afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Een airco van plastic flessen

Eco Cooler
Eco Cooler - je huis koeler door het gebruik van plastic flessen

In Bangladesh wonen tienduizenden mensen in woningen zonder elektriciteit. In deze tinnen huizen op het platteland kan de temperatuur zomers oplopen tot wel 45 graden. De organisaties Grey Dhaka en Grameen Intel Social Business besloten daar een oplossing voor te bedenken.

Tuit je lippen eens

Ze ontwikkelden de Eco-Cooler. Een zero electricity cooler. Voor deze airco zonder elektra wordt afval gebruikt dat genoeg voor handen is, lege plastic flessen! Hoe het werkt? Blaas eens met open mond tegen je hand aan. Wat voel je dan? Juist, warme lucht. Doe nu eens hetzelfde met je lippen getuit. Tadaa, koele(re) lucht! Dit is precies hoe de Eco-Cooler ook werkt. Warme lucht gaat de plastic fles in door de opengeknipte onderkant, in de smalle hals van de fles wordt de lucht samengeperst en verkoeld. In dit filmpje op de Facebookpagina van 11.11.11 zie je precies hoe het werkt.

5 graden cooler

Door de eco-cooler voor het raam te installeren kan een huis - een beetje afhankelijk van de wind – tot wel 5 graden koeler worden. Hierdoor worden de woningen net even wat fijner om in te verblijven tijdens de snikhete zomermaanden.  

7800 flessen voor één huis

Dat plastic flessen op tal van manieren gebruikt kunnen worden dat wisten we natuurlijk allang. Met water erin zijn het doelpaaltjes, met ranja erin is het een wespenvanger en ondersteboven kan het dienst doen als hippe bloempot. Maar wist je dat je van lege plastic flessen ook een huis kunt bouwen? In Nigeria doen ze het met deze Plastic Bottle Houses.Je kunt er ook altijd nog een boot van bouwen, zoals onze vrienden van Plastic Whale.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.481 blogs