afbeelding van Suzanne
Suzanne Auteur

Eerlijk winkelen in het Gooi

Eerlijk winkelen duurzame mode

Denkend aan shoppende Gooise vrouwen, komen wellicht niet de termen 'eerlijk', 'groen' of 'duurzaam' bij je op. Maar het kán wel: eerlijk winkelen in het Gooi. Op heel wat plekken in Bussum zijn fair trade, biologische of tweedehandse waar te koop. Petra Olgers en Andrea Bartosova brachten dit letterlijk in kaart en namen het initiatief voor de EerlijkWinkelen route Bussum.

Zaterdag 8 juni werd de EerlijkWinkelen route geopend door een leger Stoere Vrouwen. Het leger vertrok bij de Wereldwinkel, sinds jaar en dag dé plek om eerlijk te winkelen. De vrouwen hadden vervolgens een flinke wandeling voor de boeg, want eerlijke winkels en eetgelegenheden vind je in Bussum van het centrum tot aan de hei.

Duurzaam spelen

De EerlijkWinkelen route telt 24 stops. De biologische slagerij, de eko supermarkt en de Wereldwinkel kennen de meeste Bussumers wel. Maar dat het Filmhuis eerlijke koffie en thee serveert, de speeltuin klimtoestellen heeft van duurzaam hout en de kantoorboekhandel een 'eko' assortiment biedt, is minder bekend. Initiatiefneemsters Petra en Andrea kregen veel reacties op het grote aantal eerlijke winkels in een dorp als Bussum.

Tweedehands walhalla

Bussum heeft zelfs méér duurzame winkels dan vermeld staan op het kaartje. Met een stuk of acht tweedehands kledingzaken is het dorp een tweedehandskleding walhalla. "Niet al die winkels zijn aangesloten bij de EerlijkWinkelen route, want ze kunnen of willen niet allemaal de financiële bijdrage leveren die nodig is voor het opzetten van de route," legt Andrea uit.

Bio favorieten

De aangesloten winkels zijn bijna allemaal zaken van kleine ondernemers met een duurzaam hart. De favoriet van Andrea is Indisha, een cosmeticazaak met het credo If you cant't eat it, don't put it on your skin. Petra gaat voor de biologische koffie van Simon Levelt en de biologische wijn van Sauter.

Bio wijntje, eko facial; de Gooise lifestyle kan dus helemaal groen. Nu alleen de EerlijkWinkelen route nog uitbreiden naar andere Gooise dorpen, dan kan de Hummer in de garage blijven staan.

afbeelding van Suzanne
Suzanne Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs