afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Een airco van plastic flessen

De zero electricity Eco-Cooler zorgt voor verkoeling bij tropische temperaturen.

Eco Cooler
Eco Cooler - je huis koeler door het gebruik van plastic flessen

Wereldwijd wonen miljoenen mensen in woningen zonder elektriciteit. Onder andere in Bangladesh, waar de temperatuur in de tinnen huizen op het platteland zomers kan oplopen tot wel 45 graden. De organisatie Grey Dhaka kwam met een slimme oplossing om de huizen te verkoelen.

Zero elektricity cooler

Ze ontwikkelden de Eco-Cooler. 's Werelds eerste zero electricity cooler. Voor deze airco zonder elektriciteit wordt afval gebruikt dat genoeg voor handen is, lege plastic flessen! Hoe het werkt? Blaas eens met open mond tegen je hand aan. Wat voel je dan? Juist, warme lucht. Doe nu eens hetzelfde met je lippen getuit. Tadaa, koele(re) lucht! Dit is precies hoe de Eco-Cooler ook werkt. Warme lucht gaat de plastic fles in door de opengeknipte onderkant, in de smalle hals van de fles wordt de lucht samengeperst en verkoeld.

Door de Eco-Cooler voor het raam te installeren kan een huis - een beetje afhankelijk van de wind – tot 5 graden koeler worden. Hierdoor worden de woningen net even wat fijner om in te verblijven tijdens de snikhete zomermaanden.  

1000 flessen voor één tafel

Wereldwijd gebruiken we 20x zoveel plastic als in 1970 en per Nederlander produceren we maar liefst 28 kilo plastic afval per jaar! Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers die het plastic (afval) probleem aanpakken. Wist je bijvoorbeeld al dat er prachtig kantoormeubilair gemaakt kan worden van plastic flessen? Plastic Whale maakt circulair kantoormeubilair van opgeviste plastic flessen uit de Amsterdamse grachten.

Ook de Nederlandse onderneemster Natascha werkt met afgedankte plastic flessen. Voor haar modemerk JUNGL maakt ze gebruik van gereyclede materialen en in een bomberjack gaan zo'n 23 plastic flesjes.

JUNGLDe jasjes van JUNGL Amsterdam zijn aan twee kanten te dragen en gemaakt van gerecyclede plastic flessen.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.381 blogs