afbeelding van Diane
Diane Auteur

Een nieuw leven

Vandaag hebben we een meeting met de MFIs Credo en Finca. Credo is net als Azercredit opgezet door World Vison International. Finca is onderdeel van global Finca groep. Ons fonds heeft verschillende leningen aan FINCA dochters verstrekt, en is ook aandeelhouder van de moederholding.

We spreken met het management, en bezoeken uiteraard ook aantal klanten.Transformeren naar een bankEen van de onderwerpen die we bespreken is of het aantrekkelijk is om te transformeren naar een bank.Hier in Georgië wordt dat gezien als logische stap. In Azerbeidzjan ligt dat anders. Daar moet een bank altijd onderpand vragen bij leningen, en zou je dus een deel van de doelgroep uitsluiten als je van MFI een bank wordt. Hier in Georgië wordt als gunstig en noodzakelijk gezien.

Deposito's aanbiedenNoodzakelijk omdat de banken ook steeds vaker het microkredietsegment bedienen. Gunstig omdat de MFI als bank ook deposito’s kan aanbieden. Deposito’s zijn gunstig vanuit klantperspectief omdat ze de gelegenheid bieden en leren te sparen. En ook vanuit het perspectief van de MFI: als alternatief voor een lening om geld aan te trekken. De deposito tarieven zijn hier wel heel volatiel. Vorig jaar nog boven de 10%, maar inmiddels genormaliseerd rond 4%, voor een dollar rekening. Als klanten in de lokale valuta, de Lari, willen sparen ontvangen ze een paar procent meer.

Valuta risicoValuta risico is ook een onderwerp. Het beleid van deze MFIs is om aan ondernemers de keuze te geven tussen leningen in dollars of in lokale valuta. Bijna de helft kiest voor lokaal, ook al is daarvan de rente iets hoger, en de koers vrij stabiel. Ons beleid streeft ernaar om het valutarisico zo min mogelijk bij eindklanten neer te leggen, en dus vooral bij ons fonds of de MFI. Ook Credo en Finca staan daarachter, en wijzen er op dat ook al nemen klanten dollarleningen, bij sterke verzwakking van eigen valuta, ook de MFI op de blaren zal zitten vanwege wanbetalingen.

Vruchtbare grondDe groei de komende jaren in Georgië moet komen van stijging productiviteit. In het Sovjet tijdperk is landbouw weinig ontwikkeld, en lag de focus met name op industrie. Maar: de grond is net zo vruchtbaar als in omringende landen, en met behulp van irrigatie en educatieprogramma’s zou de productiviteit op dat niveau moeten komen, die drie keer zo hoog ligt als in Georgië. Dat is nog eens potentieel. Krijgen wij in de toekomst meer groenten en fruit uit Georgië? We hebben ze afgelopen dagen heerlijk gegeten, met veel verse kruiden en groeten, dus qua export best kansrijk.

Social impactMet Finca spreken we ook uitgebreid over social impact. Trots vertelt de CEO, Vusal Verdiyev, dat uit het jaarlijkse klantenonderzoek (sample, 300 klanten, 100 vragen) blijkt dat van 96% van de klanten de leefomstandigheden levensomstandigheden (inkomen, gezondheid, woonomstandigheden, scholing) zijn verbeterd sinds de lening.

Cash machinesOok spreken we met hem over de cash machines. Daarvan staan er in het hele land 8000-9000. Hij schetst als voorbeeld de klant die 10 Lari wil aflossen van de lening, nu niet meer 1 Lari aan buskaartje kwijt is om naar bankkantoor te gaan. Wij waren zelf verbaasd te zien dat je via de machines ook kunt betalen voor gokspelen. Vusal deelt onze zorg, en meldt dat bij de machines bij Finca die optie geblokkeerd is.

 

afbeelding van Diane
Diane Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.389 blogs