afbeelding van Sabrine
Sabrine Auteur

Duurzamer onderwijs dankzij slimme ICT

Duurzaam dankzij ICT

Onderwijsinstellingen in Nederland werken ook aan duurzaamheid. En daarbij ontstaan bijzondere initiatieven. De uitreiking van de Sustainabul maakt dit ieder jaar weer duidelijk. En dit jaar stond de Sustainabul in het teken van vergroening met ICT. Een heerlijke verfrissing van de geest zo midden in de week en een geruststelling dat Nederland bezig blijft met verbeteren en werken aan duurzaamheid.

And the winner is…

De winnaars waren wederom Wageningen University en Hogeschool Utrecht, de nummer 3 in de ranglijst was wel een nieuwe naam: De Hanzehogeschool Groningen steeg met stip van nummer 9 vorig jaar. De Sustainabul toetst op duurzaamheid en transparantie over 4 thema’s:

  • Onderwijs
  • Onderzoek
  • Bedrijfsvoering
  • Integrale benadering

De SustainaBul wordt jaarlijks georganiseerd door Studenten Voor Morgen, de duurzame studenten organisatie.

Vergroening met ICT

De Sustainabul stond dit jaar in het teken van Vergroening met ICT. Naast de uitreiking werden ook workshops en presentaties gegeven over dit onderwerp en was er een kennismarkt waar vele initiatieven, ook voor het bedrijfsleven werden gepresenteerd. Er hing een zeer gemoedelijke sfeer waarbij al snel duidelijk werd dat de aanwezigen graag van elkaar wilden leren. Volgens velen moeten we nog grote stappen zetten in het vergroenen met ICT. Vergroenen dankzij ICT moet het zijn: opvallend was dat er in de efficiency-hoek en het ‘het meten is weten’ al wel veel is uitgedacht. Niet verwonderlijk met al die onderzoekende studenten en docenten!

Duurzame wielen

Ik woonde de Smart Campus over de Sustainability Monitoring System van de TU Delft bij. Spannend om te zien dat zij met een model bezig zijn om duurzaamheid en transparantie te verbeteren. Het model, de Sustainability Wheels, bestaat uit 8 ‘wielen’ die meetbare elementen vertegenwoordigen. Transparantie is daarin opgenomen omdat dit nodig is om duurzaamheid te laten leven bij gebruikers van de universiteit – vooral studenten. Het lijkt mij een veelbelovend initiatief omdat andere scholen en universiteiten dit model ook kunnen gebruiken! En dat merkte je: andere instellingen hadden hier wel oren naar en wilden er graag het fijne van weten.

De smaak naar meer

In de pauze stond er een verassing op het menu. Twee enthousiaste mannen meldden dat zij graag hun idee wilden presenteren over het Energie Transitie Model van de HAN. Zo werden wij getrakteerd op meer inzicht in nog meer mogelijkheden om te verduurzamen. Het ETM is een open source model: vindbaal en deelbaar voor iedereen. Het ETM biedt inzicht in de consequenties van aanpassingen in elementen van de economie. Bijvoorbeeld: Nederland en het energieverbruik. Neem zelf ook een kijkje!

Naast een ranglijst van duurzame onderwijsinstellingen bevordert de Sustainabul transparantie en kennisuitwisseling.

Missie van Sustainabul

Instellingen vinden elkaar in ontdekkingen en Hogescholen en Universiteiten herkennen lastige vraagstukken. Geen wonder dat bij presentaties regelmatig een brainstorm losbarstte over aanpakken en best practices. Iedereen wil vooruit. ‘Naast de ranglijst bevordert de Sustainabul transparantie en kennisuitwisseling,’  legt Sybren Bosch, voorzitter van Studenten Voor Morgen uit. ‘De huidige koplopers willen graag instellingen op sleeptouw nemen, achterblijvers willen juist graag leren. Meedoen is dus belangrijker dan winnen!’

Denk mee!

Dat is precies waar ik me in kan vinden: stimuleren, kennis delen en leren van elkaar. Allemaal voor een betere wereld. En daarom is mijn vraag: Hoe kan het beter? Wat zou jou en anderen triggeren om mee te denken en transparantie en kennisdelen te stimuleren? Worden wij enthousiast door open source modellen of interactieve spelletjes en workshops? Ik ben benieuwd naar jouw ideeën!

afbeelding van Sabrine
Sabrine Auteur

Het is zo fijn dat er veel na wordt gedacht over Duurzaamheid. Dat leidt namelijk tot goede initiatieven. En daarom wil ik ook graag hardop meedenken over hoe het anders kan en wat al goed gaat. Voornamelijk ben ik geinteresseerd in: Corporate Responsibility, Workforce Development, Resource Efficiency, Organizational Learning, Health & Wellbeing en Globalism, Consumerism & Trade.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs