afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Een eiland vol optimisme

Tim Kreukniet, één van de young professionals op de energieboot op Springtij

Met donkere wolken boven ons vertrekt het Springtijgezelschap van Harlingen naar Terschelling. Vol verwachting en nieuwsgierigheid schuif ik na een regenachtige overtocht aan in de rij, de boot af. Wat gaat Springtij 2015 brengen? Nieuwe inzichten? Nieuwe ontmoetingen? Hoop? Of pessimisme?

Tijd voor actie

Een vlammend betoog van Willem Vermeend zet me op het puntje van mijn stoel. Natúúrlijk kunnen we verdere opwarming van de aarde tegengaan, natúúrlijk zijn er oplossingen, natúúrlijk gaan wij, aangejaagd door de Volkswagen-Lügen, én de volgende generatie, van betekenis zijn. Maar er moet wel nú actie komen, we hebbben haast, geen tijd te verliezen. Tijd voor actie, voor het omgooien van verouderde systemen. Laat de startups spreken en sluit je aan.

Een nieuw systeem

En met verouderde systemen bedoelen we natuurlijk ook het huidige economische systeem. Jort Kelder neemt ons mee in de wereld van het geld. En professor Klaas van Egmond die aangeeft dat de Club van Rome in 1968 het failliet van ons huidige systeem van economische groei wel al had voorspeld.

De zon

De zon die op dag twee doorbreekt lijkt een kanteling teweeg te brengen. De doemscenario’s en wake-up calls maken plaats voor nieuwe ideeen en ‘bekeerlingen’. Op een zonovergoten groen strand en in de tonnenloods maken gesprekken over nieuwe oplossingen zoals ‘Olivijn’ als natuurlijke afbreker voor CO2 me blij en hoopvol. Een enthousiasme lijkt zich van het gezelschap meester te maken.

Een boot van plastic

Misschien komt het door diezelfde zon, misschien door de drang naar avontuur die de zeevaartschool herbergt: op de vraag: ‘Stel: je wil de lokale economie van een eiland circulair maken. Waar begin je dan?’ gaat direct een gezoem op en in groepjes komen de wildste ideeen los. ‘Een boot gemaakt van de plastic soep die van en naar het eiland vaart’.  ‘Economie die draait op lokale producten.’ ‘Duinwater is drinkwater’. ‘Prakkiemee’  en geen voedsel weggooien.’ ‘Een kledingfabriek die pvan oude kleding nieuwe vezels en kleding maakt’. We kunnen niet wachten om te beginnen.

Sprookjes

In een atelier dromen we verder. Wist je dat Willem Barentsz ooit naar de Noordpool probeerde varen vanuit Terschelling? En dat de Waddenzee Werelderfgoed is? Wist je dat het zand van de Wadden opstuift naar het binnenste van het eiland, en dat dat het eiland beschermt en zorgt voor biodiversiteit? De Wadden herbergen prachtige verhalen. ‘Laten we een lint van verhalen maken, en liefhebbers naar het eiland verleiden’. Dat is de toekomst van de Wadden.

De nieuwe generatie

Tijd voor actie dus. Voor nieuw leiderschap, innerlijke balans, circulariteit en samenwerking. Voor Nederland als koploper in greentech. En gelukkig is daar de nieuwe generatie. Jonge vernieuwende ondernemers die niet praten, maar doen. Waar de oude garde een spreektijd nodig heeft van 45 minuten blazen de startups in een pitch van 1 minuut iedereen van hun stoel. Een greep uit de ideeen: Flexibele dakpannen, superfood van eencellige algen, GeefRutteeenTesla.nl, een duurzame gebouwen community.

Startup

Maar let op: Tim Kreukniet van EV-Box: "Start-up is een modewoord geworden, alleen het is niet de oplossing. Een start-up verdient nauwelijks geld en creert weinig banen, dus zowel miliieu-impact als economische impact zijn vaak nog gering. Een start-up is wel ideaal om goedkoop en flexibel een nieuw idee te toetsen en een pilot te starten. Wanneer deze lukt dan is het de truuk om snel de juiste partners te vinden om schaal te maken. Hier op de energieboot heb ik ineens een young professional netwerk van alle grote energie partijen in Nederland, dit maakt het zo veel makkelijker om ook van binnen uit de schaalbare ideeën te laten landen." Bij het slotevent gonsde het aan tafel bij de jongeren:  “En nou zijn wij aan de beurt”. En ter plekke werd geboren en gebouwd: www.pricecarbonnow.com. Deze jonge startups gaan de verandering maken. Zij lopen al, laten we hen volgen. Sta op, doe mee, laat je niet ontmoedigen, ga ervoor. Ik kan niet wachten. Doe je mee?

 

afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Online communitymanager | B.Bloom | graag in de natuur | fan van duurzame innovatie | legt mooie avonturen vast op de gevoelige plaat | altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen en ideeën voor een betere wereld | Eindhoven | www.buro-bloom.online

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.383 blogs