afbeelding van Margot
Margot Auteur

Een schop voor de kont en aan de bak, dat moeten we

In gesprek met Marjan Minnesma

Climate Miles. Foto: Chantal Bekker/ Urgenda

Hoe vaak maak jij je echt zorgen over klimaatverandering? En houd je er rekening mee in de keuzes die je maakt? Zelf probeer ik alles zo duurzaam mogelijk te doen, maar om de zoveel tijd zakt de moed me weer in de schoenen. Dan denk ik ‘we redden het nooit’. Na mijn interview met Marjan Minnesma heb ik toch opnieuw vertrouwen gekregen dat het nog niet te laat is. Ik sprak met haar over haar gedrevenheid, het doembeeld, het mooie verhaal, Paaseiland en meer.

Gedreven door kennis en kinderen

We kennen Marjan Minnesma natuurlijk als directeur van Urgenda, van de klimaatzaak en de Climate Miles. Met Urgenda richt ze zich erop om de komende tien tot vijftien jaar uit de wereld van de fossiele brandstoffen te komen. Waar ze haar drive vandaan haalt?

Marjan: “Uiteindelijk is dat denk ik kennis gedreven. Ik ben ooit afgestudeerd op het klimaatverdrag en ik kreeg er ook in mijn andere banen steeds mee te maken. Hoe meer je er over leert, hoe meer je ongerust wordt. En daar bovenop, heb ik op een gegeven moment kinderen gekregen […] Je kunt denken ‘na mij de zondvloed’, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Mijn kinderen halen misschien het jaar 2100 wel en de tweede helft van deze eeuw wordt uitermate ongezellig als we niks doen. Het is dus denk ik een combi van veel weten, plus kinderen.”

Een schop voor de kont

Eén van de lastige dingen in het werk van Marjan gaat over de vraag in hoeverre je het doembeeld of het mooie beeld vertelt. Kort samengevat is het doembeeld: een stijgende zeespiegel, verzuring van de oceanen, vaker en heftigere extreme weersomstandigheden (droogte, wildvuren en overstromingen), bedreiging van de voedselzekerheid en beschikbaarheid van drinkwater, bedreiging van de koralen en het zeeleven en de bijbehorende ‘klimaatvluchtelingen’ (ook in Syrië heeft klimaatverandering bijgedragen aan de sociale onrust). We moeten ons dus beseffen dat klimaatverandering écht urgent is:

“Ik heb op een gegeven moment besloten om niet meer alleen maar het positieve verhaal te vertellen. Eén derde van mijn verhaal gaat over de urgentie en twee derde is het mooie verhaal. Met alleen het mooie verhaal denken mensen alleen maar ‘o ja, wat leuk, dat zal wel een keer gaan gebeuren’, dan krijgen ze niet het gevoel van urgentie mee. En mensen moeten toch een soort schop voor de kont krijgen. […] Ik denk dat de mensen die zich geen zorgen maken, niet voldoende beseffen hoe ernstig het is.”

Een mooie metafoor voor de huidige situatie is het verhaal van Paaseiland. De bewoners daar kapten langzaam maar zeker alle bomen, waardoor er minder regen kwam, de bodem uitputte en het land niet meer genoeg eten opbracht. Door deze uitputting van de grondstoffen ging de cultuur van de oorspronkelijke bewoners ten onder.  

“We zeggen dan ‘dat zie je toch aankomen’, maar wij doen precies hetzelfde met onze planeet. We kappen de figuurlijke bomen,” aldus Marjan.

Iedereen moet aan de bak

Er zijn vele organisaties die zich richten op Den Haag, vertelt Marjan, daarom hebben ze er met Urgenda in eerste instantie voor gekozen om zich te richten op de bedrijven en de burgers.

Marjan: “Op een gegeven moment zie je dat de overheid achter blijft. Dan proberen we toch druk uit te oefenen, dat hebben we natuurlijk met de klimaatzaak gedaan…”

Burgers, bedrijven en overheid kunnen het geen van drieën alleen doen. Iedereen moet nu actie ondernemen. En wat kun je nou doen als individu? Eet bijvoorbeeld 2x in de week vlees in plaats van elke dag of kies de goede kip in plaats van de plofkip. In elke beslissing die je neemt kun je voor het duurzame alternatief kiezen.

Het is nog niet te laat

Tot slot vroeg ik Marjan: gaan we het nog redden? Waarop ze op vrolijke toon antwoordde: “Jaaaa, natuurlijk! Anders kan ik niet optimistisch blijven hè.”

Marjan verwacht dat veel ontwikkelingen - bijvoorbeeld elektrische voertuigen - gaan versnellen. Wel denkt ze dat we een moeilijke periode tegemoet gaan met chaos en strijd en dat er nog vele rampen zullen komen die hopelijk als eyeopener werken. Ondanks dit alles kunnen we er samen nog steeds voor zorgen dat we op tijd de omslag maken.

Handen uit de mouwen dus!

Benieuwd naar meer over klimaatbescherming en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied? Lees dan snel onze pagina over alles wat je over klimaatverandering wilt weten.

afbeelding van Margot
Margot Auteur

MSc Environmental Sustainability | Hart voor natuur, milieu en échte duurzaamheid | Allergisch voor onrecht en hebzucht | Liefhebber van (Ghandi) quotes zoals “wees de verandering die je wilt zien in de wereld”

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs