afbeelding van Maaike
Maaike Auteur

Eerlijke ananas

Zaterdag 20 september rende ik mee in team van de ASN Bank en Voor de Wereld van Morgen met de Damloop by Night om op deze manier geld in te zamelen voor ananasplukkers op de Filipijnen. Samen met andere teams en individuele renners liepen wij voor FairFood International, voor betere arbeidsomstandigheden en duurzamere manieren van voedsel produceren.

FairFood International zet zich in voor de kwetsbare mensen in de globale voedselindustrie zodat zij onder betere arbeidsomstandigheden kunnen werken en zicht hebben op een betere toekomst. Niet alleen zetten zij zich in voor de mensen binnen het systeem, FairFood International promoot ook duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen om zo de biodiversiteit te behouden voor de toekomst. Een van de hotspots waar FairFood zich op richt zijn de ananasplukkers op de Filipijnen.

Land of Promise?

Op het Filippijnse eiland Mindanao bevinden zich de grootste ananasplantages van de wereld: een enorme bijdrage aan de economie van Mindanao? Helaas, dit is niet het geval. De plantages zijn in handen van een aantal grote producenten die geen goede arbeidsomstandigheden bieden aan hun werknemers en bovendien de biodiversiteit van het eiland aan het vernietigen. De plantages dragen zijn daardoor geen bijdrage aan de welvaart van dit eiland. In tegendeel: zij vernietigen dit mooie eiland met de bijnaam Land of Promise en zorgen voor grote mate van armoede onder de bevolking. FairFood zet zich in om daar iets aan te veranderen.

Educatie

Met de 8.000 euro die FairFood wil inzamelen voor dit project gaan zij 300 Filippinos intensieve trainingen en cursussen bieden op het gebied van arbeidsrecht en mensenrechten. Door deze mensen op deze manier van kennis te voorzien wil FairFood hen in staat stellen om een eerlijk loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. Bovendien willen zij lokaal vijftien instructeurs opleiden zodat zij succesvol campagne kunnen voeren en deze skills bovendien kunnen doorgeven aan anderen.

Op internationaal niveau wil FairFood er voor zorgen dat internationale importeurs nauwer gaan samenwerken met hun locale leveranciers zodat zij meer zicht hebben op de arbeidsomstandigheden en hun leveranciers hier op kunnen aanspreken.

Support

Samen met het team hebben wij 6,4 kilometer door de straten van Zaandam gerend en zo 1.335 euro opgehaald en een steentje bijgedragen aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden van de ananasplukkers. Dit deden wij niet alleen! Samen met de andere lopers is er voor de verschillende hotspots waar FairFood campagne voor voert 9305 euro opgehaald! Dit is een mooi bedrag, maar nog niet genoeg. Als je graag een ananas eet en beseft dat die nog lekkerder smaakt als je weet dat mens en natuur daar niet voor heeft moeten lijden steun dan ook FairFood in hun campagne!

afbeelding van Maaike
Maaike Auteur

Met Get Offline wil ik mensen weer bewuster met elkaar om laten gaan omdat ik erin geloof dat we elkaar op deze manier kunnen inspireren om allemaal ons steentje bij te dragen aan een mooiere en betere wereld. WiFi Free Coffee is een van de initiatieven om mensen de telefoon weg te laten doen en weer met elkaar in gesprek te laten gaan. Daarnaast blog ik graag over allerlei duurzame voedsel initiatieven bij voordewereldvanmorgen.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs