afbeelding van Merel
Merel Auteur

Een wereldverbeterend weekend

© 10,000 HOURS Solar Weekend Volunteer Day 2014
© 10,000 HOURS Solar Weekend Volunteer Day 2014

Dit weekend was de Kick-off van het traineeship voor Wereldverbeteraars. Blogger Merel doet mee. Het weekend was vermoeiend, verrassend, een beetje eng en… oh-zo aan te raden!

Samen met 24 mede-wereldverbeteraars begin ik aan een spannend avontuur. Mijn eigen wereldverbeterende project opzetten én uitvoeren binnen vier maanden! Een goede voorbereiding is het halve werk, dus reisde ik naar Kasteel Stoutenburg voor een intensief coachingsweekend.

In vier maanden mijn eigen wereldverbeterende project opzetten én uitvoeren, een spannend avontuur!

Meteen beste vrienden

Vrijdagavond kreeg ik er in een klap 24 beste vrienden bij. Als ijsbreker begroeten we elkaar alsof we beste vrienden zijn. Om me heen spotte ik dikke berenknuffels, kletsende high fives en twinkel ogen. Toen werd het serieuzer. We bedachten welk wereldprobleem ieder van ons het meest raakt. De eerste snikken klonken. Reacties na de heftige eerste avond? “Ik ben moe, maar jeetje, wat heb ik een energie!”

Krachtig communiceren

Sta op! Sprak ik voor een zaal zittende mensen. Sta op, sta op.. sta OP! Na acht keer stond daadwerkelijk iedereen. Deze confronterende oefening leerde ons communiceren met intentie. Als je écht gelooft wat je zegt en het écht belangrijk vindt voelen mensen dat aan en wonder boven wonder luisteren ze.

Na het leren effectief communiceren vormden we projectgroepen. Dit gebeurde dan juist weer doodstil, intuïtief zochten we ´onze mensen´ op. Reacties? "Zo maak ik nooit groepen, normaal kies ik een groep die mijn interesse voor een onderwerp deelt”. Persoonlijk vorm ik groepen normaal ook niet zo. Dat maakt het groepswerk wel erg spannend...

Een thuis voor dakloze illegalen

De vier groepen kregen een uur om te bedenken welk wereldprobleem te tackelen in vier maanden tijd. Mijn groep had als gemene deler een zorg over het gebrek van empathie in onze samenleving. De coach dwong ons om concreet te worden. "Gebrek aan empathie, is dat wel echt een probleem? En wat gaan jullie daarmee doen? Formuleer een écht duidelijk probleem". Oké dan! Team Onder Dak realiseert een thuis voor acht dakloze illegalen in Nederland met activiteiten voor illegalen en de buurt ... concreet genoeg? Jep, hiermee gaan we aan de slag.

Team Onder Dak biedt een thuis aan 8 dakloze illegalen in Nederland met activiteiten voor illegalen in de buurt.

Reality checks in

Weer thuis bel ik mijn moeder. “Ik maak me zorgen, is het niet gevaarlijk wat je gaat doen?”  Ik haal haar over dat ik echt geen gekke dingen ga doen. Toen een vriend: “Wow, dat is wel echt heel moeilijk hoor, een huis regelen! Laat staan voor dakloze illegalen”. Lieve sceptici en bezorgde familie, ik gá dit echt doen. Ik zet me in voor dit project dat mijn hart raakt, na dit weekend beteugel ik mijn idealisme niet meer, gaan met die banaan!

Dit stuk is geschreven door Merel Segers. Zij is freelancer Communicatie voor Duurzaamheid en is aangeloten bij duurzaamheidscollectief Except. Ze blogt ook op haar eigen site en twittert.  

afbeelding van Merel
Merel Auteur

Ik ben een rasechte idealist onderwezen om via communicatie aan een duurzame wereld te werken. Naast dat ik blog voor Voor de Wereld van Morgen werk ik als zelfstandig ondernemer Communicatie voor Duurzaamheid. Ik ben aangesloten bij duurzaamheidscollectief Except Integrated Sustainability en samen werken we aan het fundament voor een duurzame samenleving. Wil je nog meer van me weten? Bezoek dan mijn blog, zoek me op op LinkedIn of volg me op twitter!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs