afbeelding van Willard
Willard Auteur

Een inspirerend etentje bij GEEF

Gezellig was het zeker! Inzet: v.l.n.r. het voor-, hoofd-, en nagerecht. Jammie!

Voor de Wereld van Morgen is geen site waar we restaurants reviewen, maar voor 1 keer maken we graag een uitzondering. Het GEEF Café nodigde ons uit voor een proefdiner. En wie zegt daar nou nee tegen?

Een warm welkom in de Jordaan

Het GEEF Café, wat was dat ook alweer? Het sociale horecaconcept gebruikt een “pay as you can” business model. Iedereen bepaalt dus zelf wat hij betaalt. Na een proefperiode in Rotterdam hebben ze een vaste stek in Amsterdam gevonden. En wat voor één: het GEEF Café is gehuisvest in een schitterend pand midden in de Jordaan. Even na 7 uur stappen we met ons hongerige team het gloednieuwe restaurant binnen. De gastvrouw Judith Manshanden heet ons direct een warm welkom. We krijgen een 3-gangenmenu, waarvan 2x vegetarisch. We zijn benieuwd...

Van hebben naar delen

Het voorgerecht (asperges met geitenkaas) is een schilderijtje om naar te kijken. Bijna te mooi om op te eten, maar toch beginnen we eraan. We hebben er immers een hele werkdag opzitten! Het eten is (we zitten inmiddels in onze decadente modus) meer dan voortreffelijk. Als de borden zijn weggehaald, vertelt Judith over het ontstaan van haar idee. 'Ik geloof dat we in een transitie zitten. We gaan van een samenleving die draait om bezit, naar een samenleving die draait om delen. Dit concept past daar perfect in. Ik zag ook dat het concept werkte in de Verenigde Staten, waar het al langer bestaat.' Op de vraag of ze daar dan ook eens is geweest, antwoordt Judith met een knipoog: 'een zakenreisje'.

Koken met de oogst van de dag

Inmiddels staat het hoofdgerecht (kabeljauw met garnalen en linzen) voor onze neus en ook hier nemen we onze denkbeeldige pet voor af. De vegetariërs juichen bij hun variant met bladerdeegtaartje met diverse groenten. Na deze gang vertelt de kok over hun manier van koken. 'We werken altijd met producten die we van de groothandel krijgen, die over zijn. Die gooit ze anders toch alleen maar weg. Zonde, want die producten zijn nog heerlijk!' Een terechte vraag van ons: maakt dat het koken niet lastig? 'Aan het begin van een werkdag weet je niet met welke groenten je gaat koken, vandaag zat er bijvoorbeeld onverwachts zeekraal tussen. Lastig, maar wel enorm uitdagend! Wij bekijken het in de keuken liever van de positieve kant.'

En dan de rekening...

Het nagerecht is de perfecte afsluiter. Panna cotta van vlierbloesem met rabarber. Én een grote eetbare bloem. Na dit - wederom smaakvolle - nagerecht zijn onze buikjes rond. Complimenten voor de kok, want alle gangen waren meer dan heerlijk. Dan het spannende moment... Als de blancorekening komt is dat toch even wennen. Hoeveel ga je geven? Als je echt twijfelt, staat achterop de rekening hoeveel de prijs van het eten is om quitte te spelen, maar je bent natuurlijk vrij om je eigen bedrag te verzinnen. Hoeveel wij hebben gegeven? Laat ik zeggen dat we het eten op waarde hebben geschat. Want delen is immers belangrijk dan hebben ;-)

Win een diner bij GEEF!

Met wie zou jij graag willen bij het GEEF Café? En waarom? Mail uiterlijk dinsdag 19 juli jouw antwoord en maak kans op een heerlijk diner voor 2! We beloven 1 ding: het is heeeeerlijk.

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.551 blogs