Zonde! Door voorzichtiger om te gaan met je kleding en bewuster kleding te kopen van een hogere kwaliteit kan deze berg flink kleiner worden. In plaats van je kleding weg te gooien kan je deze ook meenemen naar een kledingruilfeestje (slim! want zo vernieuw je jouw eigen garderobe ook) of in een inzamelbak (bijv. van KICI of HUMANA) doen. ‘Dit levert altijd voordeel op, ook al is je kleding beschadigd,’ legt Hasmik uit. ‘In eerste instantie levert het werkgelegenheid op: alle kleding wordt gecontroleerd en gesorteerd.’ De kleding die goed en gaaf is belandt bij kringloopwinkels. Andere kleding wordt verscheept naar ontwikkelingslanden en hersteld. Kleding waar echt niks meer mee te beginnen is wordt opnieuw een grondstof.  

Nederlanders gooien zo'n 200 miljoen kilo kleding per jaar weg. Per persoon is dit 9 kilo per jaar. Zonde toch?

De prijs van de mode

Hasmik laat de trailer van The True Cost zien, een documentaire in wording over de impact van de kledingindustrie. Wij zijn helemaal overtuigd: de kledingindustrie kan en moet duurzamer. En het begint bij onszelf. In de zaal gaan diverse tips rond hoe we onze geliefde outfits zo lang mogelijk mooi kunnen houden:

  • Hang wollen kleding in de mist om te luchten
  • Leg grove weefsels te drogen in plaats van op te hangen
  • Koop kleding van goede kwaliteit, dan is het na 3x wassen nog steeds mooi
  • Was op 30 graden met een ecowasmiddel
  • Was gekleurde kleding de eerste keer met azijn: dit fixeert de kleuren
  • Gebruik soda als waskracht versterker voor je witte was, dan wordt het weer witter

Oh en zelf gebruik ik altijd wasverzachter en waszakken: dan worden de draden zachter en slijten weefsels minder snel.

Heb jij nog meer tips hoe je kleding zo duurzaam mogelijk draagt?

afbeelding van Iris-Carolina
Iris-Carolina Auteur

De wereld verandert continu maar mooie verhalen blijven. Dat is mijn motivatie om mij door middel van tekst en beeld in te zetten voor duurzaam en maatschappelijk initiatief. Bij MVO Nederland doe ik dat als communicatieadviseur en community manager en voor VDWVM coördineer ik een pool van bloggers zodat over alle mooie projecten die een bijdrage leveren aan de veranderingen in Nederland verhalen worden geschreven! VDWVM bloggers Om te laten zien wat er allemaal gebeurt houden we een kalender bij en verzamelen wij hier alle blogs. Ik kijk ernaar uit om samen met de VDWVM bloggers de postieve energie in Nederland in kaart te brengen! Ik ben nu nog op zoek naar mensen uit alle uithoeken van Nederland die het leuk vinden om mee te doen. Aanmelden: Lijkt het je wat om ook een VDWVM blogger te worden? Stuur dan je motivatie en voorbeelden van jouw schrijfkunst naar blog@voordewereldvanmorgen.nl Natuurlijk kan je me bereiken als je vragen of opmerkingen hebt: blog@voordewereldvanmorgen.nl en @hieris_ En ben je benieuwd naar al mijn VDWVM blogs? Klik dan hier

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs