afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Een interview over de opleiding tot schaapherder (deel 2)

Schaapherder: werken op het snijvlak van boer en boswachter

Is de opleiding tot schaapsherder iets voor jou?

Sinds twee jaar kan je bij Helicon MBO Velp een opleiding volgen tot schaapherder. Wij schreven daar eerder al een kort artikel over, maar waren eigenlijk wel nieuwsgierig wat deze opleiding precies inhoudt. Daarom interviewden we vorige week opleidingscoördinator Geert Willink en spreken we deze week student Paméla Freriks over deze bijzondere opleiding.

Van het kantoor naar de weide

Paméla Freriks werkte bijna dertig jaar als assistent-accountant op een accountantskantoor. De laatste jaren werkte ze vooral als relatiebeheerder midden en kleinbedrijf, tot er iets begon te kriebelen. Ze vertelt:

“Al mijn hele leven lang heb ik een grote passie voor de natuur. Ik wandel graag en ben jarenlang vrijwilliger geweest bij de Vogelbescherming. Daar adviseerde ik mensen bij het maken van een vogelvriendelijke tuin.”

“Ik heb altijd een zwak voor schapen gehad maar het was nooit bij me opgekomen om er iets mee te gaan doen. Totdat ik 7 jaar geleden penningmeester werd van Stichting Schaapskudde de Groote Heide. Daardoor kreeg ik veel met schapen te maken. Een kudde hoeden op de hei is zo prachtig!” 

Nu of nooit

Begin 2015 werd bekend dat er een opleiding tot schaapherder zou starten. Voor Paméla  was dat het moment van nu of nooit. Ze vertelt bevlogen:

“Ik dacht: als ik het nu niet doe dan doe ik het nooit meer! Na overleg met mijn vriend ben ik er voor gegaan. Sinds 1 februari 2016 heb ik zelfs mijn baan opgezegd. Ik ben er daarom qua inkomen enorm op achteruit gegaan maar ik ben zo ontzettend blij dat ik de stap heb gezet.”

“Ik heb er van geleerd dat je hart volgen veel meer waar is dan veel geld verdienen. Natuurlijk is het hartstikke fijn om geld te hebben, maar ik heb ervaren dat je met minder geld nog steeds een heel leuk leven kunt hebben. Ik ben nu een stuk gelukkiger.” 

Studeren voor schaapherder

Inmiddels zit Paméla in het tweede en laatste jaar van haar studie. Dat bevalt erg goed:

“We hebben één dag per week school van 8.45 tot 16.00. Op die dag hebben we een groot vak en een klein vak. Bij een klein vak moet je bijvoorbeeld denken aan rekenen of Nederlands. Mijn lievelingsvakken zijn de natuurvakken, zoals Natuurbeheer, Flora en Fauna, Landschapskunde. Al zijn de andere vakken ook heel leuk.”

“Naast die ene lesdag werk ik twee dagen in de week bij mijn stagebedrijf. Op dit moment staan alle dieren op stal omdat het de lammerperiode is. Eind april gaan we weer naar buiten voor het hoedseizoen. Dat duurt tot eind oktober. Ik kijk er zo naar uit om weer met de schapen de hei op te gaan!”

“Het mooiste aan dit beroep vind ik dat je met schapen iets aan natuurbeheer kunt doen. Zonder natuur, bomen en bos zouden wij er allemaal niet meer zijn. Ik vind het heel bijzonder dat ik met een kudde schapen over de hei kan lopen en daar ook nog een natuurdoel mee kan bereiken.”

Toekomstplannen

Paméla verwacht dat ze dit jaar in juni of juli haar studie zal afronden. Ze vertelt enthousiast:

“Ik heb al een baan aangeboden gekregen bij mijn stagebedrijf en kan dus bij de kudde blijven waarmee ik nu werk. De kudde loopt op de Groote Heide bij Valkenswaard in Brabant.”

“In dat gebied zijn ze nu met plannen bezig om daar o.a. meer aan educatie te doen. Ik hoop dat ik naast schapen hoeden ook iets kan gaan doen met schapen producten. Ik zou zo graag aan mensen willen laten zien wat voor mooie dingen je allemaal kunt maken met schapenwol!”

 

Wil jij meer weten over deze opleiding? Klik dan hier voor de site of bezoek dan de info-avond op 31 mei of neem contact op met opleidingscoördinator Geert Willink via g.willink@helicon.nl of 0611428182. Het interview met de heer Willink kan je hier teruglezen.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.388 blogs