afbeelding van Sacha
Sacha Auteur

Een school voor een toekomst vol mogelijkheden

Énois is een Braziliaanse school die jongeren uit de periferieën gratis voorbereid op de arbeidsmarkt. Vanuit Beyond Your World was ik in Brazilië. Ik volgde een van de leerlingen van deze bijzondere school en maakte er deze film over.

Onderweg van arm naar rijk

Brazilië is een van  “De Grote Vier” oftewel een “BRIC" land. Het land heeft een snel groeiende economie en is naar verwachting rond het jaar 2050 een van de rijkste landen ter wereld. Met een bevolking van 182 miljoen en een Bruto Nationaal Product (BNP) van ongeveer 800 miljard dollar is de Braziliaanse economie een van de grootste en meest dynamische ter wereld.

Knelpunten

Ondanks deze positieve punten kent Brazilië ook grote problemen. Een daarvan is de diepgewortelde sociale ongelijkheid en uitsluiting van bevolkingsgroepen van de maatschappij. Dit zorgt naast wijdverspreide armoede ook voor systematische uitsluiting van bronnen voor de alledaags levensonderhoud zoals werk, loon, grond, publieke welvaartsprogramma’s, politieke participatie en van de natie als geheel. Een groot probleem onder jongeren is het tekort aan, of het helemaal ontbreken van een opleiding. Deze jongeren belanden vaak in de criminaliteit en vallen in handen van beruchte drugsbendes.

Bijzondere school voor de toekomst

Énois een sociale onderneming die in 2012 is opgericht door Nina Weingrill en Amanda Rahra. Énois is een gratis school voor jongeren van 14 t/m 21 jaar uit de periferieën en gebruikt journalistiek als instrument om een nieuwe kijk op de wereld te creëren. Het initiatief verenigt communicatie, onderwijs, onderzoek en jonge intelligente studenten om nieuwe manieren van denken, handelen, zich uit te drukken en te creëren. Énois is een bijzondere school die jongeren voorbereidt op de arbeidsmarkt.

Matheus werkt aan zijn passie

De producten die in samenwerking met de studenten gemaakt worden, zoals het tijdschrift Responsa e Zzine en cultuur kanaal Rush, brengt het culturele programma van de periferie bij elkaar. Op de foto zie je Matheus (21 jaar). Matheus is een van de deelnemers van Énois en schrijft recensies over de restaurants in de periferieën van Brazilië, Sao Paulo. Énois maakt het mogelijk voor Matheus om te werken aan zijn grootste passie, eten! En zo een platform te creëren voor zijn toekomstige werkveld. In mijn film volg ik Matheus en zijn activiteiten om zich in te zetten voor een goede toekomst.

afbeelding van Sacha
Sacha Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs