afbeelding van Susanne
Susanne Auteur

Eerlijk duurt het langst

In onze zomerinzichten kijken we terug naar ontwikkelingen van het afgelopen seizoen. Vandaag: eerlijke mode en voeding.

Moestuin met aubergine en roze bloemenplanten
Verse groenten van het seizoen bij Fablab. Foto: Susanne Eskens

Eerlijk duurt het langst…dat weten we allemaal. Dat geldt ook wanneer je eten, kleding en andere spulletjes koopt. Eerlijk inkopen doen wordt steeds eenvoudiger in Nederland, wat ons bij VDWVM weer heel blij maakt. Jou ook? Laat je inspireren door onze zomerinzichten.

Gezond eten binnen handbereik

Hoezee! Het aanbod aan biologische en plantaardige producten in onze supermarkten wordt steeds groter. Begin van dit jaar introduceerde de grootste Nederlandse grootjutter al ruim 100 bewuste en ‘feelgood’ producten in schappen voor klanten met een bewuste levensstijl. En ook bij een andere supermarktketen is er sinds kort ruimte voor een ontzettend groot schap met betaalbare biologische producten.

Ook de opmars van de Vegetarische Slager lijkt niet te stuiten, met als nieuwste telg in de vleesvervanger-familie hun reeks met vegetarisch broodbeleg. En voor iedereen die liever iets anders heeft zijn de gezonde groentespreads, humus en notenpasta’s steeds makkelijker te krijgen. We riepen het aan het begin van het jaar al: Go Vegan! 

Ook als je niet alle labels checkt bij het boodschappen doen, worden je dagelijkse boodschappen beter. Onlangs kondigde Albert Heijn aan dat ze de komende jaren steeds minder suiker in haar eigen producten zal verwerken. Daarna zijn ook de andere merken in de supermarkt aan de beurt. En dat stemt hoopvol. Want ongemerkt krijg je op een dag al snel meer suiker binnen dan je denkt. En hoewel suiker an sich niet ongezond hoeft te zijn, is teveel zeker niet goed voor je. Laten we hopen dat andere grote ketens snel volgen.

Rare groenten zijn niet vies

Seizoensgroenten zijn hun aller-hipste-hoogtepunt wel voorbij. Maar voor iedereen die helemaal begrijpt waarom het zo handig en lekker is om te genieten van de groenten en fruit in oogsttijd, komen er nog steeds meer fijne recepten beschikbaar. Zo wordt het steeds normaler om die rare groenten veel vaker te eten. Voordeel: groenten uit het seizoen smaken meteen veel lekkerder.

De markt is daarin echt een uitkomst. Zeker voor iedereen die zich niet zo druk maakt over een zo recht mogelijke komkommer, een mooie grote aardbei (tip: aan de kleintjes zit veel meer smaak) of een courgette die nog dagen goed blijft. Groenten die voor grote supermarkten niet perfect genoeg zijn, vind je daar bij de groentekraam. Oké, inkopen doen voor de hele week is wat lastig. Maar met een beetje slim plannen kun je hartstikke lekker eten voor een prikkie.

Zelf niet zo’n keukenprins of –prinses? No worries, de voedselredders van InStock openen binnenkort alweer de 3e vestiging in Utrecht. Het restaurant dat leftover eten van de vuilnisbelt redt en daar iedere dag heerlijke maaltijden mee serveert heeft een schitterend pand gevonden op de Vleutenseweg. Later dit jaar kunnen ook de fans in het midden van het land bijdragen aan de voedselverspilling terwijl ze genieten van de culinaire hoogstandjes met oogst van de dag.

Alle kleding duurzaam!

Het is jammer, maar het is waar: als we gaan shoppen staat niet iedereen stil of je nieuwe outfit wel eerlijk gemaakt wordt. Terwijl, als je het op de man (of vrouw) af zou vragen, niemand echt oké is met het idee dat kinderen en volwassen onder barre omstandigheden voor een hongerloontje jouw nieuwe trui in elkaar naaien. Is het luiheid? Is het onwetendheid? Is het de manier waarop we verslaafd zijn aan fast fashion?

Logisch zou het zijn dat alles wat we kunnen kopen echt eerlijk gemaakt wordt. De Nederlandse overheid wil haar steentje daaraan bijdragen. Begin van de zomer lanceerde Minister Ploumen daarom het convenant Duurzame Kleding en Textiel. Ondertekent door 75 kledingbedrijven en maatschappelijke organisaties die allemaal werken aan duurzame en eerlijke producten.

Betekent dit dat al die merken nu helemaal goed en eerlijk zijn? Helaas niet. Op dit moment is het een intentieverklaring en een start van een verdere samenwerking. Hierdoor hebben we nog geen zekerheid hebben of onze nieuwe sportbroek, blouse of schoenen wel zo goed zijn als we hopen.

Maar wij bekijken het graag van de positieve kant: er zit schot in de zaak!

afbeelding van Susanne
Susanne Auteur

Freelance programmamaker & Ideeënfontein | Schrijft, fotografeert & presenteert | Kunst & Design, Duurzaamheid, Social & Innovatie | Nieuwsgierig sinds 1979

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs